Για να χρησιμοποιηθεί ένα ψηφιακό ευρώ ως ενιαίο νόμισμα, ταυτόχρονα με τα τραπεζογραμμάτια και τα κέρματα ευρώ, απαιτείται ένας νέος κανονισμός.
Το ψηφιακό ευρώ είναι μια ηλεκτρονική μορφή χρήματος εκδιδόμενου από κεντρική τράπεζα, στο οποίο έχουν άμεση πρόσβαση οι χρήστες, και το οποίο λειτουργεί συμπληρωματικά προς τα μετρητά. Το ψηφιακό ευρώ θα μπορούσε να διευκολύνει την εμφάνιση διασυνοριακών λύσεων για τις πληρωμές και την ανάπτυξη άμεσων πληρωμών.
Θα μπορούσε να στηρίξει την καινοτομία και τον ανταγωνισμό των πληρωμών και να ενισχύσει την ανοικτή στρατηγική αυτονομία της ΕΕ. Επιπλέον, το ψηφιακό ευρώ θα μπορούσε να καλύψει τις νέες ανάγκες πληρωμών της Βιομηχανίας 4.0.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και η Επιτροπή εξετάζουν από κοινού, σε τεχνικό επίπεδο, ένα ευρύ φάσμα πολιτικών, νομικών και τεχνικών ζητημάτων που σχετίζονται με την ενδεχόμενη θέσπιση του ψηφιακού ευρώ.
Η διαβούλευση θα συγκεντρώσει περαιτέρω στοιχεία για τα ακόλουθα ζητήματα
– Οι ανάγκες και οι προσδοκίες των χρηστών για ένα ψηφιακό ευρώ
– Ο ρόλος του ψηφιακού ευρώ για τις πληρωμές λιανικής της ΕΕ και την ψηφιακή οικονομία
– Διάθεση ψηφιακού ευρώ για λιανική χρήση, ενώ θα συνεχιστεί το καθεστώς νόμιμης χρήσεως των μετρητών ευρώ
– Ο αντίκτυπος του ψηφιακού ευρώ στον χρηματοπιστωτικό τομέα και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα
Εφαρμογή και αντικανόνες για το ξέπλυμα χρήματος και την καταπολέμηση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας (AML-CFT).
– Οι πτυχές του απορρήτου και της προστασίας δεδομένων
– Διεθνείς πληρωμές με ψηφιακό ευρώ
The @EU_Commission just launched a consultation on the digital euro, a digitalised form of central bank money available to all as a complement to cash.
What are your expectations for a #DigitalEuro? #EUHaveYourSay by 14 June!
💶📲 https://t.co/EKPwdiFETm #DigitalFinanceEU pic.twitter.com/Syx00rysOY
— EU Finance 🇪🇺 (@EU_Finance) April 5, 2022
Η Επίτροπος Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών, Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και Ένωσης Κεφαλαιαγορών κ. Μαρέιντ Μαγκίνες δήλωσε σχετικά: «Τα τελευταία χρόνια, η ψηφιοποίηση οδήγησε σε καινοτόμες αλλαγές στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, καθώς οι καταναλωτές χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο ψηφιακά μέσα πληρωμής. Η τάση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί και στο μέλλον.
Καθώς οι ιδιωτικές πληρωμές ψηφιοποιούνται, πρέπει να εκσυγχρονιστεί και το χρήμα της κεντρικής τράπεζας. Το ψηφιακό ευρώ θα επιτρέψει στο ευρώ να συμβαδίσει με τον ψηφιακό μας κόσμο. Και θα το καταστήσει προσβάσιμο σε όλους, συμπληρώνοντας το χρήμα σε μετρητά.»
Ο Eπίτροπος Οικονομίας κ. Πάολο Τζεντιλόνι προσέθεσε τα εξής: «Το ψηφιακό ευρώ θα ανοίξει σημαντικές ευκαιρίες για την οικονομία μας. Προσαρμόζοντας το δημόσιο νόμισμα στον 21ο αιώνα, μπορούμε να ενισχύσουμε τον ρόλο του ευρώ στη διεθνή σκηνή και να στηρίξουμε την ανοιχτή στρατηγική αυτονομία της ΕΕ».
Σχετικά με τη διαβούλευση
Περίοδος διαβούλευσης 5 Απριλίου 2022 – 14 Ιουνίου 2022
Ομάδα-στόχος Ειδικοί στον κλάδο πληρωμών, πάροχοι υπηρεσιών πληρωμών (συμπεριλαμβανομένων πιστωτικών ιδρυμάτων, ιδρυμάτων πληρωμών και ηλεκτρονικού χρήματος), πάροχοι υποδομών πληρωμών, προγραμματιστές λύσεων πληρωμών, έμποροι, ενώσεις εμπόρων, ενώσεις καταναλωτών, ρυθμιστικές αρχές και επόπτες πληρωμών λιανικής, επόπτες κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (AML), Μονάδες Χρηματοοικονομικών Πληροφοριών και άλλες σχετικές αρχές και εμπειρογνώμονες.