Οι γενειοφόροι γύπες βρίσκονταν κάποτε στα βουνά της νότιας Ευρώπης, αλλά κατά τον 19ο και τον 20ο αιώνα, ο αριθμός τους μειώθηκε κατακόρυφα λόγω της λαθροθηρίας, της έλλειψης άγριων φυτοφάγων και των αλλαγών στις γεωργικές πρακτικές.
Σήμερα, οι πληθυσμοί τείνουν να είναι απομονωμένοι, ενώ πολλά πουλιά πεθαίνουν μετά από σύγκρουση με ηλεκτροφόρα καλώδια, πυροβολισμούς ή ακόμα και δηλητηρίαση.
Η ομάδα LIFE GYPCONNECT ενίσχυσε τους αριθμούς δημιουργώντας νέους πληθυσμούς γενειοφόρου γύπα στις περιοχές Pre-Alps (Drôme) και Massif Central (Lozère, Aveyron, Gard, Hérault). Ενθάρρυναν επίσης τη μετακίνηση των πτηνών από αυτούς τους πυρήνες μεταξύ των Άλπεων και των Πυρηναίων.
Τα πουλιά απελευθερώθηκαν χρησιμοποιώντας τη μέθοδο hacking, η οποία περιλαμβάνει την τοποθέτηση νεοσσών ειδικά εκτρεφόμενων σε μια τεχνητή φωλιά, επιτρέποντάς τους να εγκλιματιστούν στο φυσικό περιβάλλον κατά τη διάρκεια των εβδομάδων πριν κάνουν τις πρώτες τους πτήσεις.
Το έργο έχει ξεπεράσει τους αρχικούς του στόχους, με 46 πουλιά απελευθερωμένα, ξεπερνώντας τα 24 που είχαν προγραμματιστεί. Επίσης, ένας γενειοφόρος γύπας γεννήθηκε στην οροσειρά Vercors για πρώτη φορά μετά από εκατό και πλέον χρόνια. Η ομάδα επίσης κατασκεύασε και εγκατέστησε 37 θέσεις σίτισης για τα πουλιά.
Εξουδετέρωσαν σχεδόν 7 χιλιόμετρα επικίνδυνων γραμμών ηλεκτροδότησης και τοποθέτησαν συσκευές σε γραμμές μήκους 12 χιλιομέτρων για να μειώσουν τον κίνδυνο ηλεκτροπληξίας και σύγκρουσης.
Και μια ανάλυση δεδομένων GPS από 118 πουλιά δείχνει τις πρώτες ανταλλαγές μεταξύ των Άλπεων και των Πυρηναίων.
Το LIFE GYPCONNECT θα πρέπει να αποκαταστήσει τη συνέχεια μεταξύ των πληθυσμών του είδους στη δυτική και κεντρική Ευρώπη. Στοχεύει επίσης να αποκαταστήσει έναν γνήσιο ευρωπαϊκό μεταπληθυσμό των ειδών ικανών να επιβιώσουν και να αναπαραχθούν ανεξάρτητα από την ανθρώπινη παρέμβαση.
Απαιτούνται περαιτέρω εκδόσεις για να αξιοποιηθεί το έργο του έργου και να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του πληθυσμού που έχει εισαχθεί εκ νέου.
Αυτός είναι ο λόγος που η ομάδα ελπίζει να συνεχίσει το έργο της στο πλαίσιο ενός νέου έργου.
Το LIFE GYPCONNECT υποστηρίζει τη στρατηγική της ΕΕ για τη βιοποικιλότητα για το 2030
και την οδηγία της ΕΕ για τα πτηνά. Συμβάλλει επίσης στον πρόσφατα δημοσιευμένο νόμο της ΕΕ για την αποκατάσταση της φύσης.