Η πρόσβαση σε πληροφορίες πλέον είναι απείρως ευκολότερη και ταχύτερη σήμερα από ποτέ, καθώς και η διάδοσή της.
Οποιοσδήποτε διαθέτει smartphone μπορεί να βρει πληροφορίες για σχεδόν όλα σε λίγα λεπτά. μέσω πολλών διαφορετικών μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ενώ, ο καθένας μπορεί να δημοσιεύσει σχεδόν οποιοδήποτε περιεχόμενο με λίγα κλικ.
Ταυτόχρονα, η κρίση που προκλήθηκε από την πανδημία έχει επιδεινώσει μια σειρά τάσεων που υπήρχαν πολύ πριν από την έναρξη της. Ευρεία παραπληροφόρηση και παραπληροφόρηση, θεωρίες συνωμοσίας και η έλλειψη εμπιστοσύνης προς τις αρχές από πολλούς πολίτες είναι από αυτές τις τάσεις.
Η παρέμβαση στις πολιτικές εκλογές σε ευρωπαϊκό, εθνικό και τοπικό επίπεδο έχει αρνητικό αντίκτυπο στις δημοκρατίες μας.
Οι δημοκρατικά εκλεγμένοι τοπικοί και περιφερειακοί πολιτικοί πρέπει να συμμετέχουν σε μόνιμη και διαφανή επικοινωνία με τους πολίτες τους για να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη τους.
Πρέπει να καταπολεμήσουν την παραπληροφόρηση, την προπαγάνδα, τη χειραγώγηση και τις προσπάθειες να αλλάξουν τη στάση των ανθρώπων, όπως επισημαίνεται επίσης στο σχέδιο δράσης για την ευρωπαϊκή δημοκρατία (EDAP) που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Δεκέμβριο του 2020, στα επακόλουθα και στη σχετική γνωμοδότηση της ΕτΠ τον Ιούλιο του 2021 .
Η ενημερωτική εκδήλωση που διοργάνωσε η επιτροπή CIVEX της ΕτΠ στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της σχετικά με το σχέδιο δράσης για την ευρωπαϊκή δημοκρατία και ως συμβολή στη συζήτηση στη διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης θα εξετάσει την απειλή που προκαλείται από παραπληροφόρηση για τη δημοκρατία της ΕΕ και τις διαφορετικές διαστάσεις του, όπως:
- πολιτικές εκλογές
- ξένη παρέμβαση; και
- ελευθερία και πολυφωνία των μέσων ενημέρωσης