Ο William Herschel, η Florence Nightingale και ο Isaac Newton φημίζονται για μερικές από τις μεγαλύτερες επιστημονικές ανακαλύψεις του 18ου αιώνα και πάνω από όλα έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: ξεκίνησαν τη σταδιοδρομία τους ως πολίτες επιστήμονες.
Η επιστήμη του πολίτη μπορεί να περιγραφεί ως συμμετοχή του κοινού (άτομα, ομάδες ή δίκτυα εθελοντών) στην επιστημονική έρευνα, που διεξάγεται εν όλω ή εν μέρει, από ερασιτέχνες ή μη επαγγελματίες επιστήμονες.
Ο στόχος της επιστήμης των πολιτών είναι να φέρει προόδους στα αποτελέσματα και τις επιπτώσεις της επιστημονικής έρευνας, καθώς και να αυξήσει την κατανόηση της επιστήμης από το κοινό.
Στο πλαίσιο του τμήματος Science with and for Society (SwafS) του Horizon 2020, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιδιώκει να προωθήσει έργα επιστήμης των πολιτών σε μεθοδολογίες έρευνας, αλλάζοντας μια διαδικασία που καθοδηγείται κυρίως από επιστήμονες σε μια πιο συμμετοχική, χωρίς αποκλεισμούς και συμμετοχή των πολιτών.
Τα ακόλουθα παραδείγματα υπογραμμίζουν πώς τα έργα επιστήμης των πολιτών, που χρηματοδοτούνται από το Horizon 2020, έχουν ήδη θετικό αντίκτυπο στην ευρωπαϊκή κοινωνία και συμβάλλουν στους στόχους της Πράσινης Συμφωνίας της ΕΕ .
Επικεντρώνονται στη μεγαλύτερη απειλή της γενιάς μας, την κλιματική αλλαγή, επιδιώκοντας να αξιοποιήσουν την ποικιλομορφία του επιστημονικού τοπίου των πολιτών και να αντιμετωπίσουν τις διαφορετικές, εξελισσόμενες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι επιστημονικές ομάδες πολιτών.
Could you be the next Florence Nightingale or William Herschel 👩🔬👨🚀?
Read about how the @EU_Commission is funding #CitizenScience projects empowering local citizens and volunteers in the fight against #climate change 💚!
➡️https://t.co/7bW7jPVuhP#EUResearchArea #H2020 pic.twitter.com/BHIpVS5s64
— European Research Executive Agency (@REA_research) February 21, 2022
CrowD4SDG
Το Crowd4SDG έχει σχεδιαστεί για να διεγείρει τη γένεση έργων επιστήμης των πολιτών μέσω ενός κύκλου καινοτομίας που ονομάζεται GEAR (Συλλέξτε, Αξιολογήστε, Επιταχύνετε, Βελτιώστε).
Η διεπιστημονική κοινοπραξία Crowd4SDG των έξι εταίρων προωθεί την ανάπτυξη έργων επιστήμης των πολιτών που στοχεύουν στην αντιμετώπιση των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs), με έμφαση στη δράση για το κλίμα.
Στόχος του είναι να αξιολογήσει πώς οι πρωτοβουλίες της επιστήμης των πολιτών μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη μέτρηση της προόδου προς τους ΣΒΑ, ενισχύοντας πρακτικές καινοτομίες που αναπτύχθηκαν από νέους επιστήμονες πολίτες από όλο τον κόσμο, χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη.
Κατά τη διάρκεια του Open17Water Challenge του έργου, οι συμμετέχοντες ηλικίας μεταξύ 16 και 26 ετών υπέβαλαν έργα που αντιμετώπιζαν ζητήματα που σχετίζονται με το νερό, όπως ξηρασίες, πρόσβαση σε καθαρό νερό και πλημμύρες.
Οι δύο νικήτριες ομάδες,Οι To See-To Care και Well Yes είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τη δουλειά τους στον Τριαλόλογο της Γενεύης , μια μονοήμερη εκδήλωση που συγκεντρώνει ακαδημαϊκούς, ιδιωτικό τομέα και πολυμερείς ενδιαφερόμενους για να συζητήσουν εργαλεία γνώσης και μάθησης, πλατφόρμες και πρωτοβουλίες για τους SDGs χάρη στο Crowd4SDG.
Το έργο ACTION (Συμμετοχική εργαλειοθήκη επιστήμης κατά της ρύπανσης) συγκεντρώνει τις ανάγκες πολλών ενδιαφερομένων σε ολόκληρο τον κύκλο ζωής ενός έργου επιστήμης των πολιτών, δημιουργώντας μεθοδολογίες, εργαλεία και κατευθυντήριες γραμμές που εκδημοκρατίζουν την επιστημονική διαδικασία.
Το συν-σχεδιασμένο πρόγραμμα ACTION Accelerator υποστηρίζει τοπικά επιστημονικά έργα πολιτών σε όλη την Ευρώπη που απευθύνονται σε κοινότητες που υποεκπροσωπούνται στην επιστήμη, π.χ. άτομα με προβλήματα όρασης, παρέχοντας εντατική υποστήριξη, καθοδήγηση και εκπαίδευση από ομοτίμους κατά την ανάλυση ή τη συλλογή δεδομένων για διάφορους τύπους ρύπανσης.
Μια τέτοια πρωτοβουλία ACTION στο PO Valley της Ιταλίας, που ονομάζεται WOWnature επιδιώκει να μετρήσει την ατμοσφαιρική ρύπανση, συλλέγοντας δεδομένα χρησιμοποιώντας αισθητήρες ποιότητας σε δάση που διαχειρίζονται ομάδες πολιτών και χρηματοδοτούνται μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας για τη χρηματοδότηση των δασών.
Ένα άλλο πιλοτικό, το Open Soil Atlas αποτελείται από έναν ιστότοπο στο Βερολίνο της Γερμανίας, ο οποίος παρουσιάζει δεδομένα σε μορφή infographic για την ευαισθητοποίηση σχετικά με την ποιότητα του εδάφους και τη γονιμότητα, τονίζοντας τη συσχέτιση μεταξύ υγιούς εδάφους και υγιών κοινοτήτων.
Μια παρόμοια επιτυχία, αλλά πιο παγκόσμιας φύσης, το Restart Data Workbench Το έργο επιδιώκει να αντιμετωπίσει τον μαζικό καταναλωτισμό αντιμετωπίζοντας την ολοένα και πιο εφήμερη φύση μιας χρήσης των οικιακών ηλεκτρονικών ειδών.
Συλλέγοντας δεδομένα σχετικά με τις απόπειρες επισκευών σε εκδηλώσεις επισκευής της κοινότητας, ο στόχος είναι να αναλυθούν τα πρότυπα βιώσιμης κατανάλωσης με σκοπό να επηρεαστούν οι συζητήσεις πολιτικής διεθνώς.
TeRRifica
Μέσω της συνδημιουργικής προσέγγισης πολλών ενδιαφερομένων, η TeRRifica μέσω του εργαλείου crowdmapping συνεχίζει να καλεί τους πολίτες να επισημάνουν τα hot spots για την κλιματική αλλαγή σε έναν ψηφιακό χάρτη σε έξι πιλοτικές περιοχές της Ευρώπης και στη συνέχεια να τους εμπλέξουν σε διαδικασίες συν-δημιουργίας για την ανάπτυξη σχεδίων δράσης για την κλιματική αλλαγή.
Οι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία να επεκτείνουν τις γνώσεις τους σχετικά με την κλιματική αλλαγή, ενώ ταυτόχρονα εντοπίζουν ευκαιρίες, κινητήριους παράγοντες και εμπόδια της δράσης για το κλίμα. Το έργο οργανώνει επιτόπιες εκδρομές σε πολλά υποσχόμενες τοπικές και περιφερειακές δραστηριότητες για την έρευνα και την περιφερειακή καινοτομία ως μέρος της ευρύτερης συμμετοχής των ενδιαφερομένων.
Μέσω εργαστηρίων καθώς και περιφερειακών και διεθνών θερινών σχολείων, το TeRRIFICA στοχεύει να ενδυναμώσει τους ντόπιους, με ιδιαίτερη έμφαση στις περιφερειακές αρχές και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, να αναπτύξουν μαζί πρωτοβουλίες με στόχο την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Η ΕΕ έχει δεσμευτεί στον εκδημοκρατισμό της επιστήμης για να υποστηρίξει την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Όπως δηλώνει η Mariya Gabriel, Επίτροπος της ΕΕ για την Καινοτομία, την Έρευνα και τη Νεολαία, «Το άνοιγμα της επιστήμης στην κοινωνία είναι απαραίτητο για τον εμπλουτισμό της έρευνας και για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης των κοινωνιών στην επιστήμη και την καινοτομία. Μαζί μπορούμε να διευρύνουμε τις συλλογικές μας δυνατότητες στο πεδίο των καινοτόμων λύσεων για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής».