Στον Ρώσο πολιτικό της αντιπολίτευσης και ακτιβιστή Alexei Navalny θα απονεμηθεί το Βραβείο Ζαχάρωφ 2021 για την ελευθερία της σκέψης σε τελετή την Τετάρτη 15/12 το μεσημέρι.
Ο Alexei Navalny είναι φυλακισμένος στη Ρωσία και, ως εκ τούτου, δεν μπορεί να παραστεί στην τελετή απονομής στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Η κόρη του Daria Navalnaya θα παραλάβει το βραβείο εξ ονόματός του από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου David Sassoli.
Ο Πρόεδρος Sassoli και ο Leonid Volkov, ένας από τους πολιτικούς συμβούλους του Alexei Navalny που διετέλεσε προσωπάρχης του κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του Navalny για τις προεδρικές εκλογές του 2018, πρόκειται να παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου μετά την τελετή απονομής, η οποία ξεκινά στις 12.45 (ώρα Κεντρικής Ευρώπης), στην αίθουσα συνεντεύξεων Τύπου του Κοινοβουλίου Daphne Caruana Galizia.
Επιπλέον, ο κ. Volkov και η κα. Navalnaya θα συμμετάσχουν σε σεμινάριο για τον Τύπο που διοργανώνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Τρίτη 14 Δεκεμβρίου στις 15.30.
Μπορείτε να παρακολουθήσετε τόσο την τελετή όσο και τη συνέντευξη Τύπου ζωντανά μέσω EP Live και EbS.
Διαβάστε περισσότερα για τους φιναλίστ του Βραβείου Ζαχάρωφ για το 2021.
Οι ευρωβουλευτές στις επιτροπές Εξωτερικών Υποθέσεων και Ανάπτυξης και στην Υποεπιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θα συζητήσουν με την Daria Navalnaya και τον Leonid Volkov τη Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου από τις 19.00 έως τις 20.30.
Ο Navalny κέρδισε την υποστήριξη εκατομμυρίων ανθρώπων
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου David Sassoli δήλωσε: «Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επέλεξε τον Alexei Navalny για το φετινό Βραβείο Ζαχάρωφ. Έχει αγωνιστεί με συνέπεια κατά της διαφθοράς του καθεστώτος του Vladimir Putin, και, μέσω των λογαριασμών του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και των πολιτικών εκστρατειών του, βοήθησε να αναδειχθούν περιπτώσεις κατάχρησης εξουσίας. Ο Navalny κινητοποίησε και κέρδισε την υποστήριξη εκατομμυρίων ανθρώπων σε ολόκληρη τη Ρωσία. Για το λόγο αυτό, δηλητηριάστηκε και φυλακίστηκε.»
«Απονέμοντας το Βραβείο Ζαχάρωφ στον Alexei Navalny, αναγνωρίζουμε την τεράστια προσωπική του γενναιότητα και επαναλαμβάνουμε την ακλόνητη στήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την άμεση απελευθέρωσή του», πρόσθεσε.
Η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Heidi Hautala δήλωσε: «Φέτος, το Βραβείο Ζαχάρωφ για την Ελευθερία της Σκέψης απονεμήθηκε σε υπέρμαχο της αλλαγής. Ο Alexei Navalny επέδειξε μεγάλη θάρρος στις προσπάθειές του να αποκαταστήσει το δικαίωμα στην επιλογή του λαού της Ρωσίας να επιλέξει τους ηγέτες του. Για πολλά χρόνια αγωνίζεται για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες στη χώρα του. Αυτό του έχει κοστίσει την ελευθερία του και παραλίγο τη ζωή του. Εξ ονόματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ζητώ την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωσή του.»
«Σήμερα, το Κοινοβούλιο τιμά επίσης μια ομάδα Αφγανών γυναικών, οι οποίες αγωνίστηκαν σκληρά για την ισότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα τους και οι οποίες συμπεριλήφθηκαν στην προεπιλογή για το Βραβείο Ζαχάρωφ. Τιμούμε το θάρρος των γυναικών αυτών, οι οποίες είναι μεταξύ των πρώτων που υπέστησαν παραβιάσεις των πλέον βασικών δικαιωμάτων και ελευθεριών τους μετά την κατάληψη του Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν», πρόσθεσε.
Βραβείο Ζαχάρωφ
Το Βραβείο Ζαχάρωφ για την ελευθερία της σκέψης, προς τιμήν του Σοβιετικού φυσικού και πολιτικού αντιφρονούντα Αντρέι Ζαχάρωφ, απονέμεται κάθε χρόνο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Θεσπίστηκε το 1988 και τιμά άτομα και οργανώσεις που υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες. Το 2020, το βραβείο έλαβε η αντιπολίτευση της Λευκορωσίας για την υπεράσπιση της δημοκρατίας στη χώρα.
Οι φετινές υποψηφιότητες
Κάθε πολιτική ομάδα του Κοινοβουλίου μπορεί να προτείνει υποψηφίους (για κάθε υποψήφιο απαιτείται η στήριξη τουλάχιστον 40 ευρωβουλευτών). Οι φετινές υποψηφιότητες, οι οποίες παρουσιάστηκαν σε συνεδρίαση των επιτροπών εξωτερικών υποθέσεων, ανάπτυξης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις Βρυξέλλες, στις 27 Σεπτεμβρίου 2021, είναι οι εξής:
Ο Αλεξέι Ναβάλνι, η υποψηφιότητα του οποίου προτάθηκε από το ΕΛΚ και το Renew Europe για το θάρρος του στη μάχη για την ελευθερία, τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα, είναι Ρώσος ηγέτης της αντιπολίτευσης, ακτιβιστής κατά της διαφθοράς και αντίπαλος του ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο Ναβάλνι έγινε γνωστός μέσα από το ιστολόγιο του στο LiveJournal, το YouTube και το Twitter, όπου έχει εκατομμύρια ακολούθους.
Απέκτησε διεθνή φήμη διοργανώνοντας διαδηλώσεις και υποστηρίζοντας μεταρρυθμίσεις κατά της διαφθοράς στη Ρωσία, του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και της κυβέρνησής του. Τον Αύγουστο του 2020, ο Ναβάλνι δηλητηριάστηκε ενώ ταξίδευε στη Σιβηρία και νοσηλεύτηκε σε νοσοκομείο στο Βερολίνο, όπου και διέφυγε τον κίνδυνο μετά από εκτεταμένη νοσηλεία εβδομάδων. Μετά τη νοσηλεία του στη Γερμανία, επέστρεψε αμέσως στη Ρωσία, αλλά συνελήφθη κατευθείαν από τις αρχές. Τον Φεβρουάριο καταδικάστηκε σε φυλάκιση 2μιση ετών.
Ο επικριτής του προέδρου Πούτιν οδηγήθηκε στη συνέχεια σε σωφρονιστικό ίδρυμα, όπου ξεκίνησε απεργία πείνας 23 ημερών ως ένδειξη διαμαρτυρίας κατά της έλλειψης ιατρικής φροντίδας. Τον Ιούνιο του 2021, η ρωσική δικαιοσύνη έδωσε εντολή να ανασταλούν οι δραστηριότητες οργανώσεων των τοπικών γραφείων του Ναβάλνι και του Ιδρύματος κατά της Διαφθοράς.
Οι Αφγανές γυναίκες, οι υποψηφιότητα των οποίων προτάθηκε από τους S&D και τους Verts/ALE για την θαρραλέα μάχη τους υπέρ της ισότητας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Υπό το προηγούμενο καθεστώς των Ταλιμπάν, οι γυναίκες ήταν εκτεθειμένες σε καταναγκαστικούς γάμους, αναγκαστικά τεστ παρθενίας και ταξιδιωτικούς περιορισμούς, καταγράφοντας υψηλά ποσοστά μητρικής θνησιμότητας και αναλφαβητισμού. Με την επιστροφή των Ταλιμπάν στην εξουσία, οι γυναίκες βρίσκονται και πάλι αποκλεισμένες από την κυβέρνηση και την εκπαίδευση, κινδυνεύοντας να χάσουν τις ελευθερίες και τα δικαιώματά τους. Οι υποψήφιες γυναίκες είναι οι εξής:
- Σαχαρζάντ Ακμπάρ – πρόεδρος της Αφγανικής Ανεξάρτητης Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (AIHRC)
- Μαίρη Ακράμι – επικεφαλής του Δικτύου Αφγανών Γυναικών
- Γκαφάρι Ghafari – δήμαρχος της Μαϊντάν Σαρ από το 2018
- Παλβάσα Χασάν – ακτιβίστρια και διευθύντρια (Εκπαιδευτικό Κέντρο Αφγανών Γυναικών)
- Φρέστα Καρίμ – ιδρύτρια κινητής βιβλιοθήκης και υπέρμαχος της εκπαίδευσης και της μάθησης
- Σαχράα Καρίμι – πρώτη γυναίκα πρόεδρος του Κινηματογραφικού Οργανισμού του Αφγανιστάν
- Μετρά Μεχράν – υπέρμαχος της εκπαίδευσης και χειραφέτησης των γυναικών και συνιδρύτρια του Κινήματος Γυναικείων Προοπτικών
- Χόρια Μοσαντέκ – ακτιβίστρια ανθρωπίνων και γυναικείων δικαιωμάτων
- Σίμα Σαμάρ – υπερασπίστρια ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πρώην υπουργός γυναικείων υποθέσεων και πρώην πρόεδρος της Αφγανικής Ανεξάρτητης Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (AIHRC)
- Χαμπίμπα Σαράμπι – μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Αφγανιστάν
- Ανίσα Σαχίντ – πολιτική ρεπόρτερ
Η Ζανίν Ανιέζ, η υποψηφιότητα της οποίας προτάθηκε από τους ΕΣΜ, είναι Βολιβιανή πολιτικός και σύμβολο της καταστολής των αντιφρονούντων και της υπεράσπισης του κράτους δικαίου στη Λατινική Αμερική. Έγινε προσωρινή πρόεδρος στον Νοέμβριο του 2019, μετά από καταγγελίες για εκλογική νοθεία εκ μέρους του Έβο Μοράλες. Τον Νοέμβριο του 2020, υπήρξε ειρηνική μετάβαση της εξουσίας κατόπιν ελεύθερων και δίκαιων εκλογών. Ωστόσο, στις 13 Μαρτίου 2021, η Ανιέζ συνελήφθη και φυλακίστηκε με την κατηγορία της “τρομοκρατίας, της εξέγερσης και της συνομωσίας ανατροπής της κυβέρνησης”.
Η Σουλτάνα Κάγια, η υποψηφιότητα της οποίας προτάθηκε από την Αριστερά, είναι ακτιβίστρια και υπέρμαχος ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τη Δυτική Σαχάρα. Η Κάγια προωθεί το δικαίωμα αυτοδιάθεσης των Σαχράουι. Είναι η πρόεδρος της Ένωσης της Σαχάρας για την Υπεράσπιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και κατά της Λεηλασίας των Φυσικών Πόρων και μέλος του Φορέα ενάντια στην Μαροκινή Κατοχή του Λαού της Δυτικής Σαχάρας (ISACOM). Βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό (χωρίς ένταλμα) από τον Νοέμβριο του 2020. Από το 2005 έχει υποστεί σωματικές και σεξουαλικές επιθέσεις, απειλές θανάτου και βασανιστήρια. Το περασμένο έτος αυξήθηκαν σημαντικά οι επιθέσεις των μαροκινών αρχών έναντι ακτιβιστών και δημοσιογράφων της Δυτικής Σαχάρας οι οποίοι υπόκεινται σε κακομεταχείριση, αυθαίρετες συλλήψεις και παρενοχλήσεις. Την 1η Ιουλίου του 2021, η Ειδική Εισηγήτρια των Ηνωμένων Εθνών για την κατάσταση των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Μάιρη Λόουλορ, καταδίκασε σθεναρά τα αντίποινα εις βάρος της Σουλτάνα Κάγια.
Η Global Witness, η υποψηφιότητα της οποίας προτάθηκε από τη Μαρί Τουσέν και 42 άλλους ευρωβουλευτές, είναι μια βρετανική ΜΚΟ που ερευνά και εκθέτει παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και περιβαλλοντικές καταχρήσεις στους τομείς πετρελαίου, φυσικού αερίου, ξυλείας και μεταλλευμάτων, και ανιχνεύει τη ροή χρήματος και επιρροής μέσω των διεθνών οικονομικών και πολιτικών συστημάτων. Η οργάνωση εστιάζει επίσης στο θέμα της κλιματικής κρίσης, τις επιθέσεις κατά δημοσίων χώρων και πολιτικών ελευθεριών και την προστασία υπέρμαχων του περιβάλλοντος ανά τον κόσμο. Από το 2011, η Global Witness και οι 22 διεθνείς εταίροι της εκθέτουν περιπτώσεις κατάχρησης της εξουσίας για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δημοσιεύοντας τον αριθμό των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που σκοτώνονται κάθε χρόνο.