Αναδημοσίευση από euvsdisinfo.eu
Σε μια διαδήλωση υπέρ του πολέμου στη Μόσχα, δεκάδες χιλιάδες Μοσχοβίτες δωροδοκήθηκαν ή αναγκάστηκαν να διαδηλώσουν ενότητα πίσω από τον ηγέτη.
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν έκανε μια σπάνια δημόσια εμφάνιση σε μια διαδήλωση υπέρ του πολέμου στο στάδιο Luzhniki στη Μόσχα την Παρασκευή, 18 Μαρτίου. Η εκδήλωση περιείχε πανό που έγραφαν «Για έναν κόσμο χωρίς ναζισμό», «Για τον Πρόεδρο», «Για την ειρήνη» και ούτω καθεξής.
Ο Πούτιν επαίνεσε τις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας και τους στρατιώτες της που δείχνουν ετοιμότητα να πεθάνουν για τους συντρόφους τους. Ο κ. Πούτιν παρέθεσε το ευαγγέλιο: “Μεγαλύτερη αγάπη δεν έχει κανείς από αυτό: να δώσει τη ζωή του για τους φίλους του”.
Επί του παρόντος, σύμφωνα με στοιχεία που διέρρευσαν από το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, σχεδόν 10.000 Ρώσοι στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους ως επιτιθέμενοι, συναντώντας σκληρή και ικανή αντίσταση από Ουκρανούς που υπερασπίζονται τη χώρα τους.
Ο Πούτιν επιμένει να αποκαλεί τον πόλεμο «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» που αποσκοπεί στον «απο-ναζισμό και αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας» και η συγκέντρωση την Παρασκευή χαρακτηρίστηκε ειρωνικά ως «κάλεσμα για ειρήνη».
Δεκάδες χιλιάδες σε ένα πλήθος που ζητωκραυγάζει φώναξαν την υποστήριξή τους στις βίαιες «ειρηνευτικές προσπάθειες» του Πούτιν και τις εκκλήσεις για απελευθέρωση της Ουκρανίας από την ελευθερία, την ανεξαρτησία και την κυριαρχία.
“Σαν πρόβατα με κοπάδια”
Το ερώτημα για το πόση λαϊκή υποστήριξη υπάρχει στη Ρωσία για τον πόλεμο του Πούτιν συζητείται πολύ. Αρκετές δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η πλειοψηφία των ερωτηθέντων υποστηρίζει τον πόλεμο.
Το κρατικό ινστιτούτο δημοσκοπήσεων VTsIOM δίνει τον αριθμό του 71 τοις εκατό υπέρ της «στρατιωτικής επιχείρησης». Ταυτόχρονα, καθώς η καταστολή στη Ρωσία εντείνεται σοβαρά, η ετοιμότητα έκφρασης διαφωνίας για βασικές κρατικές πολιτικές –και πολέμους– μπορεί να μειωθεί. Οι Ρώσοι έχουν ιστορικό να κρατούν τα χαρτιά τους κοντά στο στήθος τους σε οποιαδήποτε επαφή με τις αρχές.
Το πλήθος που ζητωκραύγαζε τον πόλεμο στο στάδιο Λουζνίκι μπορεί επίσης να μην είναι τόσο χαρούμενο όσο φαίνεται στον εθνικό τηλεοπτικό σταθμό. Αρκετά μέσα αναφέρουν ότι αρκετοί παρευρισκόμενοι προσήχθησαν στην εκδήλωση είτε με δωροδοκίες είτε με απειλές. Το BBC αναφέρει έναν ανώνυμο συμμετέχοντα:
Με βοσκούσαν σαν πρόβατο. Εργάζομαι σε κρατικό ίδρυμα. Όλοι εδώ, εκατοντάδες χιλιάδες, είναι ίδιοι. Αλήθεια πιστεύεις ότι κάποιος θα ερχόταν εδώ με τόσο κρύο καιρό με την ελεύθερη βούλησή του; Φυσικά και όχι. Θέλω να κρατήσω τη δουλειά μου, γι’ αυτό και παρευρέθηκα.
Η εκπομπή εξετάστηκε προσεκτικά στην Ουκρανία, διεθνώς και, φυσικά, στη Ρωσία. Η ομιλία του Πούτιν διακόπηκε απροσδόκητα, προτού τελειώσει – φέρεται ότι το πλήθος άρχισε να σφυρίζει με δυσαρέσκεια όταν ο Πρόεδρος μίλησε για την ετοιμότητα των στρατιωτών να θυσιαστούν.
Η Ανώτατη Κάστα
Η εκδήλωση είναι η τελευταία από μια σειρά ομιλιών του Βλαντιμίρ Πούτιν που ξεκίνησε στις 21 Φεβρουαρίου, στις οποίες δήλωσε την πρόθεσή του να αναγνωρίσει τις «λαϊκές δημοκρατίες του Ντονμπάς», με αποκορύφωμα στις 24 Φεβρουαρίου με τη διακήρυξη της έναρξης της «στρατιωτικής επιχείρησης» και ομιλία στις 16 Μαρτίου εκφράζοντας την ενότητα και την ανάγκη να εκκαθαριστεί η Ρωσία από τους εσωτερικούς εχθρούς:
[Η Δύση] θα προσπαθήσει να επηρεάσει τη λεγόμενη πέμπτη στήλη, τους προδότες του έθνους, αυτούς που κερδίζουν χρήματα εδώ αλλά ζουν εκεί. ούτε καν γεωγραφικά «κατοικούν» εκεί, αλλά στη νοοτροπία τους, τη δουλοπρεπή υποταγή τους. Δεν πρόκειται να καταδικάσω αυτούς που έχουν μια βίλα στο Μαϊάμι ή στη Γαλλική Ριβιέρα, αυτούς που δεν μπορούν να ζήσουν χωρίς φουά γκρα ή τη λεγόμενη ελευθερία των φύλων. /—/ Θεωρούν τους εαυτούς τους μέλη της υψηλότερης κάστας, της υψηλότερης φυλής.
Μια λεπτομέρεια της ρητορικής του Πούτιν σε αυτή τη σειρά ομιλιών είναι ο όρος που χρησιμοποιεί για να περιγράψει τους εγχώριους εχθρούς. Ο Πούτιν έχει αποστασιοποιηθεί από τη γνωστή σοβιετική έκφραση «εχθρός του λαού» και χρησιμοποιεί τον όρο «προδότης του έθνους», ο οποίος, σύμφωνα με ιστορικούς, είναι δανεισμένο από το γερμανικό Volksverräter.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Πούτιν χρησιμοποίησε ήδη τον όρο «εθνικός προδότης» στην ομιλία του το 2014 στην Ομοσπονδιακή Συνέλευση μετά την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία. Το παράδειγμά τους ακολούθησαν και τα κρατικά μέσα ενημέρωσης αμέσως.
Για τον μέσο Ρώσο, ο «εθνικός προδότης» ή ο «εχθρός του λαού» μπορεί να μην κάνει μεγάλη διαφορά. Οι άνθρωποι γνωρίζουν καλά πώς λειτουργούσαν αυτά τα τροπάρια στην ΕΣΣΔ όταν αναπτύχθηκε η λατρεία της προσωπικότητας: βρίσκεσαι έξω από τον ανεκτό τομέα. Συνέπειες, θα ακολουθήσουν κατασταλτικά μέτρα.
Οι καταστροφές, οι θάνατοι και οι καταστροφές που προκαλούνται από τις επιθέσεις του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία αυξάνονται. Ο ΟΗΕ αναφέρει μεγάλους αριθμούς απωλειών αμάχων και εκατομμύρια Ουκρανοί εκτοπίστηκαν στο εσωτερικό ή έχουν βρει καταφύγιο στο εξωτερικό.
Ενώ ο ρωσικός στρατός του Πούτιν σκοτώνει τον δρόμο του μπροστά στην Ουκρανία, η αστυνομία και η κατασταλτική μηχανή του Πούτιν συντρίβουν κάθε διαφωνία στη Ρωσία.
Ο Alexei Venediktov, αρχισυντάκτης του ανεξάρτητου ραδιοφωνικού σταθμού Ekho Moskvy που έκλεισε και διαλύθηκε, συνοψίζει τις τελευταίες εβδομάδες ως ολοκλήρωση της πορείας της Ρωσίας προς τον ολοκληρωτισμό.
Η μεταμόρφωση ξεκίνησε γύρω στο 2012-2013 και σύντομα ολοκληρώνεται. Η κύρια διαφορά μεταξύ του πλήρως ανεπτυγμένου ολοκληρωτισμού και του αναπτυσσόμενου είναι η εξαφάνιση ζωνών άνετης μη συμμετοχής στα εγκλήματα της κυβέρνησης. Στις νέες συνθήκες θα υπάρχει απαίτηση πλήρους ένταξης στους κύκλους της συνολικής υποβολής. Ή σκέφτεσαι όπως όλοι, ή θα σε ψάξουν και θα σε συνθλίψουν.
Ο Πούτιν δίνει στους Ρώσους μια επιλογή: χαιρετίστε τον πόλεμο ή συντριβείτε ως προδότης.