Οι υπουργοί οικονομικών της ΕΕ ενέκριναν την πρώτη δέσμη εκτελεστικών αποφάσεων του Συμβουλίου σχετικά με την έγκριση εθνικών σχεδίων ανάκαμψης και ανθεκτικότητας.
Η Αυστρία, το Βέλγιο, η Δανία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Λετονία, το Λουξεμβούργο, η Πορτογαλία, η Σλοβακία και η Ισπανία έλαβαν το πράσινο φως για τη χρήση των κονδυλίων ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της ΕΕ για να ενισχύσουν τις οικονομίες τους και να ανακάμψουν από την πτώση COVID-19.
Η έγκριση εκτελεστικών αποφάσεων του Συμβουλίου για την έγκριση των σχεδίων επιτρέπει στα κράτη μέλη να υπογράψουν συμβάσεις επιχορήγησης και δανείου που θα επιτρέπουν έως και 13% προχρηματοδότηση.
Το Συμβούλιο έλαβε θετική αξιολόγηση για τα σχέδια των 12 κρατών μελών από την Επιτροπή τον Ιούνιο, συνοδευόμενη από προτάσεις για την έγκριση των αποφάσεων του Συμβουλίου.
Και τα 12 κράτη μέλη ζήτησαν προχρηματοδότηση από τα διατεθέντα κεφάλαιά τους Οι αποφάσεις που εξέδωσε σήμερα το Συμβούλιο είναι το τελευταίο βήμα προτού τα κράτη μέλη μπορέσουν να συνάψουν συμφωνίες επιχορήγησης και δανείου με την Επιτροπή και να αρχίσουν να λαμβάνουν κεφάλαια για την εφαρμογή των εθνικών τους σχεδίων.
Οι αποφάσεις του Συμβουλίου ECOFIN σχετικά με σχεδόν τα μισά εθνικά σχέδια αποτελούν ένα μεγάλο βήμα προόδου στην ευρωπαϊκή οικονομική ανάκαμψη. Επιτρέπουν στα κράτη μέλη να υπογράψουν τις πρώτες συμφωνίες χρηματοδότησης και τις πληρωμές προχρηματοδότησης.
“Με την υποστήριξη της ΕΕ, τα κράτη μέλη μπορούν να ξεκινήσουν τις μεταρρυθμίσεις και τις επενδύσεις που απαιτούνται για την ανάκαμψη, την ενίσχυση και τη μεταμόρφωση των οικονομιών μας.
Οι εγκριθείσες αποφάσεις του Συμβουλίου θα επιτρέψουν στα κράτη μέλη να χρησιμοποιήσουν τα κονδύλια όχι μόνο για να ανακάμψουν από την κρίση COVID-19, αλλά και για να δημιουργήσουν μια ανθεκτική, πιο πράσινη και πιο ψηφιακή, καινοτόμο και ανταγωνιστική Ευρώπη για τις επόμενες γενιές της ΕΕ”. τόνισε ο Υπουργός Οικονομικών της Σλοβενίας Andrej Šircelj.
Η χρηματοδοτική βοήθεια της ΕΕ από τη διευκόλυνση ανάκτησης και ανθεκτικότητας 672,5 δισεκατομμυρίων ευρώ στοχεύει στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής οικονομικής ανάκαμψης υποστηρίζοντας τις μεταρρυθμίσεις και τα επενδυτικά σχέδια των κρατών μελών .
Τα μέτρα που εγκρίθηκαν στα εθνικά σχέδια επικεντρώνονται σε έξι τομείς πολιτικής («πυλώνες») που ορίζονται στον κανονισμό για τη δημιουργία του μηχανισμού αποκατάστασης και ανθεκτικότητας. Οι τομείς περιλαμβάνουν την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, έξυπνη, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη, καθώς και κοινωνική και εδαφική συνοχή.
Τα μέτρα των μεμονωμένων κρατών μελών για την επίτευξη ανάκαμψης και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της ΕΕ περιλαμβάνουν, για παράδειγμα, την απαλλαγή από τον άνθρακα της βιομηχανίας, την ανακαίνιση κτιρίων, την ψηφιοποίηση της δημόσιας διοίκησης και τον επαναπροσδιορισμό του εργατικού δυναμικού. Τα σχέδια εξετάζουν επίσης τις ειδικές ανά χώρα συστάσεις που προσδιορίστηκαν κατά τη διάρκεια των συζητήσεων για το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο 2019 και 2020.
Ιστορικό και επόμενα βήματα
Ο μηχανισμός ανάκαμψης και ανθεκτικότητας είναι το κεντρικό μέρος της ΕΕ επόμενης γενιάς, το πακέτο αποκατάστασης για την αναζωογόνηση της οικονομίας της ΕΕ μετά την πανδημία COVID-19, ενώ ταυτόχρονα αντιμετωπίζει τις κύριες προκλήσεις της εποχής μας, όπως η μετάβαση στο κλίμα και ο ψηφιακός μετασχηματισμός . Για να λάβουν υποστήριξη από την εγκατάσταση, τα κράτη μέλη πρέπει να υποβάλουν τα σχέδια αποκατάστασης και ανθεκτικότητάς τους στην Επιτροπή, η οποία στη συνέχεια τα αξιολογεί βάσει των ειδικών ανά χώρα συστάσεων και των έξι πυλώνων της εγκατάστασης.
Μόλις υποβληθεί ένα μεμονωμένο σχέδιο, και εκτός εάν συμφωνηθεί αναβολή με το εμπλεκόμενο κράτος μέλος, η Επιτροπή διαθέτει δύο μήνες για να το αξιολογήσει και να προτείνει την έγκριση του Συμβουλίου για την έγκρισή του. Το Συμβούλιο, κατά κανόνα, εξετάζει την πρόταση εντός τεσσάρων εβδομάδων. Αφού εγκρίνει την προτεινόμενη απόφαση, το κράτος μέλος μπορεί να υπογράψει διμερείς συμφωνίες χρηματοδότησης με την Επιτροπή και να λάβει τη συμφωνηθείσα προχρηματοδότηση εντός δύο μηνών.
Περαιτέρω εκταμιεύσεις από τη διευκόλυνση θα βασίζονται σε μια θετική αξιολόγηση της εφαρμογής του σχεδίου αποκατάστασης και ανθεκτικότητας, λαμβάνοντας υπόψη την επίτευξη των ορόσημων και των στόχων που καθορίζονται στο μεμονωμένο σχέδιο.