Η δημιουργία ενός ευρωπαϊκού χώρου δεδομένων είναι μία από τις προτεραιότητες της Επιτροπής 2019-2025, συμπεριλαμβανομένου του τομέα Yγείας.
Ένας κοινός Ευρωπαϊκός Χώρος Δεδομένων Υγείας θα προωθήσει την καλύτερη ανταλλαγή και πρόσβαση σε διαφορετικούς τύπους δεδομένων υγείας (ηλεκτρονικά αρχεία υγείας, δεδομένα γονιδιωματικών, δεδομένα από μητρώα ασθενών κ.λπ.), όχι μόνο για την υποστήριξη της παροχής υγειονομικής περίθαλψης (αποκαλούμενη πρωτογενής χρήση δεδομένων) επίσης για σκοπούς έρευνας υγείας και χάραξης πολιτικής υγείας (λεγόμενη δευτερογενής χρήση δεδομένων).
Ολόκληρο το σύστημα δεδομένων θα βασιστεί σε διαφανή θεμέλια που προστατεύουν πλήρως τα δεδομένα των πολιτών και ενισχύουν τη φορητότητα των δεδομένων υγείας τους, όπως αναφέρεται στο άρθρο 20 του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων (GDPR).
Η Επιτροπή, σε συνεργασία με τα κράτη μέλη, ασχολείται με τις προπαρασκευαστικές εργασίες και την ανάπτυξη του Ευρωπαϊκού Χώρου Δεδομένων Υγείας.
Τα κράτη μέλη θα υποστηριχθούν από μια νέα «Κοινή Δράση για τον Ευρωπαϊκό Χώρο Δεδομένων Υγείας» για να διευκολυνθεί η ανταλλαγή δεδομένων υγείας για τη δημόσια υγεία, τη θεραπεία, την έρευνα και την καινοτομία στην Ευρώπη.
Ο Ευρωπαϊκός Χώρος Δεδομένων Υγείας θα βασιστεί σε 3 βασικούς πυλώνες:
-ένα ισχυρό σύστημα διακυβέρνησης δεδομένων και κανόνων για την ανταλλαγή δεδομένων
-ποιότητα δεδομένων ισχυρή υποδομή και
-διαλειτουργικότητα Διακυβέρνηση του Ευρωπαϊκού Χώρου Δεδομένων Υγείας
Η προπαρασκευαστική εργασία πραγματοποιήθηκε το 2020, μέσω μιας σειράς εργαστηρίων και μιας μελέτης ώστε να παράσχει ένα πλαίσιο για την πρωτογενή και δευτερογενή χρήση των δεδομένων υγείας στα κράτη μέλη ιδιαίτερα μέσω
-χαρτογράφησης του τρόπου εφαρμογής του GDPR στον τομέα της υγείας στις διάφορες χώρες, συμπεριλαμβανομένης
-επισκόπησης των νομικών και τεχνικών τρόπων που εφαρμόζονται στην ανταλλαγή δεδομένων υγείας για πρωτογενείς και δευτερεύουσες χρήσεις στις χώρες της ΕΕ
-συστάσεις για πιθανές δράσεις, νομοθετικές και μη, σε επίπεδο ΕΕ για τη διευκόλυνση της ανταλλαγής δεδομένων υγείας σε ολόκληρη την ΕΕ για πρωτογενείς και δευτερεύουσες χρήσεις
Ποιότητα δεδομένων και διαλειτουργικότητα
Για την πλήρη αξιοποίηση του δυναμικού ανταλλαγής δεδομένων υγείας, είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί η ποιότητα των δεδομένων υγείας και ότι οι διάφορες πηγές δεδομένων υγείας (π.χ. ηλεκτρονικά αρχεία υγείας, διαφορετικά μητρώα, διάφορα πληροφοριακά ή ψηφιακά εργαλεία) είναι σε θέση να «μιλούν» μεταξύ τους. Αυτό απαιτεί τεχνική και σημασιολογική διαλειτουργικότητα μεταξύ των διαφόρων υποδομών και συστημάτων πληροφορικής.
Είναι επίσης σημαντικό να διασφαλιστεί ότι τα δεδομένα υγείας είναι, προσβάσιμα, διαλειτουργικά και επαναχρησιμοποιήσιμα (FAIR).
Η Επιτροπή υποστηρίζει τη χαρτογράφηση και την “FAIR-ification” των υφιστάμενων μητρώων δεδομένων υγείας και άλλων πηγών δεδομένων για τη δημιουργία κοινών συνόλων δεδομένων για ανταλλαγές για σκοπούς έρευνας υγείας και χάραξης πολιτικής.
Υποδομές και τεχνολογία
Η υποδομή σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα ακολουθήσει τη γενική στρατηγική του Ευρωπαϊκού Χώρου Δεδομένων που ξεκίνησε με τη δημοσίευση της Ευρωπαϊκής στρατηγικής για δεδομένα στις 19 Φεβρουαρίου 2020, ενώ παράλληλα θα παρέχει σε βάθος ανάλυση των ιδιαιτεροτήτων του τομέα υγείας.
Θα βασιστεί και θα αυξήσει ενδεχομένως υπάρχουσες πρωτοβουλίες όπως η υποδομή ψηφιακών υπηρεσιών eHealth , τα Ευρωπαϊκά Δίκτυα Αναφοράς και το έργο Genomics.