Στη ρουτίνα της καθημερινότητας μας σαγηνεύει ό,τι είναι εντυπωσιακό, θεαματικό, υπερφυσικό. Γίνεται ευκαιρία απόδρασης από τα τετριμμένα.
Το παιχνίδι της παραπλάνησης βέβαια είναι διασκεδαστικό μόνο όταν έχουμε συναινέσει σε αυτό. Όταν όμως μας εξαπατούν εκ προμελέτης, βρισκόμαστε χαμένοι από πολλές απόψεις, έχοντας απωλέσει χρήμα, αξιοπιστία, ακεραιότητα και μερικές φορές την ίδια μας τη ζωή.
Αν και στις μέρες μας η (παρα)πληροφόρηση έχει φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη, το πρόβλημα υφίσταται από αρχαιοτάτων χρόνων. Η ιστορία βρίθει αμέτρητων παραδειγμάτων όπου το πλαστό υποδύεται το γνήσιο.
Ο Δούρειος Ίππος, ένας αρχετυπικός μύθος εξαπάτησης, συνδέει συμβολικά την αρχαία ιστορία με τα πολύ σημερινά προβλήματα ενός κόσμου κυριαρχούμενου από το διαδίκτυο.
Από τα διδάγματα του παρελθόντος, μπορούμε ίσως να συναρμολογήσουμε έναν χάρτη πορείας, ένα εργαλείο που θα μας αφήνει να περιπλανιόμαστε στη σφαίρα του απίθανου και του επινοημένου όποτε θέλουμε αλλά θα μας παρέχει μία έξοδο κινδύνου όταν είμαστε έτοιμοι να επιστρέψουμε στην πραγματικότητα.
Ο στόχος του Σπιτιού της Ευρωπαϊκής Ιστορίας
Ο στόχος του Σπιτιού της Ευρωπαϊκής Ιστορίας είναι να γίνει το κορυφαίο μουσείο όσον αφορά τα διεθνικά φαινόμενα που έχουν διαμορφώσει την ήπειρό μας. Ερμηνεύοντας την ιστορία από μια ευρωπαϊκή οπτική γωνία, συνδέει και συγκρίνει τις κοινές εμπειρίες, καθώς και τις διαφορετικές ερμηνείες τους. Έχει στόχο να δώσει το έναυσμα για μάθηση σε σχέση με τις διεθνικές προοπτικές σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Το Σπίτι της Ευρωπαϊκής Ιστορίας είναι ένα φόρουμ μάθησης, προβληματισμού και συζήτησης, ανοιχτό σε όλους τους πολίτες, ανεξαρτήτως ηλικίας και προέλευσης. Πρωταρχική μας αποστολή είναι να ενισχύσουμε την κατανόηση της ευρωπαϊκής ιστορίας σε όλο το εύρος της πολυπλοκότητάς της, να ενθαρρύνουμε την ανταλλαγή ιδεών και να αμφισβητήσουμε τις κοινές παραδοχές.
Το Σπίτι παρουσιάζει την ιστορία της Ευρώπης με τρόπο που ενισχύει την ευαισθητοποίηση όσον αφορά τις πολλαπλές οπτικές γωνίες και ερμηνείες.
Διατηρεί τόσο τις κοινές μνήμες όσο και τις μνήμες που μας χωρίζουν. Συλλέγει στοιχεία και εκθέτει την ιστορία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και των θεμελίων της. Το Σπίτι της Ευρωπαϊκής Ιστορίας, ένα έργο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και μέρος της προσφοράς του στους επισκέπτες, είναι ακαδημαϊκά ανεξάρτητο.
Η διεθνική συλλογή μας, οι εκθέσεις και τα προγράμματά μας προσφέρουν απρόσμενες εμπειρίες που δίνουν τροφή για σκέψη.
Μέσω της προβολής και των εταιρικών σχέσεων, ενισχύεται η ευρωπαϊκή διάσταση όσον αφορά τη συζήτηση, την παρουσίαση και τη γνώση της ιστορίας.
Η πολύπλευρη ερμηνεία του παρελθόντος που εκτίθεται στο Σπίτι της Ευρωπαϊκής Ιστορίας, σε έναν χώρο για επαφές και ανταλλαγές απόψεων, δημιουργεί συνδέσεις με τα ζητήματα που απασχολούν την Ευρώπη του σήμερα.
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ… FAKE FOR REAL
Κατανόηση του κόσμου
Η εφεύρεση της τυπογραφίας σηματοδότησε μια νέα εποχή, όπου οι πληροφορίες έγιναν διαθέσιμες σε πρωτοφανή κλίμακα.
Ωστόσο, ο διαρκώς αυξανόμενος όγκος πληροφοριών δεν αποτελεί εγγύηση για την ακρίβειά τους. Όσοι επεδίωκαν να αποκτήσουν φήμη και περιουσία ευχαρίστως διέδιδαν ψευδείς πληροφορίες σε ένα κοινό που αδημονούσε για τις πιο πρόσφατες ανακαλύψεις. Ακόμη και η ιστορία της επιστημονικής έρευνας έχει να επιδείξει περιστατικά εσκεμμένης παραποίησης.
Η πιθανότητα να αποδειχθεί εσφαλμένη η επιστημονική έρευνα δεν αποτελεί μειονέκτημά της αλλά ουσιαστική αρετή της που την διαφοροποιεί από τα υπόλοιπα συστήματα νοηματοδότησης του κόσμου.
Πόλεμος
Η αλήθεια, σύμφωνα με μια ρήση της οποίας η προέλευση παραμένει αβέβαιη, είναι η πρώτη απώλεια του πολέμου.
Σε καιρό πολέμου, όλοι όσοι εμπλέκονται σε αυτόν καταφεύγουν στο ψεύδος και στην παραπλάνηση. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, όλη η Ευρώπη ήταν πεδίο μάχης και το ποιον επέλεγες να εμπιστευτείς είχε κρισιμότατες συνέπειες.
Η συγκέντρωση αποδεικτικών στοιχείων για όσα εγκλήματα αποτέλεσαν αντικείμενο απόπειρας συγκάλυψης ή άφεσης αμαρτιών από τα ολοκληρωτικά καθεστώτα έγινε καθήκον τις δεκαετίες που ακολούθησαν.
- Διάρκεια έκθεσης μέχρι Ιανουάριο 2022