Το 2020, περίπου το 65 % του συνόλου των ενηλίκων (ηλικίας 16-74 ετών) στην ΕΕ αγόρασε/παρήγγειλε αγαθά ή υπηρεσίες στο διαδίκτυο κατά τους 12 μήνες πριν από την εν λόγω έρευνα (2019-2020).
Οι νεότεροι, ηλικίας 25-34 ετών, ήταν 2,5 φορές πιο πιθανό να έκαναν χρήση του διαδικτύου για να ψωνίσουν (83 %) από ό,τι τα άτομα ηλικίας 65-74 ετών (33 %).
Οι διαδικτυακές αγορές έχουν γίνει πιο συχνές στην ΕΕ, καθώς η χρήση του διαδικτύου εξαπλώνεται σε όλες τις ηλικίες.
Οι καταναλωτές εκτιμούν την προσβασιμότητα σε ένα ευρύ φάσμα προϊόντων ανά πάσα στιγμή, οπουδήποτε, με το πρόσθετο όφελος των ειδικών τιμών. Εκδηλώσεις όπως η Black Friday, καθώς και η Cyber Monday, είναι μερικές από τις περιπτώσεις όπου οι διαδικτυακές αγορές υπερισχύουν στο ημερολόγιο.
Η περιφέρεια της πρωτεύουσας της Δανίας στο Hovedstaden κατέγραψε τη μεγαλύτερη τάση χρήσης του ηλεκτρονικού εμπορίου (91 %) σε όλες τις περιφέρειες της ΕΕ, ακολουθούμενη από τη δανική περιφέρεια Midtjylland και την ολλανδική περιφέρεια της Ουτρέχτης, και οι δύο 90 %.
Αντίθετα, τέσσερις περιφέρειες στη Βουλγαρία είχαν το χαμηλότερο ποσοστό το 2020: Severen tsentralen (25 %), Yuzhen tsentralen και Yugoiztochen (26 %) και Severozapaden (27 %).
Όταν ερωτήθηκαν το 2020, το 19 % όλων των ενηλίκων δήλωσε ότι δεν πραγματοποίησε καμία διαδικτυακή αγορά. Υπήρχαν 11 περιφέρειες επιπέδου NUTS 1 στην ΕΕ για τις οποίες η συνηθέστερη απάντηση ήταν να μην έχουν πραγματοποιήσει ποτέ ηλεκτρονική αγορά: κάθε περιφέρεια της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, στο Sud και Isole (Ιταλία), καθώς και στην Κεντρική Ελλάδα (Ελλάδα), την Κύπρο και το Região Autónoma da Madeira (Πορτογαλία).
Οι καταναλωτές χρησιμοποιούν επίσης το διαδίκτυο για τραπεζικές δραστηριότητες. Το 2020, το 58 % του ενήλικου πληθυσμού της ΕΕ χρησιμοποίησε τις διαδικτυακές τραπεζικές υπηρεσίες κατά τη διάρκεια των τριών μηνών που προηγήθηκαν της έρευνας.
Όσον αφορά το ηλεκτρονικό εμπόριο, η περιφέρεια της δανικής πρωτεύουσας του Hovedstaden είχε το υψηλότερο ποσοστό διαδικτυακών τραπεζικών υπηρεσιών (96 %).