Μέχρι σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει καταβάλει πάνω από 404 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΤΑΕΕ) στη Σλοβενία και την Ελλάδα για να βοηθήσει στην ανάκαμψη, την αποκατάσταση και την ανοικοδόμησή τους μετά τις ολέθριες κλιματικές καταστροφές που έπληξαν τις χώρες αυτές το 2023.
Η Επιτροπή κατέβαλε στη Σλοβενία στήριξη ύψους 328 εκατ. ευρώ από το ΤΑΕΕ για να βοηθήσει τη χώρα να ανακάμψει από τις πλημμύρες που σημειώθηκαν τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο του 2023. Επιπλέον, ποσό 76 εκατ. ευρώ καταβλήθηκε στην Ελλάδα για την ελάφρυνση της οικονομικής επιβάρυνσης των εργασιών ανοικοδόμησης μετά τις ζημίες που προκάλεσε ο κυκλώνας «Daniel» τον Σεπτέμβριο του 2023.
Οι σημερινές καταβολές έρχονται να προστεθούν σε δύο προκαταβολές του ΤΑΕΕ που είχαν ήδη καταβληθεί στη Σλοβενία και την Ελλάδα για να συνδράμουν στην έναρξη των ενεργειών ανάκαμψης: στη Σλοβενία είχε καταβληθεί προκαταβολή ύψους 100 εκατ. ευρώ, ενώ στην Ελλάδα είχε καταβληθεί προκαταβολή ύψους 25 εκατ. ευρώ
Έτσι, το συνολικό ποσό της ενίσχυσης του ΤΑΕΕ που έχει χορηγηθεί στη Σλοβενία και την Ελλάδα ανέρχεται αθροιστικά σε περίπου 529 εκατ. ευρώ και αποτελεί απτή έκφραση της αλληλεγγύης της ΕΕ προς τα κράτη μέλη που αντιμετωπίζουν πρωτοφανείς καταστροφές που σχετίζονται με το κλίμα.
Το ΤΑΕΕ κινητοποιείται κατόπιν αιτήσεων που υποβάλλουν επιλέξιμες χώρες. Οι ενέργειες έκτακτης ανάγκης και ανάκαμψης μπορούν να χρηματοδοτηθούν από το ΤΑΕΕ αναδρομικά από την πρώτη ημέρα της καταστροφής.
Η ΕΕ επιδεικνύει αλληλεγγύη προς τη Σλοβενία και την Ελλάδα κατά την ανάκαμψη και την ανοικοδόμησή τους
Τον Σεπτέμβριο του 2023 η Ελλάδα επλήγη από τον καταστροφικό κυκλώνα «Daniel», ο οποίος έπληξε μεγάλα τμήματα της Ελλάδας, κυρίως στις περιφέρειες Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας. Ο κυκλώνας αυτός ήταν ο πιο θανατηφόρος μεσογειακός κυκλώνας με τροπικά χαρακτηριστικά που έχει καταγραφεί στην ιστορία και προκάλεσε εκτεταμένες καταστροφές σπιτιών.
Τον Αύγουστο του 2023 η Σλοβενία υπέστη σοβαρές πλημμύρες που προκλήθηκαν από έντονες βροχοπτώσεις, οι οποίες έπληξαν σχεδόν τα δύο τρίτα της χώρας. Οι ποταμοί Sava, Drava και Mura υπερχείλισαν, με αποτέλεσμα να προκληθούν βλάβες σε βασικές υποδομές, όπως σε δρόμους και στον ενεργειακό εφοδιασμό, καθώς και σε εκατοντάδες ιδιωτικές κατοικίες και δημόσια κτίρια. Οι πλημμύρες προκάλεσαν κατολισθήσεις και οδήγησαν σε σημαντικές οικονομικές ζημίες.
Η στήριξη του ΤΑΕΕ που καθίσταται διαθέσιμη σήμερα θα βοηθήσει τη Σλοβενία και την Ελλάδα να αποκαταστήσουν βασικές υποδομές στους τομείς των μεταφορών, των υδάτων και των λυμάτων, και θα συμβάλει στη χρηματοδότηση υπηρεσιών προσωρινής στέγασης και διάσωσης.
Ιστορικό
Το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ (ΤΑΕΕ) είναι τo κύριo μέσo της ΕΕ για την ανάκαμψη μετά από καταστροφές και αποτελεί απτή έκφραση της αλληλεγγύης της ΕΕ. Στηρίζει τα κράτη μέλη και τις υπό ένταξη χώρες που πλήττονται από καταστροφές οι οποίες σχετίζονται με το κλίμα και, από το 2020, από σοβαρές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στον τομέα της υγείας.
Από το 2002 το ΤΑΕΕ έχει κινητοποιήσει πάνω από 8,6 δισ. ευρώ για παρεμβάσεις σε 130 καταστροφές (110 φυσικές καταστροφές και 20 καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στον τομέα της υγείας) σε 24 κράτη μέλη (συν το Ηνωμένο Βασίλειο) και σε τέσσερις υπό ένταξη χώρες (Αλβανία, Μαυροβούνιο, Σερβία και Τουρκία).
Η πρόταση RESTORE της Επιτροπής, η οποία προτείνει τροποποιήσεις σε διάφορους κανονισμούς χρηματοδότησης, αποτελεί μια ακόμη έκφραση της αλληλεγγύης της ΕΕ προς τις χώρες που πλήττονται από καταστροφές που σχετίζονται με το κλίμα. Η πρόταση είναι στο στάδιο έγκρισης από τους συννομοθέτες.