Tην Δευτέρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την πρόταση για επέκταση του καθεστώτος «πρόσβασης στα ύδατα» στο πλαίσιο της τρέχουσας Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής (ΚΑλΠ) για άλλα δέκα χρόνια, αποφεύγοντας οποιαδήποτε διακοπή των μακροχρόνιων ρυθμίσεων μεταξύ των κρατών μελών.
Η πρόταση εξετάζει επίσης τις αλλαγές μετά την απόσυρση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ και πρόσθετες αναφορές στην πρόσβαση στα ελληνικά χωρικά ύδατα βάσει πρόσφατης συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας.
Σύμφωνα με την ΚΑλΠ, όλα τα αλιευτικά σκάφη της ΕΕ έχουν ίση πρόσβαση σε ύδατα σε ολόκληρη την ΕΕ.
Ωστόσο, τα κράτη μέλη μπορούν να περιορίσουν την αλιεία στα χωρικά τους ύδατα προκειμένου να λάβουν υπόψη την ευπάθεια των παράκτιων ζωνών τους.
Οι χώρες της ΕΕ μπορούν να περιορίσουν την πρόσβαση σε ύδατα έως 12 ναυτικά μίλια από τις ακτές τους. Στις εξόχως απόκεντρες περιοχές της ΕΕ, η πρόσβαση μπορεί να περιοριστεί σε ύδατα έως 100 ναυτικά μίλια από τις γραμμές βάσης αυτών των περιοχών.
Ισχύει από τις αρχές της δεκαετίας του 1970, αυτό το καθεστώς πρόσβασης περιλαμβάνεται σε κάθε έκδοση του κανονισμού ΚΑΠ από το 1982.
Το ισχύον καθεστώς ισχύει έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022, όπως αναφέρεται στον κανονισμό για την ΚΑλΠ.