Η “Σύμβαση για τα ανθρώπινα δικαιώματα” προστατεύει τα δικαιώματα περισσότερων από 830 εκατομμυρίων πολιτών στην Ευρώπη.
Και τα 47 κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης έχουν υπογράψει την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (ΕΣΔΑ), μια συνθήκη που έχει σχεδιαστεί για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών.
Οι κυβερνήσεις, τα κοινοβούλια και τα δικαστήρια σε κάθε χώρα είναι κυρίως υπεύθυνα για την προάσπιση των δικαιωμάτων που ορίζονται στη σύμβαση.
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Ωστόσο, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων λειτουργεί ως δίχτυ ασφαλείας. Τα άτομα μπορούν να υποβάλουν καταγγελίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα εναντίον οποιουδήποτε από τα 47 κράτη μέλη στο δικαστήριο του Στρασβούργου, αφού έχουν χρησιμοποιήσει κάθε πιθανή ένσταση σε εθνικό επίπεδο.
Εάν το Ευρωπαϊκό δικαστήριο διαπιστώσει ότι έχουν παραβιαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα του αιτούντος, η ενδιαφερόμενη χώρα πρέπει να παρέχει δικαιοσύνη στο άτομο. Ίσως χρειαστεί επίσης να λάβει μέτρα για να βεβαιωθείτε ότι το ίδιο πράγμα δεν θα συμβεί ξανά. Οι ενέργειες των εθνικών αρχών ως απάντηση σε αποφάσεις του δικαστηρίου εποπτεύονται από την Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Παράλληλα με αυτήν τη διαδικασία, τα δικαιώματα που περιέχονται στην ευρωπαϊκή σύμβαση προστατεύονται εντός των χωρών με πολλούς διαφορετικούς τρόπους.
Οι αρχές της σύμβασης και η νομολογία του ευρωπαϊκού δικαστηρίου λαμβάνονται υπόψη καθημερινά σε αποφάσεις που εκδίδονται από τα εθνικά δικαστήρια, τη νομοθεσία που εκδίδεται από τα κοινοβούλια και τις αποφάσεις των εθνικών αρχών.
Οι αποφάσεις του ευρωπαϊκού δικαστηρίου είναι επομένως ένας μόνο τρόπος προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ευρώπη.