Στη γειτονιά Cerak Vinogradi του Βελιγραδίου, στα περίχωρα της σερβικής πρωτεύουσας, οι πολίτες συνεργάστηκαν χέρι – χέρι με την εταιρεία κοινής ωφελείας «Gradsko Zelenilo» (Πράσινο της πόλης) για να φυτέψουν δεκάδες νέα δέντρα.
Το προηγούμενο διάστημα τα δέντρα αυτής της γειτονιάς υπέστησαν σημαντικές ζημιές. Γι’ αυτό ο Πολιτιστικός Σύλλογος Cerak αποφάσισε να αποκαταστήσει τα δεντρόδρομα στους δρόμους και έτσι να αποκαταστήσει τη φήμη του Cerak ως μία από τις αστικές περιοχές του Βελιγραδίου που εφαρμόζουν διεξοδικά το NBS στον πολεοδομικό σχεδιασμό.
Αυτό δεν ήταν το πρώτο τέτοιο εγχείρημα και συνεργασία, αλλά η δράση φύτευσης πραγματοποιήθηκε και τον Δεκέμβριο του 2023, όταν 10 νεαρά δενδρύλλια πεύκου φυτεύτηκαν σε ελεύθερο πράσινο χώρο στον οικισμό. Αυτό το τελευταίο επικεντρώθηκε στην ανανέωση του πράσινου ταμείου οκτώ νεαρών σημύδων που φυτεύτηκαν τον Μάρτιο.
Οι δράσεις πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία με το παράρτημα Čukarica (δήμος) του Zelenilo UC και κάθε φύτευση είναι σύμφωνη με τα αρχικά έργα κηπουρικής για τον οικισμό.
Όλα τα σπορόφυτα δωρίστηκαν στον οικισμό από τον σύλλογο Kulturni Cerak, για να διατηρηθεί το πλαίσιο όπου οι δρόμοι ονομάστηκαν από τα είδη των δέντρων που φυτεύτηκαν σε αυτούς.
Οι ενέργειες αυτές συμβαδίζουν φυσικά με τη μακρά ιστορία συνεργασίας και καλών πρακτικών συνδημιουργίας μεταξύ των πολιτών και των τοπικών αρχών και υπηρεσιών που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως πρότυπο για άλλους δήμους και πόλεις.
Το Cerak Vinogradi θεωρείται μια μοντερνιστική πολιτιστική κληρονομιά του Βελιγραδίου
Συγκεκριμένα, το Cerak Vinogradi θεωρείται μια μοντερνιστική πολιτιστική κληρονομιά του Βελιγραδίου, έχοντας τη δομή, τις λειτουργίες και τα πρότυπα στέγασης και μικρο, γειτονικών δημοσίων χώρων που παρέχουν στους ντόπιους όλες τις ανάγκες για δημόσιες υπηρεσίες, υγειονομική περίθαλψη, σχολείο, πολιτισμό, αθλητισμό. , και τα λοιπά. Είναι η μόνη σύγχρονη οικιστική περιοχή στη Σερβία που ανακηρύχθηκε πολιτιστικό αγαθό το 2019.
Διαβάστε ακόμη…
Ο προσεκτικά σχεδιασμένος οικισμός προέβλεπε τις αυξανόμενες ανάγκες ενός διαφορετικού πληθυσμού με στόχο να παρέχει σε κάθε ομάδα και άτομο την αίσθηση της ιδιοκτησίας και του ανήκειν στον τόπο.
Οι ντόπιοι απολαμβάνουν να είναι πνευματώδεις και να λένε ότι είναι ντόπιοι πατριώτες, αλλά το γεγονός είναι ότι η εμπλοκή τους σε όλα τα θέματα δημόσιας σημασίας είναι αξιοθαύμαστη, είναι περήφανοι και προστατευτικοί για τον «πράσινο χρυσό» τους: πολλά δέντρα, θάμνους, λιβάδια, ωραία σκιές και πολύ καθαρό αέρα.
Σε αντίθεση με πολλούς αστικούς οικισμούς που έχουν μετατραπεί σε τεράστιους κοιτώνες, οι άνθρωποι μεταναστεύουν το πρωί και το βράδυ για μία μόνο λειτουργία – τον ύπνο, το Cerak προσφέρει περιεχόμενο από το πρωί έως το βράδυ δημιουργώντας ισχυρούς δεσμούς μεταξύ των ανθρώπων του και του τόπου.
Δεν είναι περίεργο, το αρχιτεκτονικό δίδυμο, το ζεύγος Marušić, έχτισε σχολαστικά το σχέδιό του για να δημιουργήσει, όχι απλώς μια γειτονιά, αλλά μια κοινότητα. Η ιστορία λέει ότι η πρώτη συνάντηση με το χώρο του μελλοντικού οικισμού Cerak Vinogradi μάγεψε την αρχιτέκτονα Melanija Marušić.
Στην αρχή της χρονιάς, ο Γυναικείος Αρχιτεκτονικός Σύλλογος – ŽAD απένειμε στη Milenija το Βραβείο Lifetime Achievement «Jelisaveta Načić» για το 2024, εμπνευσμένο από την προσωπικότητα και τα έργα της πρώτης γυναίκας αρχιτέκτονα στη Σερβία. Όπως εξηγήθηκε, το βραβείο έλαβε η αρχιτέκτονας Milenija Marušić για την εξαιρετική προσφορά της στο επάγγελμα κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής της σταδιοδρομίας.
Ο οικισμός σχηματίστηκε στις ακραίες παρυφές του Βελιγραδίου. Η υλοποίηση του προγράμματος του έργου περιελάμβανε την κατασκευή μιας νέας πόλης στο λόφο για 15.000 κατοίκους σε 3.650 διαμερίσματα, σε έκταση 93 εκταρίων. Η ομάδα συγγραφέων Darko και Milenija Marušić μαζί με τον Nedeljko Borovnica για ένα μέρος του οικισμού Cerak 1, εργάστηκαν σε έργα στο Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής και Πολεοδομίας της Σερβίας. Η κατασκευή ξεκίνησε το 1978 και διήρκεσε 10 χρόνια.
Διαβάστε ακόμη…
Στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος eupolis, στην περιοχή της Ακτής Δηλαβέρη – Μικρολίμανου έχουν σχεδιαστεί και θα εφαρμοστούν πιλοτικά, φυσικές / πράσινες λύσεις (Nature Based Solutions / NBSs) με στόχο τη βελτίωση της υγείας και της ευημερίας των πολιτών.
euPOLIS: Οι πολίτες συζητούν για τις πράσινες λύσεις που θα εφαρμοστούν στην Ακτ. Δηλαβέρη
Σήμερα στον οικισμό δεν υπάρχει κίνηση, τα κτίρια περιβάλλονται από πράσινο, ενώ έχουν κατασκευαστεί πολλοί κοινόχρηστοι χώροι για τους ενοίκους.
Η διατηρημένη όψη του οικισμού, που δημιουργήθηκε την εποχή του ύστερου γιουγκοσλαβικού μοντερνισμού, τράβηξε την προσοχή των επιμελητών του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης (MoMA), οι οποίοι τον συμπεριέλαβαν στη μόνιμη συλλογή το 2016.
*NBS: Οι λύσεις Nature-based Solutions βασίζονται στη φύση περιλαμβάνουν την εργασία με τη φύση, ως μέρος της φύσης, για την αντιμετώπιση των κοινωνικών προκλήσεων, υποστηρίζοντας την ανθρώπινη ευημερία και τη βιοποικιλότητα σε τοπικό επίπεδο.
Περιλαμβάνουν την προστασία, την αποκατάσταση ή τη διαχείριση φυσικών και ημιφυσικών οικοσυστημάτων. τη βιώσιμη διαχείριση των υδάτινων συστημάτων και των εδαφών εργασίας· και ενσωμάτωση της φύσης μέσα και γύρω από τις πόλεις μας. Είναι δράσεις που στηρίζονται στη βιοποικιλότητα και σχεδιάζονται και υλοποιούνται με τρόπο που σέβεται τα δικαιώματα, τις αξίες και τις γνώσεις των τοπικών κοινοτήτων και των αυτόχθονων πληθυσμών.