“Ο χθεσινός βομβαρδισμός του παιδικού και μαιευτικού νοσοκομείου της Μαριούπολης είναι η τελευταία πράξη σε μια σειρά από φρικαλεότητες και εγκλήματα εις βάρος παιδιών. Αυτός ο παράλογος και παράνομος πόλεμος της Ρωσικής Ομοσπονδίας έχει ως αποτέλεσμα τον θάνατο αθώων παιδιών και αυτό είναι ένα τραύμα που δεν θα επουλωθεί”,τονίζεται σε δήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Παράλληλα σημειώνεται ότι: ” Υπενθυμίζουμε στη Ρωσία ότι ακόμη και οι πόλεμοι έχουν κανόνες και ότι οι κανόνες αυτοί δεν είναι προαιρετικοί. Σταματήστε να στοχεύετε αμάχους. Σταματήστε να στοχεύετε τις υποδομές τους. Σταματήστε τους βομβαρδισμούς σχολείων και εγκαταστάσεων παιδικής φροντίδας.
Τα παιδιά δεν θα πρέπει να πληρώνουν το τίμημα αυτού του πολέμου με τη ζωή τους. Πρέπει να τηρείται το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και να γίνονται σεβαστά και να διασφαλίζονται τα οικουμενικά δικαιώματα του παιδιού.
The bombing of the Mariupol maternity hospital is inhumane, cruel and tragic.
I am convinced that this can be a war crime. We need a full investigation. pic.twitter.com/d5G2IXqYPb
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) March 10, 2022
Αναλυτικά η τοποθέτηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής…
“Ο χθεσινός βομβαρδισμός του παιδικού και μαιευτηρίου στη Μαριούπολη είναι ο τελευταίος από μια σειρά θηριωδιών και εγκλημάτων που διαπράχθηκαν σε βάρος παιδιών. Αυτός ο παράλογος και παράνομος πόλεμος που διεξάγει η Ρωσική Ομοσπονδία αφαιρεί τις ζωές αθώων παιδιών και αυτή είναι μια πληγή που δεν θα επουλωθεί.
Κάθε παιδί έχει δικαίωμα να μεγαλώσει σε ένα ειρηνικό και ασφαλές περιβάλλον, να μάθει και να έχει προοπτικές για ένα καλύτερο μέλλον. Τα παιδιά στην Ουκρανία πρέπει να είναι στα σχολεία και στις παιδικές χαρές. Αντίθετα, είναι παγιδευμένοι σε καταφύγια βομβών, εκτεθειμένοι σε αφάνταστο φόβο και τρόμο, με ρωσικούς πυραύλους να πετούν πάνω από τα κεφάλια τους. Τόσες χιλιάδες από αυτούς που ζουν στην ανατολική Ουκρανία έχουν ήδη βιώσει τέτοια δεινά από το 2014.
Ας μην ξεχνάμε τα παιδιά που αναγκάστηκαν να ξεφύγουν από την επιθετικότητα και να αφήσουν τα πάντα πίσω τους. Περισσότεροι από 2 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις φρικτές επιθέσεις που εξαπέλυσε το καθεστώς Πούτιν. Οι μισοί από αυτούς είναι παιδιά. Αυτά τα παιδιά έχουν εκδιωχθεί από τα σπίτια τους, τα σχολεία ή τη φροντίδα των παιδιών τους, είναι εγκλωβισμένα σε ξένες χώρες, είναι τραυματισμένα, δεν έχουν άμεση πρόσβαση στη μάθηση.
Αυτοί που κινδυνεύουν περισσότερο είναι τα ασυνόδευτα παιδιά που έχουν χωριστεί από τους γονείς τους μέσα σε αυτό το χάος, ή ορφανά, καθώς και εκείνα με αναπηρίες και σε ιδρύματα, που συχνά εμποδίζονται να αναζητήσουν καταφύγιο ή να εκκενωθούν. Όλα τα παιδιά πρέπει να προστατεύονται στην Ουκρανία, να τους παρέχεται ένα ασφαλές καταφύγιο, συμπεριλαμβανομένης της αδιάκριτης πρόσβασης σε βασικές και σωτήριες υπηρεσίες και εκπαίδευση.
Υπενθυμίζουμε στη Ρωσία ότι ακόμη και οι πόλεμοι έχουν κανόνες και αυτοί οι κανόνες δεν είναι προαιρετικοί. Σταματήστε να στοχεύετε αμάχους. Σταματήστε να στοχεύετε τις υποδομές τους. Σταματήστε να βομβαρδίζετε σχολεία και εγκαταστάσεις παιδικής μέριμνας. Τα παιδιά δεν πρέπει να πληρώσουν για αυτόν τον πόλεμο με τη ζωή τους. Το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο πρέπει να τηρείται, τα καθολικά δικαιώματα του παιδιού να γίνονται σεβαστά και να διασφαλίζονται.
Πρέπει να δημιουργηθούν γνήσιοι ανθρωπιστικοί διάδρομοι για την εκκένωση των πιο ευάλωτων, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών που έχουν παγιδευτεί στις πολιορκημένες πόλεις. Περικυκλωμένοι από ρωσικές δυνάμεις και με βασικές υποδομές που έχουν καταστραφεί από βομβαρδισμούς, οι άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε τρεχούμενο νερό, ηλεκτρισμό και θέρμανση. Με τις θερμοκρασίες που αναμένεται να πέσουν ακόμη χαμηλότερα, πρέπει να επιτρέψουμε στα παιδιά της Ουκρανίας να φύγουν σε ασφαλές μέρος και να τους προσφέρουμε ζεστασιά, τροφή και προστασία.
Οι καταστροφικές συνέπειες αυτού του άσκοπου πολέμου θα μας στοιχειώνουν τα επόμενα χρόνια. Δεν γινόμαστε μόνο μάρτυρες απώλειας ζωών, αλλά και απώλειας μέλλοντος. Προτρέπουμε τη Ρωσία να σταματήσει αυτόν τον πόλεμο τώρα, ώστε να μην χρειάζεται να πεθάνουν άλλα παιδιά. Ο κόσμος παρακολουθεί και η ιστορία θα θυμάται”.