Οι οικογένειες κινούνται όλο και περισσότερο καθώς μετακινούνται και ταξιδεύουν μεταξύ των κρατών μελών.
Ωστόσο, λόγω των διαφορών στη νομοθεσία των κρατών μελών σχετικά με τη θέσπιση γονικής μέριμνας, οι οικογένειες ενδέχεται να αντιμετωπίσουν εμπόδια στην αναγνώριση της πατρότητας των παιδιών τους κατά τη διέλευση των συνόρων εντός της Ένωσης.
Η μη αναγνώριση σε κράτος μέλος της πατρότητας που είναι εγκατεστημένη σε άλλο κράτος μέλος μπορεί να έχει σημαντικές αρνητικές συνέπειες για τα παιδιά όταν ταξιδεύουν ή μετακομίζουν σε άλλο κράτος μέλος.
Επί του παρόντος, δεν υπάρχει νομοθεσία της Ένωσης που να διέπει την αναγνώριση της πατρότητας μεταξύ των κρατών μελών. Συνεπώς, η αναγνώριση της πατρότητας διέπεται επί του παρόντος από το εθνικό δίκαιο των κρατών μελών.
Μετά την ανακοίνωση του Προέδρου της Επιτροπής von der Leyen στην ομιλία της για την Ευρωπαϊκή Ένωση το 2020 ότι “Εάν είστε γονείς σε μία χώρα, είστε γονείς σε κάθε χώρα”, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει τρόπους για να διασφαλίσει την αναγνώριση της πατρότητας εντός στην Ένωση, ιδίως μέσω της έγκρισης νομοθετικής πρότασης για την αναγνώριση της πατρότητας μεταξύ των κρατών μελών.
Στόχος αυτής της πρωτοβουλίας θα είναι να διασφαλιστεί ότι τα παιδιά διατηρούν τα δικαιώματά τους σε διασυνοριακές καταστάσεις, ιδίως όταν οι οικογένειες ταξιδεύουν ή μετακομίζουν εντός της Ένωσης.
Για περισσότερες πληροφορίες, ανατρέξτε στην εκτίμηση επιπτώσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ΕΔΩ
Αυτή η έρευνα στοχεύει για τον εντοπισμό των προβλημάτων που μπορεί να προκύψουν επί του παρόντος σε διασυνοριακές καταστάσεις στην Ένωση όπου η πατρότητα ενός παιδιού εγκατεστημένου σε κράτος μέλος δεν αναγνωρίζεται σε άλλο κράτος μέλος.
Η έρευνα στοχεύει επίσης στη συλλογή απόψεων σχετικά με την έγκριση πρότασης για την αναγνώριση της μητρότητας μεταξύ των κρατών μελών και σχετικά με το πεδίο εφαρμογής της.
Αυτή η έρευνα θα τροφοδοτήσει επίσης την ενημέρωση των κατευθυντήριων γραμμών του 2009 για την ελεύθερη κυκλοφορία με στόχο τη βελτίωση της ασφάλειας δικαίου για τους πολίτες της ΕΕ που ασκούν το δικαίωμά τους στην ελεύθερη κυκλοφορία.
Στοχευμένο κοινό
Οι κύριες ομάδες των συμμετεχόντων για αυτή τη διαβούλευση αναμένεται να είναι:
(i) οργανώσεις ή δίκτυα της κοινωνίας των πολιτών και ΜΚΟ που ασχολούνται με τα δικαιώματα των παιδιών, το οικογενειακό δίκαιο, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη μη διάκριση.
(ii) πολίτες, συμπεριλαμβανομένων των γονέων
(iii) έρευνα και ακαδημαϊκό επίπεδο · και
(iv) νομικοί επαγγελματίες και οι ενώσεις τους, όπως δικηγόροι που βοηθούν πελάτες που εμπλέκονται σε θέματα διεθνούς οικογενειακού δικαίου και ελεύθερης κυκλοφορίας, δικαστικοί επιμελητές και συμβολαιογράφοι, μέλη δικαστικών συστημάτων και δημόσιοι καταχωρητές.
Περαιτέρω πιθανοί ενδιαφερόμενοι φορείς είναι διεθνείς οργανισμοί που ασχολούνται με τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα του παιδιού ή με ιδιωτικό διεθνές δίκαιο και ζητήματα αστικής κατάστασης.