Μια νέα έρευνα του Ευρωβαρόμετρου που δημοσιεύθηκε σήμερα Δευτέρα 5 Ιουλίου δείχνει ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες πιστεύουν ότι η κλιματική αλλαγή είναι το πιο σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο κόσμος.
Περισσότεροι από εννέα στους δέκα ερωτηθέντες θεωρούν την αλλαγή του κλίματος σοβαρό πρόβλημα (93%), ενώ σχεδόν οκτώ στους δέκα (78%) θεωρούν ότι είναι πολύ σοβαρό. Όταν τους ζητήθηκε να διαλέξει το πιο σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο κόσμος, πάνω από το ένα τέταρτο (29%) επέλεξε είτε την αλλαγή του κλίματος (18%), την επιδείνωση της φύσης (7%) είτε τα προβλήματα υγείας λόγω της ρύπανσης (4%).
Όσον αφορά την πολιτική ανταπόκριση, εννέα στους δέκα Ευρωπαίους (90%) συμφωνούν ότι οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου πρέπει να μειωθούν στο ελάχιστο, αντισταθμίζοντας τις υπόλοιπες εκπομπές ώστε να καταστεί η ΕΕ ουδέτερη από το κλίμα έως το 2050.
Κοντά σε εννέα στους δέκα Ευρωπαίους (87%) πιστεύουν ότι είναι σημαντικό η ΕΕ να θέσει φιλόδοξους στόχους για την αύξηση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και το ίδιο ποσοστό πιστεύει ότι είναι σημαντικό η ΕΕ να παρέχει υποστήριξη για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης .
Ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας Frans Timmermans δήλωσε: « Παρά την πανδημία και τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι Ευρωπαίοι, η υποστήριξη για την κλιματική δράση παραμένει υψηλή.
Οι Ευρωπαίοι αναγνωρίζουν τους μακροπρόθεσμους κινδύνους που δημιουργούν οι κρίσεις για το κλίμα και τη βιοποικιλότητα και αναμένουν από τη βιομηχανία, τις κυβερνήσεις και την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναλάβουν δράση. Οι αριθμοί σε αυτήν την έρευνα του Ευρωβαρόμετρου χρησιμεύουν ως πρόσκληση συγκέντρωσης πολιτικών και επιχειρήσεων.
Για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρέχουν πρόσθετο κίνητρο για την οριστικοποίηση της νομοθεσίας «Fit for 55» που θα παρουσιάσουμε αργότερα αυτό το μήνα για να διασφαλίσουμε ότι θα επιτύχουμε τους κλιματικούς στόχους μας. ”
Η πλειοψηφία (64%) των πολιτών της ΕΕ πραγματοποιεί ήδη μεμονωμένη δράση για το κλίμα και συνειδητά κάνει βιώσιμες επιλογές στην καθημερινή του ζωή. Όταν ρωτήθηκε ποιος είναι υπεύθυνος για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, οι πολίτες υπογράμμισαν την ανάγκη για διαρθρωτική μεταρρύθμιση να συνοδεύει την ατομική δράση, επισημαίνοντας τις εθνικές κυβερνήσεις (63%), τις επιχειρήσεις και τη βιομηχανία (58%) και την ΕΕ (57%).
Πάνω από οκτώ στους δέκα Ευρωπαίους που ερωτήθηκαν (81%) συμφωνούν ότι οι καθαρές ενέργειες πρέπει να λάβουν περισσότερη δημόσια χρηματοδοτική υποστήριξη , ακόμη και αν αυτό οδηγεί σε μείωση των επιδοτήσεων για τα ορυκτά καύσιμα. Τα τρία τέταρτα των Ευρωπαίων (75%) πιστεύουν ότι οι επενδύσεις στην οικονομική ανάκαμψη πρέπει να στοχεύουν κυρίως στη νέα πράσινη οικονομία.
Υπάρχει σαφής αναγνώριση ότι η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής προσφέρει ευκαιρίες στους πολίτες της ΕΕ και στην ευρωπαϊκή οικονομία. Σχεδόν οκτώ στους δέκα Ευρωπαίους (78%) συμφωνούν ότι η ανάληψη δράσης για το κλίμα θα οδηγήσει σε καινοτομία που θα καταστήσει τις ευρωπαϊκές εταιρείες πιο ανταγωνιστικές .
Σχεδόν οκτώ στους δέκα (78%) συμφωνούν ότι η προώθηση της εμπειρογνωμοσύνης της ΕΕ σε καθαρές τεχνολογίες σε χώρες εκτός της ΕΕ μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στην ΕΕ. Επτά στους δέκα Ευρωπαίους (70%) πιστεύουν ότι η μείωση των εισαγωγών ορυκτών καυσίμων μπορεί να ωφελήσει οικονομικά την ΕΕ. Πάνω από επτά στους δέκα Ευρωπαίους (74%) συμφωνούν ότι το κόστος των ζημιών λόγω της κλιματικής αλλαγής είναι πολύ υψηλότερο από τις επενδύσεις που απαιτούνται για μια πράσινη μετάβαση .
Ιστορικό
Το ειδικό Ευρωβαρόμετρο 513 για την αλλαγή του κλίματος ερεύνησε 26.669 πολίτες από διαφορετικές κοινωνικές και δημογραφικές ομάδες και στα 27 κράτη μέλη της ΕΕ. Η έρευνα διεξήχθη μεταξύ 15 Μαρτίου και 14 Απριλίου 2021. Όπου ήταν δυνατόν, πραγματοποιήθηκαν προσωπικές συνεντεύξεις, αλλά ορισμένοι ερωτηθέντες ολοκλήρωσαν την έρευνα στο Διαδίκτυο, σύμφωνα με τους περιορισμούς της πανδημίας COVID-19.
Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία είναι η νούμερο ένα πολιτική προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Με βάση τις προτάσεις που υπέβαλε η Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη μέλη έχουν δεσμευτεί να καταστήσουν την ΕΕ ουδέτερη από το κλίμα έως το 2050 και να μειώσουν τις καθαρές εκπομπές αερίων θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 55% έως το 2030, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990.
Αυτές οι δεσμεύσεις κατοχυρώνονται τώρα στον ευρωπαϊκό νόμο για το κλίμα, ο οποίος επίσημα υπεγράφη σε νόμο στις 30 Ιουνίου 2021. Για την επίτευξη αυτών των στόχων, η Επιτροπή θα παρουσιάσει στις 14 Ιουλίου 2021 τη δέσμη νομοθετικών προτάσεων «Fit for 55». Αυτή η ολοκληρωμένη μεταρρύθμιση της εργαλειοθήκης της ΕΕ για το κλίμα και την ενέργεια θα περιλαμβάνει αναθεωρήσεις της υφιστάμενης νομοθεσίας και ορισμένα νέα μέσα.
🆕 The 2021 #EUBarometer survey on climate change is out 🌍💬
Despite COVID-19, #ClimateChange remains the top concern for citizens in Europe.
93% of Europeans believe climate change is a serious problem.
All results and country specific factsheets ⤵️https://t.co/8p6oHoltXb pic.twitter.com/5lOUxmCGMo— EU Climate Action (@EUClimateAction) July 5, 2021