Tο 2023 ήταν η πιο ζεστή χρονιά παγκοσμίως από το 1850 κι έπειτα, όταν και άρχισε να καταγράφεται η μέση παγκόσμια θερμοκρασία. Αυτό προκύπτει από έρευνα που πραγματοποίησε η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus
Οι παγκόσμιες θερμοκρασίες έφτασαν σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα το 2023. Η Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus (C3S), που υλοποιήθηκε από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Μεσοπρόθεσμων Προγνώσεων Καιρού για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με χρηματοδότηση από την ΕΕ, παρακολούθησε πολλούς βασικούς κλιματικούς δείκτες καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους αναφέροντας συνθήκες ρεκόρ, όπως ο θερμότερος μήνας σε ρεκόρ και ημερήσιοι μέσοι όροι παγκόσμιας θερμοκρασίας που ξεπερνούν για λίγο τα προβιομηχανικά επίπεδα κατά περισσότερο από 2°C.
Οι άνευ προηγουμένου παγκόσμιες θερμοκρασίες από τον Ιούνιο και μετά οδήγησαν το 2023 να γίνει η θερμότερη χρονιά που έχει καταγραφεί – ξεπερνώντας με μεγάλη διαφορά το 2016, την προηγούμενη θερμότερη χρονιά.
Η έκθεση Global Climate Highlights του 2023, βασισμένη κυρίως στο σύνολο δεδομένων επαναανάλυσης ERA5, παρουσιάζει μια γενική περίληψη των πιο σχετικών ακραίων κλιματικών συνθηκών του 2023 και των κύριων παραγόντων πίσω από αυτά, όπως οι συγκεντρώσεις αερίων θερμοκηπίου, το El Niño και άλλες φυσικές παραλλαγές.
Το Καλοκαίρι του 2023 ήταν το πιο καυτό στην ιστορία
Η περίοδος Ιουνίου-Ιούλιος-Αύγουστος (JJA) για το 2023 ήταν η θερμότερη που έχει καταγραφεί παγκοσμίως με μεγάλη διαφορά, με μέση θερμοκρασία 16,77°C, 0,66°C πάνω από το μέσο όρο.
Η μέση ευρωπαϊκή θερμοκρασία για το καλοκαίρι ήταν 19,63°C, η οποία με 0,83°C πάνω από το μέσο όρο, ήταν η πέμπτη θερμότερη για την καλοκαιρινή περίοδο
Το JJA 2023 έχει δει ανωμαλίες στη θερμοκρασία της επιφάνειας της υψηλής θάλασσας (SST) που έχουν σπάσει ρεκόρ στον Βόρειο Ατλαντικό και στον παγκόσμιο ωκεανό.
Το καλοκαίρι του 2023 σημειώθηκαν θαλάσσιοι καύσωνες σε πολλές περιοχές σε όλη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Ιρλανδίας και του Ηνωμένου Βασιλείου τον Ιούνιο, και σε όλη τη Μεσόγειο τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.
Το JJA 2023 σημείωσε βροχόπτωση άνω του μέσου όρου στο μεγαλύτερο μέρος της δυτικής Ευρώπης και της Τουρκίας, με τα τοπικά ρεκόρ βροχοπτώσεων να καταρρίπτονται σε ορισμένες περιπτώσεις που οδήγησαν σε πλημμύρες, και στη δυτική και βορειοανατολική Βόρεια Αμερική, σε μέρη της Ασίας, της Χιλής και της Βραζιλίας και στη βορειοδυτική Αυστραλία
Αντίθετα, η Ισλανδία, το αλπικό τόξο, η βόρεια Σκανδιναβία, η κεντρική Ευρώπη, μεγάλα τμήματα της Ασίας, ο Καναδάς, η νότια Βόρεια Αμερική και το μεγαλύτερο μέρος της Νότιας Αμερικής βίωσαν συνθήκες ξηρότερες από το μέσο όρο. Σε ορισμένες περιοχές, αυτές οι ξηρές συνθήκες οδήγησαν σε σημαντικές πυρκαγιές
Να σημειωθεί ότι η μέση παγκόσμια θερμοκρασία για το 2023 ανήλθε στους 14,98 βαθμούς Κελσίου. Η αμέσως προηγούμενη πιο υψηλή θερμοκρασία είχε καταγραφεί το 2016 και ήταν κατά 0,17 βαθμούς Κελσίου χαμηλότερη. Μάλιστα, είναι αξιοσημείωτο ότι το 2023 ήταν κατά «0,60 βαθμούς Κελσίου θερμότερο από τον μέσο όρο της περιόδου 1991-2020 και κατά 1,48 βαθμούς Κελσίου θερμότερο από τα προβιομηχανικά επίπεδα του 1850-1900.
Τα παγκόσμια ρεκόρ θερμοκρασίας συνεχίζουν να πέφτουν το 2023
Αύγουστος 2023 – Τα κυριότερα σημεία της θερμοκρασίας του επιφανειακού αέρα
Ο Αύγουστος του 2023 ήταν ο θερμότερος Αύγουστος που έχει καταγραφεί παγκοσμίως και θερμότερος από όλους τους άλλους μήνες εκτός από τον Ιούλιο του 2023.
Η παγκόσμια μέση θερμοκρασία του επιφανειακού αέρα των 16,82°C για τον Αύγουστο του 2023 ήταν 0,71°C υψηλότερη από τον μέσο όρο του 1991-2020 για τον Αύγουστο και 0,31°C υψηλότερη από τον προηγούμενο θερμότερο Αύγουστο του 2016.
Η παγκόσμια ανωμαλία θερμοκρασίας για τους πρώτους 8 μήνες του 2023 (Ιανουάριος–Αύγουστος) κατατάσσεται στη δεύτερη θερμότερη που έχει καταγραφεί, μόλις 0,01°C κάτω από το 2016, αυτή τη στιγμή η θερμότερη χρονιά που έχει καταγραφεί.
Ο μήνας εκτιμάται ότι ήταν περίπου 1,5°C θερμότερος από τον προβιομηχανικό μέσο όρο για το 1850-1900.
Κύματα καύσωνα σημειώθηκαν σε πολλές περιοχές του βόρειου ημισφαιρίου, συμπεριλαμβανομένης της νότιας Ευρώπης, των νότιων Ηνωμένων Πολιτειών και της Ιαπωνίας.
Πολύ πάνω από το μέσο όρο θερμοκρασίες σημειώθηκαν στην Αυστραλία, σε αρκετές χώρες της Νότιας Αμερικής και σε μεγάλο μέρος της Ανταρκτικής.
Οι θερμοκρασίες του θαλάσσιου αέρα ήταν πολύ πάνω από το μέσο όρο σε αρκετές άλλες περιοχές.