Με τη διακήρυξη ότι «Η Ευρώπη έχει ως αφετηρία τις Περιφέρειες, τις Πόλεις και τα Χωριά της» ολοκληρώθηκε στη Μασσαλία η 9η Ευρωπαϊκή Διάσκεψη Κορυφής των Δήμων και των Περιφερειών στην οποία συμμετείχε ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης, ως επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας
Η αναγκαιότητα περαιτέρω ενίσχυσης του ρόλου των Περιφερειών των Δήμων και των τοπικών κοινωνιών της Ε.Ε. και της ενδυνάμωσης της αρχής της επικουρικότητας, προκειμένου η Ευρωπαϊκή Ένωση να ανταποκριθεί με συνέπεια στις σύγχρονες ανάγκες των πολιτών της, αναδεικνύεται μέσα από τη διακήρυξη που εκδόθηκε σήμερα κατά την ολοκλήρωση της 9ης Ευρωπαϊκής Διάσκεψης Κορυφής των Δήμων και των Περιφερειών που πραγματοποιήθηκε 3 και 4 Μαρτίου 2022 στη Μασσαλία.
Να σημειωθεί ότι κατά τη συνεδρίαση εκδόθηκε ομόφωνο ψήφισμα μέσω του οποίου διατυπώνεται η συμπαράσταση στο λαό της Ουκρανίας. Στο ψήφισμα, μεταξύ άλλων, καταδικάζεται απερίφραστα «η απρόκλητη και αδικαιολόγητη στρατιωτική επίθεση» και διατυπώνεται το καθολικό αίτημα να σταματήσει ο Πόλεμος. Επίσης με καθολικό αίτημα «να σταματήσει ο πόλεμος» πραγματοποιήθηκε συμβολική συγκέντρωση έξω από το δημαρχείο της Μασσαλίας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ ΤΗΣ ΜΑΣΣΑΛΙΑΣ
Κεντρικός τίτλος του «Μανιφέστου της Μασσαλίας» είναι: «Η Ευρώπη έχει ως αφετηρία τις περιφέρειες, τις πόλεις και τα χωριά της»
Στη σχετική διακήρυξη τα μέλη της Επιτροπής ζητούν μεταξύ άλλων «να αναβαθμιστεί σταδιακά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών, πέραν της τρέχουσας συμβουλευτικής λειτουργίας της, ώστε να αποκτήσει δεσμευτικό ρόλο σε περιορισμένο αριθμό τομέων πολιτικής με σαφή εδαφική διάσταση, αποφεύγοντας ταυτόχρονα την επιπρόσθετη πολυπλοκότητα στην ΕΕ.».
Επιπλέον ζητούν να υπάρξει στενότερη συνεργασία στη θέσπιση και την εφαρμογή του ενωσιακού δικαίου, καθώς μέσα από αυτή τη διαδικασία θα επιτευχθεί η «βελτίωση της νομοθεσίας και η ενδυνάμωση της δημοκρατικής νομιμότητας στην ΕΕ».
Ένα ακόμα μείζων ζήτημα που υπογραμμίζεται είναι η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης να επαναβεβαιώσει τη «συνοχή» ως θεμελιώδη αξία των πολιτικών της ΕΕ. Η συνοχή αυτή θα πρέπει να βασίζεται στον σεβασμό της εταιρικής σχέσης και της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης.
Επίσης ζητούν την ενίσχυση της ανθεκτικότητας στην ΕΕ, με σαφή συμμετοχή των τοπικών και των περιφερειακών αρχών στη χάραξη και την εφαρμογή των κοινωνικών, κλιματικών, περιβαλλοντικών, ενεργειακών και ψηφιακών πολιτικών, καθώς και την παροχή άμεσης πρόσβασης στη χρηματοδότηση της ΕΕ σε τομείς που εμπίπτουν στις αρμοδιότητές τους. Υποστηρίζουμε μια Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας που θα παρέχει στην ΕΕ τις απαιτούμενες αρμοδιότητες για ταχεία αντίδραση σε κρίσεις στον τομέα της υγείας, με παράλληλη τήρηση των αρχών της επικουρικότητας και της αναλογικότητας.