Ένα νέο Κοινωνικό Ταμείο για το Κλίμα με δικαιοσύνη και αλληλεγγύη, είναι ανάμεσα στις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Η μετάβαση προς την κλιματική ουδετερότητα μπορεί να αποτελέσει μοναδική ευκαιρία για τη μείωση της συστημικής ανισότητας.
Τα μέσα τιμολόγησης του άνθρακα, για παράδειγμα, αυξάνουν τα έσοδα που μπορούν να επανεπενδυθούν για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας και των προκλήσεων κινητικότητας για τους ευάλωτους, να τονώσουν την καινοτομία και την οικονομική ανάπτυξη και να δημιουργήσουν θέσεις απασχόλησης.
Αυτό δεν είναι μόνο ζήτημα δικαιοσύνης και αλληλεγγύης: αποτελεί ευρύτερη κοινωνική ανάγκη η αντιμετώπιση των ανισοτήτων που υπήρχαν πριν από την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και οι οποίες θα επιδεινωθούν χωρίς αποφασιστική δράση κατά της κλιματικής αλλαγής και προς την κατεύθυνση της μηδενικής ρύπανσης.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η αλληλεγγύη αποτελεί καθοριστική αρχή της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας — μεταξύ γενεών, κρατών μελών, περιφερειών, αγροτικών και αστικών περιοχών και διαφόρων τμημάτων της κοινωνίας — όπως καταδεικνύεται από τον Μηχανισμό Δίκαιης Μετάβασης και ορισμένα άλλα μέσα που έχουν θεσπιστεί σε επίπεδο ΕΕ τα τελευταία έτη.
Η επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας θα απαιτήσει κοινή αίσθηση σκοπού, συλλογικές προσπάθειες και αναγνώριση διαφορετικών σημείων εκκίνησης και προκλήσεων.
Πολλοί πολίτες, ιδίως οι νεότεροι, είναι έτοιμοι να αλλάξουν τα πρότυπα κατανάλωσης και κινητικότητας που ακολουθούν όταν παρακινούνται από σχετικές πληροφορίες, προκειμένου να περιορίσουν το αποτύπωμα άνθρακα και να ζήσουν σε ένα πιο οικολογικό και υγιές περιβάλλον.
Ωστόσο, η δέσμη προτάσεων που έχει ήδη κατατεθεί στην ΕΕ αντιμετωπίζει και τις ανησυχίες εκείνων των οποίων η απασχόληση ή το εισόδημα επηρεάζονται από τη μετάβαση.
Η προσέγγιση αυτή διατρέχει τη δέσμη προτάσεων «Fit for 55», από τον επιμερισμό των προσπαθειών για την επίτευξη των κλιματικών στόχων μεταξύ των κρατών μελών με βάση τον σχετικό πλούτο τους έως τη συνεκτίμηση των διαφορετικών δυνατοτήτων τους κατά την κατανομή των εσόδων και την αντιμετώπιση των ανισοτήτων στο εσωτερικό κάθε κράτους μέλους.
Αυτό αντικατοπτρίζει την ανάγκη για αυξημένη αλληλεγγύη και κοινωνική δικαιοσύνη, ανάλογη με την αυξημένη ταχύτητα και φιλοδοξία μας.
Σε αυτό το πνεύμα, ένα νέο Κοινωνικό Ταμείο για το Κλίμα θα παρέχει ειδική χρηματοδότηση στα κράτη μέλη για τη στήριξη των Ευρωπαίων πολιτών που πλήττονται περισσότερο ή κινδυνεύουν με ενεργειακή φτώχεια ή φτώχεια κινητικότητας, ως συνοδευτικό μέτρο για την εισαγωγή της εμπορίας εκπομπών στις οδικές μεταφορές και στα κτίρια.
Η ενεργειακή φτώχεια μόνο πλήττει σήμερα έως και 34 εκατομμύρια ανθρώπους στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το Ταμείο θα συμβάλλει στον μετριασμό του κόστους για όσους είναι περισσότερο εκτεθειμένοι στις αυξήσεις των τιμών των ορυκτών καυσίμων κατά τη διάρκεια της μετάβασης.
Το νέο Ταμείο θα προωθεί τη δικαιοσύνη και την αλληλεγγύη μεταξύ και εντός των κρατών μελών, περιορίζοντας παράλληλα τον κίνδυνο ενεργειακής φτώχειας και φτώχειας κινητικότητας. Θα βασιστεί στους υφιστάμενους μηχανισμούς αλληλεγγύης και θα τους συμπληρώσει.
Διαβάστε εδώ περισσότερες πληροφορίες για τις προτάσεις της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για την πορεία προς την κλιματική ουδετερότητα, με ορίζοντα το 2030.