Η διεύρυνση της ΕΕ μπλέκεται όλο και περισσότερο με το ζήτημα των εξωτερικών σχέσεων γενικά και το μέλλον της ΕΕ ειδικότερα.
Αν και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Θεσσαλονίκης το 2003 καθόρισε σαφώς ένα γραμμικό μέλλον για τις βαλκανικές χώρες, με την πρόσκληση για ένταξη στην ΕΕ, ο σκεπτικισμός αυξήθηκε με την πάροδο του χρόνου ως προς τις δυνατότητες επιτυχούς ένταξης.
Οι συνεχείς προκλήσεις για τη δημοκρατική μετάβαση στα Βαλκάνια και οι αμφιβολίες για το πώς θα συνδυαστεί η διεύρυνση με την εμβάθυνση, μαζί με τις συζητήσεις για το κράτος δικαίου εντός της ΕΕ, έχουν αυξήσει τα ερωτήματα σχετικά με την ένταξη στην ΕΕ.
Εν τω μεταξύ, η νεολαία στα Βαλκάνια φαίνεται να αποκλείεται από τα δικαιώματά της έναντι των πολιτικών θεσμών, ενώ η απογοήτευση αυξάνεται όσον αφορά τη δυνατότητα εισόδου στην ΕΕ, η οποία εκλαμβάνεται ως κινούμενος στόχος.
Πολλοί νέοι από τα Βαλκάνια εγκαταλείπουν τις χώρες τους αναζητώντας μια νέα ζωή αλλού, για να εκπληρώσουν τους στόχους της ζωής τους. Ενώ η πολιτική διαδικασία είναι στάσιμη, συνεπώς, λαμβάνει χώρα μια αυθόρμητη, ατομική, διαδικασία από κάτω προς τα πάνω της αυτο-ένταξης, η οποία ωστόσο αναπτύσσεται χωρίς καθοδήγηση ή αλληλεπίδραση με πολιτικούς θεσμούς.
Ταυτόχρονα, στο εσωτερικό της ΕΕ, η ολοκλήρωση των Βαλκανίων και το μέλλον της Ευρώπης δεν θεωρούνται ως συνδεδεμένα θέματα από το ευρύτερο κοινό και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν έχουν ακόμη δείξει τη βούληση να αντιμετωπιστούν με μια ολιστική προσέγγιση.
Tο Φόρουμ ΕΕ-Βαλκανίων είναι μια ευκαιρία για τους νέους από ολόκληρη την ήπειρο να συζητήσουν κοινά θέματα, να συνδιαλαγούν με τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και να κινητοποιήσουν νέες δυνάμεις, διευκολύνοντας την εμφάνιση ενός νέου διακρατικού δικτύου για να σχεδιάσουν νέες πρωτοβουλίες και να δημιουργήσουν νέες απόψεις τόσο για την ένταξη στην ΕΕ όσο και για τα Βαλκάνια.
Συμμετέχοντες
Δύο φοιτητές πανεπιστημίου για καθένα από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ και τέσσερις από κάθε χώρα των Δυτικών Βαλκανίων. Γλώσσα εργασίας είναι η αγγλική. Οι συμμετέχοντες θα λάβουν αεροπορικά εισιτήρια και πλήρης διατροφή. Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων λήγει στις 15 Οκτωβρίου
Θέματα και ατζέντα του φόρουμ
Η συζήτηση θα βασιστεί σε πέντε ομάδες εργασίας, όλες συνδεδεμένες με το ερώτημα «Τι είναι η Ευρώπη;» δηλαδή: πώς το ορίζουμε, πώς αποφασίζουμε τι είναι η «ταυτότητα», ποιος είναι μέσα και ποιος είναι έξω, ποιες είναι οι κοινές αξίες;
Κάθε ομάδα εργασίας θα εξετάσει συγκεκριμένα μια κεντρική ερώτηση, όπως στο ακόλουθο σχήμα.
Τι είναι η Ευρώπη;
Ομάδα 1
Η Νέα ΕΕ μεταξύ κυβερνητικής συνεργασίας και δημοκρατίας από κάτω
Πώς να συνδυάσετε την εμβάθυνση και τη διεύρυνση;
Τι ρόλο μπορούν να παίξουν τα Βαλκάνια σε αυτό;
Ομάδα 2
«Ενωμένοι στη διαφορετικότητα, πέρα από τους προηγούμενους πολέμους»
Πώς να οικοδομήσουμε μια κοινή μνήμη του παρελθόντος και να διευκολύνουμε τη συνεργασία μεταξύ λαών και χωρών;
Είναι δυνατή η συμφιλίωση στα Βαλκάνια;
Ομάδα 3
Μια ήπειρος, ένα περιβάλλον
Πώς να οργανώσετε την προστασία του περιβάλλοντος και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής σε ηπειρωτικό επίπεδο;
Τι ρόλο έχουν τα Βαλκάνια; Είναι μια συμπληρωματική ή ανταγωνιστική προσέγγιση;
Ομάδα 4
Μία αγορά, πολλές προκλήσεις
Πώς να οικοδομήσουμε οικονομική ολοκλήρωση και να λάβουμε υπόψη τις ροές ανθρώπων εντός και εκτός της περιοχής τόσο των τοπικών εργαζομένων όσο και των ξένων μεταναστών;
Είναι καλύτερα να δημιουργηθούν σκαλοπάτια για περαιτέρω οικονομική ολοκλήρωση με τα Βαλκάνια ή να ακολουθήσουμε μια προσέγγιση «Big Bang»;
Ομάδα 5
Πολλές κοινωνίες, ένας εικονικός χώρος
Βοηθά ή εμποδίζει το Διαδίκτυο τη δημιουργία κοινής κοινωνίας σε επίπεδο ΕΕ;
Πώς να χρησιμοποιήσετε νέες τεχνολογίες σε αυτόν τον τομέα;
Η δημοκρατία απειλείται ή ενισχύεται από τα νέα εργαλεία;
Κάθε ομάδα εργασίας θα εκλέξει δύο συμπροέδρους, έναν από την ΕΕ και έναν από τα Δυτικά Βαλκάνια 6, προκειμένου να διευκολυνθεί η συζήτηση και να παρουσιαστούν τα συμπεράσματα στην ολομέλεια την τελευταία ημέρα, την οποία θα προεδρεύει ένας εκλεγμένος Πρόεδρος από όλους τους συμμετέχοντες.
Οι ομάδες εργασίας θα βοηθούνται από μέντορες, οι οποίοι θα διευκολύνουν τη συζήτηση παρέχοντας πληροφορίες και δεδομένα, χωρίς όμως να καθοδηγούν τους συμμετέχοντες σε προκαθορισμένα συμπεράσματα.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Λουίτζι Ντι Μάιο θα παρευρεθεί στην εκδήλωση και θα αλληλεπιδράσει με τους συμμετέχοντες. Καλούνται και άλλοι συμμετέχοντες υψηλού επιπέδου.
Περαιτέρω έργα και συνέχεια
Προκειμένου να διασφαλιστεί η κατάλληλη παρακολούθηση, το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών, μαζί με άλλα θεσμικά όργανα, θα διαθέσει βασική βασική χρηματοδότηση για διακρατικά έργα στους κύριους τομείς συζήτησης, τα οποία θα επεξεργαστούν και θα παρουσιάσουν οι συμμετέχοντες μετά το φόρουμ.
Τα έργα θα πρέπει να εστιάζονται στο περιβάλλον, τις νεοφυείς επιχειρήσεις, την κοινωνία των πολιτών, την κατάρτιση, τη δημοκρατική συμμετοχή. Βασικές προϋποθέσεις θα είναι η παρουσία τόσο διακρατικού όσο και ΕΕ-Βαλκανικού στοιχείου (τουλάχιστον δύο κράτη μέλη της ΕΕ και δύο κρατών των Δυτικών Βαλκανίων 6).
Το Φόρουμ θα ανακοινώσει επίσης τα συμπεράσματά του στη «Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης» που ξεκίνησε η ΕΕ για το 2021-2022, για να προτρέψει και να κινητοποιήσει τους πολίτες από όλη την ήπειρο να υποβάλουν τις απόψεις τους για το μέλλον της ΕΕ.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί αυτοπροσώπως και οι συμμετέχοντες θα πρέπει να προσκομίσουν αποδεικτικά στοιχεία για τον εμβολιασμό κατά του COVID-19. Θα ληφθούν όλα τα μέτρα ασφάλειας της υγείας και οι αποστάσεις.