Το σύστημα τροφίμων της Ε.Ε. εξασφαλίζει φρέσκα και ασφαλή τρόφιμα για όλους τους Ευρωπαίους. Η παραγωγή τροφίμων δεν είναι μόνο μια ζωτική υπηρεσία αλλά και μια πηγή εισοδήματος.
Η αγροδιατροφική αλυσίδα της ΕΕ διασφαλίζει την επισιτιστική ασφάλεια για περισσότερους από 400 εκατομμύρια πολίτες και αποτελεί σημαντικό οικονομικό τομέα της ΕΕ.
Ωστόσο, ο τομέας των γεωργικών ειδών διατροφής έχει σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον. Περίπου το ένα τρίτο των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου στον κόσμο προέρχεται από συστήματα τροφίμων, σύμφωνα με έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC).
Το τρέχον μοντέλο διατροφής έχει επίσης επιζήμια επίδραση στην υγεία των ανθρώπων, με αποτέλεσμα πάνω από το 50% των ενηλίκων στην Ευρώπη να είναι υπέρβαροι.
Η ΕΕ επιδιώκει τον μετασχηματισμό του τρόπου παραγωγής και κατανάλωσης τροφίμων στην Ευρώπη για τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των συστημάτων τροφίμων, την ενίσχυση της ανθεκτικότητάς τους έναντι κρίσεων, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι η υγιεινή και προσιτή τροφή είναι διαθέσιμη για τους ανθρώπους σήμερα και για τις αυριανές γενιές.
Η ΕΕ θέλει να μετατρέψει το σύστημα τροφίμων της ΕΕ σε μοντέλο αειφορίας.
Ποια είναι η στρατηγική «αγρόκτημα στο πιρούνι»;
Η Επιτροπή παρουσίασε το «αγρόκτημα στο τραπέζι» στρατηγική Μάιος 2020, ως μία από τις βασικές δράσεις στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Πράσινου Deal. Συμβάλλοντας στην επίτευξη της ουδετερότητας του κλίματος έως το 2050, η στρατηγική σκοπεύει να μετατοπίσει το τρέχον σύστημα τροφίμων της ΕΕ σε ένα βιώσιμο μοντέλο.
Αν και υπενθυμίζουμε την ασφάλεια και την ασφάλεια των τροφίμων ως προτεραιότητες, οι κύριοι στόχοι της στρατηγικής είναι:
-
-
- εξασφαλίστε επαρκή, προσιτή και θρεπτική τροφή εντός των πλανητικών ορίων
- κατά το ήμισυ της χρήσης φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων και των πωλήσεων αντιμικροβιακών
- αύξηση της ποσότητας γης που αφιερώνεται στη βιολογική γεωργία
- να προωθήσει πιο βιώσιμη κατανάλωση τροφίμων και υγιεινή διατροφή
- μείωση της απώλειας και της σπατάλης τροφίμων
- καταπολέμηση της απάτης σε τρόφιμα στην αλυσίδα εφοδιασμού
- βελτίωση της καλής μεταχείρισης των ζώων
- 50% περικοπή στη χρήση φυτοφαρμάκων έως το 2030
-
Η στρατηγική προβλέπει ορισμένες πρωτοβουλίες και νομοθετικές προτάσεις σχετικά με:
- ΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ
- σήμανση διατροφής στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας και βιώσιμη επισήμανση τροφίμων
- μείωση απορριμμάτων τροφίμων
Η μετάβαση σε ένα πιο φιλικό προς το περιβάλλον σύστημα τροφίμων θα δημιουργήσει νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες που θα έχουν θετικό αντίκτυπο στα έσοδα των φορέων εκμετάλλευσης γεωργικών τροφίμων.
Ένα πιο βιώσιμο σύστημα τροφίμων θα συμβάλει επίσης στην προστασία της φύσης και της βιοποικιλότητας της Ευρώπης. Η στρατηγική «farm to fork» ευθυγραμμίζεται με τη στρατηγική της ΕΕ για τη βιοποικιλότητα του 2030 – οι δύο προτάσεις παρουσιάζονται ως συμπληρωματικές.
Ο εκσυγχρονισμός της γεωργίας με την ανάπτυξη πιο βιώσιμων γεωργικών πρακτικών, με παράλληλη προστασία της φύσης και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, είναι ένας από τους βασικούς στόχους της μεταρρύθμισης της κοινής γεωργικής πολιτικής (ΚΓΠ). Ως εκ τούτου, η πολιτική της ΚΓΠ συνδέεται έντονα με τους στόχους της με τη στρατηγική «farm to fork».
Ο ρόλος του Συμβουλίου
Η στρατηγική «farm to fork» προβλέπει μια σειρά νομοθετικών και μη νομοθετικών δράσεων που θα προτείνει η Επιτροπή. Το Συμβούλιο, ως επί το πλείστον στον τομέα της γεωργίας και της αλιείας, θα αναλύσει και θα διαμορφώσει τη θέση του σχετικά με τις προσεχείς νομοθετικές προτάσεις με σκοπό την έγκριση της νομοθεσίας της ΕΕ, σύμφωνα με τη συνήθη νομοθετική διαδικασία.
Συμπεράσματα σχετικά με τη στρατηγική «αγρόκτημα στο πιρούνι»
Τον Οκτώβριο του 2020, το Συμβούλιο ενέκρινε μια σειρά συμπερασμάτων σχετικά με τη στρατηγική, εγκρίνοντας τον στόχο της ανάπτυξης ενός ευρωπαϊκού βιώσιμου συστήματος τροφίμων , από την παραγωγή έως την κατανάλωση. Τα συμπεράσματα συνεπάγονται ένα τριπλό πολιτικό μήνυμα από τα κράτη μέλη που συμφώνησαν να διασφαλίσουν:
- επαρκή και προσιτή τροφή , συμβάλλοντας παράλληλα στην ουδετερότητα της ΕΕ έως το 2050
- ένα δίκαιο εισόδημα και ισχυρή υποστήριξη για τους πρωτογενείς παραγωγούς
- ανταγωνιστικότητα της γεωργίας της ΕΕ σε παγκόσμιο επίπεδο
Οργανικό σχέδιο δράσης
Το σχέδιο δράσης για τη βιολογική γεωργία, που παρουσιάστηκε από την Επιτροπή τον Μάρτιο του 2021 στο πλαίσιο της στρατηγικής «αγρόκτημα προς το δίκρανο», περιγράφει ένα σύνολο δράσεων για την αύξηση της βιολογικής γεωργίας στην ΕΕ .
Ο κύριος στόχος της είναι να ενισχύσει τη βιολογική παραγωγή για να φθάσει το 25% της γεωργικής χρήσης της ΕΕ έως το 2030. Τα κράτη μέλη της ΕΕ ενθαρρύνονται να αναπτύξουν εθνικά σχέδια βιολογικής γεωργίας. (25% βιολογική γεωργία έως το 2030)
Τον Ιούλιο του 2021, το Συμβούλιο ενέκρινε συμπεράσματα σχετικά με το σχέδιο δράσης που πρότεινε η Επιτροπή. Τα κύρια σημεία που συμφώνησαν οι υπουργοί της ΕΕ ήταν:
- Η βιολογική γεωργία είναι σημαντική για τη βιωσιμότητα της ευρωπαϊκής γεωργίας
- Η ανάπτυξη της βιολογικής παραγωγής βοηθά στην εξασφάλιση εισοδήματος και στη δημιουργία θέσεων εργασίας
- Η ισορροπημένη ζήτηση και προσφορά βιολογικών προϊόντων διασφαλίζει την κερδοφορία για τον κλάδο
- Οι ιδιαιτερότητες και οι διαφορετικές καταστάσεις στα κράτη μέλη πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κατά τον καθορισμό στόχων και παρεμβάσεων
- Η συμμετοχή δημόσιων και ιδιωτικών φορέων είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη των στόχων της στρατηγικής