Το Galileo και το EGNOS (European Geostationary Navigation Overlay Service ) συμβάλλουν στην ανάπτυξη βιώσιμων τρόπων μεταφοράς μειώνοντας τις εκπομπές αεροπορικών μεταφορών και βελτιστοποιώντας τις διαδρομές στην ξηρά και στη θάλασσα.
Οι μεταφορές είναι μια από τις κύριες πηγές ατμοσφαιρικής ρύπανσης, η οποία είναι γνωστό ότι έχει άμεση επίδραση στη θνησιμότητα, καθώς και στις αναπνευστικές και καρδιαγγειακές παθήσεις.
Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος, οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου που προέρχονται από μεταφορές αυξήθηκαν το 2018 και το 2019 σε όλη την ΕΕ.
Η μείωση κατά 55% των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου (GHG) έως το 2030, όπως ορίζεται στο τελευταίο πακέτο νομοθετικής νομοθεσίας της ΕΚ, θα απαιτήσει ισχυρή δράση ιδίως στις οδικές μεταφορές, τις μεγαλύτερες συμβολές στις εκπομπές μεταφορών, καθώς και την αεροπορία και τη ναυτιλία.
Η ευρωπαϊκή δορυφορική τεχνολογία είναι ένα χέρι βοήθειας στο δρόμο προς την κλιματική ουδετερότητα.
Εφαρμογή πιο πράσινων τρόπων μεταφοράς
Ο τρόπος που οδηγούμε αλλάζει. Πολλά από τα σημερινά αυτοκίνητα και φορτηγά είναι ήδη εξοπλισμένα με προηγμένα συστήματα υποβοήθησης οδηγού, όπως συστήματα προειδοποίησης για έξοδο από λωρίδα κυκλοφορίας, προσαρμοστικό cruise control.
Αυτά τα συστήματα χρησιμοποιούν το Galileo, το Ευρωπαϊκό Παγκόσμιο Δορυφορικό Σύστημα Πλοήγησης για να παρέχουν αξιόπιστη, στιβαρή και ακριβή τοποθέτηση.
Όλο και περισσότερο, οι υπηρεσίες μεταφορών λειτουργούν σε συνεργατικό περιβάλλον με επικοινωνία μεταξύ οδηγών και οδικών υποδομών. Αυτά τα συνεργατικά έξυπνα συστήματα μεταφοράς (ITS) θα επιτρέψουν στους χρήστες του οδικού δικτύου και στους διαχειριστές κυκλοφορίας να μοιράζονται και να χρησιμοποιούν πληροφορίες.
Αυτό έχει ως στόχο τη βελτίωση της ασφάλειας και τη μείωση της συμφόρησης βοηθώντας τους οδηγούς να λάβουν τη σωστή απόφαση με βάση την κυκλοφοριακή κατάσταση σε πραγματικό χρόνο.
Στην ΕΕ το 2017, οι άμεσες εκπομπές από την αεροπορία αντιπροσώπευαν το 3,8% των συνολικών εκπομπών CO2. Ο τομέας της αεροπορίας δημιουργεί το 13,9% των εκπομπών από τις μεταφορές, καθιστώντας τη δεύτερη μεγαλύτερη πηγή εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου μετά τις οδικές μεταφορές.
Επιτρέποντας στα αεροσκάφη να προσγειώνονται με ασφάλεια κάτω από δύσκολες καιρικές συνθήκες, όπως η ομίχλη, το EGNOS βοηθά στη μείωση της συχνότητας των ακυρωμένων προσγειώσεων (περιστροφές) και συνεπώς των εκπομπών. Εκτιμάται ότι 80.000 καθυστερήσεις πτήσεων και 20.000 εκτροπές θα αποφευχθούν σε όλη την ΕΕ χάρη στο EGNOS έως το 2025.
Η θαλάσσια βιομηχανία και ιδιαίτερα τα μεγάλα σκάφη όπως φορτηγά πλοία μεταφοράς χύδην φορτίου ή δεξαμενόπλοια επωφελούνται επίσης από το Διαστημικό Πρόγραμμα της ΕΕ.
Το EGNOS και το Galileo μπορούν να παρέχουν ενεργειακά αποδοτικούς και ακριβείς ελιγμούς, ειδικά σε λιμένες με συμφόρηση ή εσωτερικές πλωτές οδούς.
Ταυτόχρονα, οι πληροφορίες σχετικά με τα ρεύματα που προέρχονται από τον Κοπέρνικο μπορούν να βελτιστοποιήσουν τη διαδρομή ενός σκάφους και έτσι να μειώσουν περαιτέρω τις εκπομπές ενώ παράλληλα να εξοικονομήσουν κόστος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα λιγότερες εκπομπές σύμφωνα με τους στόχους ” Fit for 55 “.
Στοιχεία EUSpace που υποστηρίζουν τους Ευρωπαίους αγρότες
Στον τομέα της γεωργίας, το EGNSS και το Copernicus συμβάλλουν σε έξυπνες και βιώσιμες τεχνικές γεωργίας. Χρησιμοποιώντας αισθητήρες εδάφους και δορυφορικές εικόνες από τον Κοπέρνικο, οι αγρότες μπορούν να δημιουργήσουν χάρτες με πληροφορίες για την υγρασία και τη γονιμότητα του εδάφους.
Συνδυάζοντας αυτά τα δεδομένα με ακριβή καθοδήγηση από τους δορυφόρους Galileo και EGNOS, οι αγρότες της ΕΕ μπορούν να κατευθύνουν με ακρίβεια τους ελκυστήρες τους και, για παράδειγμα, να γονιμοποιήσουν ακριβώς εκεί που χρειάζεται.
Χάρη στη συνεργασία μεταξύ των διαστημικών πόρων της ΕΕ, εκτιμάται ότι οι αγρότες της ΕΕ μπορούν να εξοικονομήσουν έως και 20% φυτοφάρμακα και λιπάσματα.
Υπάρχουν κι άλλα! Το πότισμα του εδάφους καταναλώνει μεγάλη ποσότητα αστικού νερού και η εξοικονόμηση νερού αποτελεί ζωτικό μέρος της προστασίας του περιβάλλοντος.
Η χρήση της Earth Observation (EO) και τα δεδομένα τοποθέτησης μπορούν να συμβάλουν στη μείωση της υπερκατανάλωσης και ως εκ τούτου να μετατρέψουν τον τομέα των αγροτικών επιχειρήσεων τόσο σε ψηφιακό όσο και σε πιο πράσινο.
Το Copernicus μπορεί να δημιουργήσει βαθμονομημένα δεδομένα βροχοπτώσεων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη έξυπνων λύσεων άρδευσης. Γνωρίζοντας την ποσότητα της βροχής που συσσωρεύεται στο έδαφος μέσω προβλέψεων, οι αυτόνομοι ψεκαστήρες μπορούν να ψεκάζουν νερό με βελτιστοποιημένο τρόπο.
Ένα εξαιρετικό παράδειγμα έξυπνου συστήματος άρδευσης αναπτύχθηκε από την Proxima Systems .
Τα προϊόντα της, χρησιμοποιούν πληροφορίες από το διάστημα για να επιτρέψουν την αυτοματοποίηση και τον τηλεχειρισμό των συστημάτων άρδευσης, επιτρέποντας στους αγρότες να αυξήσουν τις αποδόσεις τους εξοικονομώντας κόστος.
Το EU Space και το Green Deal συμβαδίζουν
Η διαπλοκή μεταξύ δράσης για το κλίμα, βιώσιμης κινητικότητας, οικονομικής ανάπτυξης και διαστημικών υπηρεσιών δεν είναι καινούργια, αλλά αποκτά δυναμική καθώς η Ένωση επενδύει και στηρίζεται περισσότερο στο Διαστημικό της Πρόγραμμα ΕΕ για τον καθορισμό των πράσινων και ψηφιακών πολιτικών της.
Οι υπηρεσίες εντοπισμού θέσης, πλοήγησης και χρονομέτρησης από το Galileo και το EGNOS, έχουν καθοριστική σημασία για την ανάπτυξη εφαρμογών και υπηρεσιών επόμενης γενιάς σε ένα ευρύ φάσμα τομέων όπως η έξυπνη γεωργία, ενώ συμβάλλουν επίσης στη μείωση των εκπομπών οδικών μεταφορών και των αερομεταφορών μέσω διαδρομής βελτιστοποίηση. Ο Galileo μπορεί να διαδραματίσει έναν ρόλο στον τομέα της ενέργειας, μέσω του ισχυρού συγχρονισμού ενεργειακών δικτύων και έξυπνων δικτύων που συμβάλλουν στη διανομή ενέργειας και από ανανεώσιμες πηγές.
Το Copernicus, το πιο προηγμένο σύστημα παρατήρησης της Γης στον κόσμο υπήρξε ένα πολύτιμο εργαλείο στα χέρια των χάραξης πολιτικής της ΕΕ χάρη στα δεδομένα και τις υπηρεσίες που προσφέρουν οι διάφορες υπηρεσίες παρακολούθησης του κλίματος, της ξηράς, της θάλασσας και του αέρα. Το σύστημα αναβαθμίστηκε πρόσφατα με το Copernicus Sentinel 6, έναν δορυφόρο τελευταίας τεχνολογίας που παρέχει ζωτικές πληροφορίες για τα ρεύματα των ωκεανών, την ταχύτητα του ανέμου και το ύψος των κυμάτων για τη θαλάσσια ασφάλεια. Τα δεδομένα είναι επίσης σημαντικά για την προστασία και τη διαχείριση των ολοένα και πιο πολυσύχναστων παράκτιων ζωνών.
Το νέο Διαστημικό Πρόγραμμα της ΕΕ είναι μια ευκαιρία για την προώθηση των ορίων και τη δημιουργία συνεργιών μεταξύ των διαστημικών στοιχείων και υπηρεσιών για την τροφοδότηση της Πράσινης Συμφωνίας της ΕΕ. Η ευρωπαϊκή βιομηχανία, οι επιχειρηματίες και οι κοινότητες χρηστών μπορούν να βασίζονται στην παρατήρηση της Γης, στις υπηρεσίες GNSS και στις τηλεπικοινωνίες για τη δημιουργία έξυπνων λύσεων και την εξυπηρέτηση νέων αγορών, πλήρως ευθυγραμμισμένων με τους στόχους της ΕΕ για τη βιωσιμότητα.