Η ολομέλεια της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης ενέκρινε 49 προτάσεις με πάνω από 300 μέτρα για αλλαγή κατά την τελευταία σύνοδο, στις 29-30 Απριλίου.
Οι προτάσεις βασίζονται σε συστάσεις των ομάδων Ευρωπαίων πολιτών, των εθνικών ομάδων πολιτών, σε εκδηλώσεις και ιδέες που υποβλήθηκαν μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας της Διάσκεψης.
Διατυπώθηκαν στo πλαίσιo εννέα ομάδων εργασίας στις οποίες πήραν μέρος πολίτες, εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου, της Επιτροπής, εθνικών κοινοβουλίων και άλλων ευρωπαϊκών οργάνων, κοινωνικοί εταίροι, μέλη τοπικών και περιφερειακών αρχών, καθώς και μέλη της κοινωνίας των πολιτών.
Μιλώντας στο τέλος της συνόδου ολομέλειας, ο συμπρόεδρος της Διάσκεψης, Γκι Φερχόφστατ, είπε ότι το έργο της Διάσκεψης είναι μια επιστροφή στην κληρονομιά των ιδρυτικών μελών του ευρωπαϊκού οικοδομήματος μετά τον δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Αναφερόμενος στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του πολέμου στην Ουκρανία, είπε:
“Ήρθε η ώρα να επιστρέψουμε στο όνειρο [των ιδρυτών της ΕΕ], στον αρχικό στόχο της δημιουργίας μιας πραγματικής ευρωπαϊκής ενότητας και ευρωπαϊκής ένταξης. Είναι αναγκαία η αναβίωση των ιδεών των ιδρυτικών μελών για την επιβίωση της όμορφης ηπείρου μας”.
Σε προηγούμενή του ομιλία, ο Φερχόφστατ αναφέρθηκε στους επερχόμενους κινδύνους και στην ανάγκη για ευρωπαϊκές μεταρρυθμίσεις: “Ο κόσμος του αύριο είναι κόσμος αυτοκρατοριών. Είναι ένας επικίνδυνος κόσμος. Ένας κόσμος στον οποίον πρέπει να αμυνόμαστε, να οργανωνόμαστε […], γι’ αυτό και είναι αναγκαίο να μεταρρυθμίσουμε την ΕΕ. Όχι επειδή μας αρέσουν οι μεταρρυθμίσεις ή επειδή μας διασκεδάζουν, αλλά επειδή είναι απαραίτητες για την επιβίωσή μας, επειδή αλλιώς η Ευρώπη θα εξαφανιστεί”.
Οι προτάσεις
Οι προτάσεις που υιοθέτησε η ολομέλεια της Διάσκεψης χωρίζονται σε εννέα θεματικές:
– Κλιματική αλλαγή και περιβάλλον
– Υγεία
– Μια ισχυρότερη οικονομία
– Ο ρόλος της ΕΕ στον κόσμο
– Αξίες και δικαιώματα, κράτος δικαίου, ασφάλεια
– Ψηφιακή μεταμόρφωση
– Ευρωπαϊκή δημοκρατία
– Μετανάστευση
– Εκπαίδευση, πολιτισμός, νεολαία και αθλητισμός
Συμπεριλαμβάνουν εκκλήσεις για την ενεργειακή μετάβαση προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την παροχή του δικαιώματος υγειονομικής περίθαλψης σε όλους τους Ευρωπαίους πολίτες, την χορήγηση του δικαιώματος της νομοθετικής πρωτοβουλίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την κατάργηση του κανόνα της ομοφωνίας εντός Συμβουλίου για θέματα εξωτερικών υποθέσεων, την βελτίωση της εκπαίδευσης για περιβαλλοντικά θέματα, τις ψηφιακές τεχνολογίες και τις ευρωπαϊκές αξίες.
Μάθετε περισσότερα για τις προτάσεις της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης
Ώρα για δράση
Οι πολίτες που πήραν τον λόγο εξέφρασαν ικανοποίηση για τη συμμετοχή τους στη Διάσεψης και το αποτέλεσμα τόσων μηνών εργασίας.
Ο Χουμπ Βερχόβεν από την Ολλανδία μίλησε για το θετικό κλίμα που επικράτησε κατά τη διάρκεια των συζητήσεων: “Μπορέσαμε να δουλέψουμε μαζί και να συνεννοηθούμε χωρίς πρόβλημα, καθόλη τη διάρκεια της διαδικασίας. Κι ελπίζω αυτό να θέσει το καλό παράδειγμα στους πολιτικούς”.
Η Βαλεντίνα Μπαλζάνι, από την Ιταλία, είπε: “Ζητούμε εκτεταμένες ενέργειες με πραγματικό και συμβολικό αντίκτυπο, κι ελπίζουμε ότι οι ιδέες μας θα ληφθούν σοβαρά υπόψη και θα γίνουν πραγματικότητα”.
Ο Γκι Φερχόφστατν είπε ότι οι ευρωβουλευτές θα ζητήσουν την αναθεώρηση των Συνθηκών της ΕΕ κατά την ολομέλεια του Κοινοβουλίου, στις 2-5 Μαΐου, ώστε να καταστήσουν δυνατή την υλοποίηση των πιο φιλόδοξων προτάσεων της Διάσκεψης.
Τόνισε, επίσης, ότι η ΕΕ θα έπρεπε να διοργανώνει περισσότερες τέτοιες πανευρωπαϊκές ασκήσεις δημοκρατίας ώστε να ενισχυθεί η συμμετοχή των πολιτών στη λήψη αποφάσεων.
Τελετή λήξης της Διάσκεψης
Οι συμπρόεδροι της εκτελεστικής επιτροπής θα παρουσιάσουν τα συμπεράσματά της Διάσκεψης στους προέδρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου και της Επιτροπής την Ημέρα της Ευρώπης (9 Μαΐου), ένα χρόνο μετά την έναρξή της, σε ειδική τελετή στο Στρασβούργο.
Τα τρία θεσμικά όργανα έχουν δεσμευτεί να δώσουν τη δέουσα συνέχεια στην έκβαση της Διάσκεψης.