Οι ευρωβουλευτές ψήφισαν νέους κανόνες για την αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου, για να διασφαλίσουν ότι οι πλατφόρμες λογοδοτούν για τους αλγόριθμούς τους και για καλύτερες πρακτικές ελέγχου περιεχομένου.
Η Επιτροπή Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών υιοθέτησε την Τρίτη με 36 ψήφους υπέρ, 7 κατά και 2 αποχές τη θέση της σχετικά με την πρόταση νόμου για τις ψηφιακές υπηρεσίες (DSA).
Η DSA θα καθορίσει σαφείς κανόνες ευθύνης και λογοδοσίας για τους παρόχους υπηρεσιών διαμεσολάβησης, και ιδίως τις διαδικτυακές πλατφόρμες, όπως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τις αγορές.
Οι πολύ μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες (VLOPs) θα υπόκεινται σε συγκεκριμένες υποχρεώσεις λόγω των ιδιαίτερων κινδύνων που ενέχουν στη διάδοση τόσο παράνομου όσο και επιβλαβούς περιεχομένου.
Αυτό το σχέδιο νόμου στοχεύει στη δημιουργία ενός ασφαλέστερου ψηφιακού χώρου στον οποίο προστατεύονται τα δικαιώματα των χρηστών, μεταξύ άλλων μέσω κανόνων για την αντιμετώπιση παράνομων αγαθών, υπηρεσιών ή περιεχομένου στο διαδίκτυο, ενίσχυσης της λογοδοσίας και της διαφάνειας των αλγορίθμων και αντιμετώπισης της εποπτείας περιεχομένου.
Η συμπερίληψη διατάξεων για εκτιμήσεις κινδύνου, μέτρα μετριασμού του κινδύνου, ανεξάρτητους ελέγχους και τα λεγόμενα «συστήματα συστάσεων» (αλγόριθμοι που καθορίζουν τι βλέπουν οι χρήστες) στο DSA θα βοηθούσε επίσης στην αντιμετώπιση επιβλαβούς περιεχομένου (που μπορεί να μην είναι παράνομο) και στη διάδοση παραπληροφόρησης.
Η εισηγήτρια Christel Schaldemose (S&D, DK) δήλωσε: «Τώρα ανακτούμε δημοκρατικά το διαδικτυακό μας περιβάλλον. Το DSA φέρνει τον τεχνολογικό κανονισμό της ΕΕ στον 21ο αιώνα και είναι καιρός. Οι υπηρεσίες διαμεσολάβησης διαμορφώνουν τη ζωή μας – από τον τρόπο που συναντάμε τον άλλον μας, όπου αγοράζουμε τα χριστουγεννιάτικα δώρα μας μέχρι το πώς διαβάζουμε τις ειδήσεις.
Ωστόσο, η αυξανόμενη επιρροή του διαδικτυακού περιβάλλοντος στη ζωή μας δεν είναι μόνο προς το καλύτερο: οι αλγόριθμοι προκαλούν τις δημοκρατίες μας διαδίδοντας μίσος και διχασμό, οι τεχνολογικοί γίγαντες αμφισβητούν τους ίσους όρους ανταγωνισμού μας και οι διαδικτυακές αγορές αμφισβητούν τα πρότυπα προστασίας των καταναλωτών και την ασφάλεια των προϊόντων μας. Αυτό πρέπει να σταματήσει. Για το λόγο αυτό, χτίζουμε ένα νέο πλαίσιο, ώστε ό,τι είναι παράνομο εκτός σύνδεσης να είναι παράνομο και στο διαδίκτυο».
Η πρόεδρος της επιτροπής Anna Cavazzini (Πράσινοι/EFA, DE) πρόσθεσε: «Αντί οι πλατφόρμες να υπαγορεύουν τους κανόνες, η DSA θα καθορίσει τον τρόπο αντιμετώπισης του παράνομου περιεχομένου και της εποπτείας περιεχομένου. Πρόσθετοι κανόνες για πολύ μεγάλες πλατφόρμες, όπως η αξιολόγηση κινδύνου και οι έλεγχοι, θα ωφελήσουν τους καταναλωτές, τις κοινωνίες μας και τις δημοκρατίες μας.
Η σημερινή ψηφοφορία στην επιτροπή ανοίγει τον δρόμο για ψηφοφορία από τους ευρωβουλευτές στην Ολομέλεια του Ιανουαρίου και στη συνέχεια για την έναρξη των διαπραγματεύσεων με το Συμβούλιο. Ως ένα από τα ευρύτερα νομοθετήματα αυτής της κοινοβουλευτικής περιόδου για την ψηφιακή πολιτική, είμαι χαρούμενος που βρήκαμε συμβιβασμούς που μπορεί να υποστηρίξει μια ευρεία πλειοψηφία».
Κατάργηση παράνομου περιεχομένου
Η DSA θεσπίζει μηχανισμό «ειδοποίησης και δράσης», καθώς και διασφαλίσεις για την αφαίρεση παράνομου περιεχομένου. Οι πάροχοι υπηρεσιών φιλοξενίας θα πρέπει να ενεργούν μετά τη λήψη μιας τέτοιας ειδοποίησης «χωρίς αδικαιολόγητη καθυστέρηση, λαμβάνοντας υπόψη τον τύπο του παράνομου περιεχομένου που κοινοποιείται και τον επείγοντα χαρακτήρα της ανάληψης δράσης», σύμφωνα με το κείμενο που ενέκριναν οι ευρωβουλευτές.
Στη θέση τους, οι ευρωβουλευτές συμπεριέλαβαν ισχυρότερες διασφαλίσεις για τη διασφάλιση της μη αυθαίρετης και χωρίς διακρίσεις επεξεργασίας των ανακοινώσεων και τον σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της ελευθερίας της έκφρασης.
Πρέπει να απαιτηθούν συγκεκριμένες ενέργειες από τις ηλεκτρονικές αγορές για να διασφαλιστεί ότι οι καταναλωτές μπορούν να αγοράζουν ασφαλή προϊόντα στο Διαδίκτυο, λένε οι ευρωβουλευτές, ενισχύοντας την υποχρέωση εντοπισμού των εμπόρων (η αρχή «Γνωρίστε τον Επιχειρηματικό Πελάτη») και αποτροπή της διάδοσης επιβλαβούς περιεχομένου από αλγόριθμους
Οι πλατφόρμες χρησιμοποιούν “συστήματα συστάσεων” για να επιλέξουν ποιες πληροφορίες θα προωθήσουν: το επόμενο βίντεο που θα παρακολουθήσουν οι χρήστες, το επόμενο προϊόν που θα αγοράσουν, την επόμενη γνώμη ή μια είδηση που θα εμφανίζεται στην κορυφή της ροής των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ενός ατόμου. Οι ευρωβουλευτές ενίσχυσαν τις διατάξεις για να διασφαλίσουν ότι οι διαδικτυακές πλατφόρμες είναι διαφανείς σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας αυτών των αλγορίθμων και για να τις καταστήσουν πιο υπεύθυνες για τις αποφάσεις που λαμβάνουν.
Τα VLOPs θα πρέπει να διενεργούν υποχρεωτικές αξιολογήσεις κινδύνου και να λαμβάνουν μέτρα μετριασμού του κινδύνου, τα οποία θα βοηθήσουν στην καλύτερη αντιμετώπιση του επιβλαβούς περιεχομένου και της παραπληροφόρησης.
Τα VLOPs θα πρέπει επίσης να μοιράζονται δεδομένα με αρχές και ερευνητές, για να επιτρέπουν τον έλεγχο του τρόπου λειτουργίας τους και να βοηθούν στην καλύτερη κατανόηση της εξέλιξης των διαδικτυακών κινδύνων.
Το DSA συμπληρώνει το σχέδιο δράσης για την ευρωπαϊκή δημοκρατία , το οποίο στοχεύει στην οικοδόμηση πιο ανθεκτικών δημοκρατιών σε ολόκληρη την ΕΕ με την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης.
Αποζημίωση
Οι ευρωβουλευτές ζήτησαν από τους αποδέκτες των ψηφιακών υπηρεσιών και τους οργανισμούς που τους εκπροσωπούν να μπορούν να επιδιώκουν αποκατάσταση για τυχόν ζημίες που προκύπτουν από τις πλατφόρμες που δεν τηρούν τις υποχρεώσεις δέουσας επιμέλειας.
Άλλα σημεία
Περαιτέρω αλλαγές που εισήγαγαν οι ευρωβουλευτές αφορούν, μεταξύ άλλων:
· ορισμένες εξαιρέσεις από τις υποχρεώσεις DSA για πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις.
· Οι διαδικτυακές πλατφόρμες θα πρέπει να απαγορεύεται να χρησιμοποιούν τεχνικές εξαπάτησης ή ώθησης για να επηρεάσουν τη συμπεριφορά των χρηστών μέσω «σκοτεινιών προτύπων».
· στοχευμένη διαφήμιση: το κείμενο παρέχει πιο διαφανή και τεκμηριωμένη επιλογή για όλους τους αποδέκτες των υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων πληροφοριών σχετικά με τον τρόπο δημιουργίας εσόδων από τα δεδομένα τους και την καλύτερη προστασία των ανηλίκων από το άμεσο μάρκετινγκ, τη δημιουργία προφίλ και τη στοχευμένη διαφήμιση για εμπορικούς σκοπούς.
· Περισσότερες επιλογές στην κατάταξη βάσει αλγορίθμων: Τα VLOPs θα πρέπει να παρέχουν τουλάχιστον ένα σύστημα συστάσεων που δεν βασίζεται σε προφίλ.
· πρόσθετες υποχρεώσεις για πλατφόρμες που χρησιμοποιούνται κυρίως για τη διάδοση πορνογραφικού περιεχομένου που δημιουργείται από χρήστες.
· επιβολή του DSA: αποσαφήνιση του ρόλου των «Συντονιστών Ψηφιακών Υπηρεσιών» στα κράτη μέλη και συνεργασία τους με την Επιτροπή.
Επόμενα βήματα
Η Ολομέλεια θα ψηφίσει για την τροποποιημένη πρόταση DSA στη σύνοδο του Ιανουαρίου. Το εγκεκριμένο κείμενο θα γίνει στη συνέχεια εντολή του Κοινοβουλίου για διαπραγματεύσεις με τις κυβερνήσεις της ΕΕ, οι οποίες προγραμματίζονται να ξεκινήσουν υπό τη γαλλική προεδρία του Συμβουλίου το πρώτο εξάμηνο του 2022.