Aστρονόμοι, των οποίων η έρευνα επιδοτείται από την ΕΕ, αποκάλυψαν την πρώτη εικόνα της υπερμεγέθους μαύρης τρύπας που βρίσκεται στο κέντρο του Γαλαξία μας.
Η εικόνα παρέχει πολύτιμες πληροφορίες για τη φύση αυτών των κολοσσών, οι οποίοι σύμφωνα με τη θεωρία απαντούν στο κέντρο των περισσότερων γαλαξιών, ενώ επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά τη γενική θεωρία της σχετικότητας του Αϊνστάιν.
Η εικόνα δημιουργήθηκε σε πρωτοφανή ανάλυση από την παγκόσμια επιστημονική πρωτοβουλία Event Horizon Telescope (EHT), στην οποία καίριο ρόλο έπαιξαν επιστήμονες που χρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (ΕΣΕ).
Στο παρελθόν, οι ερευνητές είχαν παρατηρήσει αστέρια που κινούνταν σε τροχιά γύρω από ένα αόρατο, συμπαγές και τεράστιας μάζας αντικείμενο στο κέντρο του Γαλαξία μας και υποψιάζονταν την ύπαρξη μιας μαύρης τρύπας.
Αυτή η νέα εικόνα είναι η πρώτη άμεση οπτική απόδειξη ότι το αντικείμενο αυτό, γνωστό ως Sagittarius A *, είναι στην πραγματικότητα μια μαύρη τρύπα. Της εκπληκτικής αυτής ανακάλυψης είχε προηγηθεί, το 2019, η δημοσίευση της πρώτης στην ιστορία εικόνας μιας μαύρης τρύπας στον μακρινότερο γαλαξία Messier 87.
Η επιστημονική αυτή προσπάθεια κατέστη δυνατή χάρη στην επινοητικότητα πάνω από 300 ερευνητών από 80 ερευνητικά ιδρύματα σε όλο τον κόσμο, τα οποία συναποτελούν το δίκτυο EHT.
Από κοινού με το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών των ΗΠΑ, το ΕΣΕ παρείχε ζωτικης σημασίας στήριξη μέσω του έργου BlackHoleCam, ύψους 14 εκατ. ευρώ. Τις δύο τελευταίες δεκαετίες, η ΕΕ στήριξε επίσης την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό σημαντικών τηλεσκοπίων που είναι απαραίτητα για την επιτυχία του έργου EHT, επενδύοντας πάνω από 30 εκατ. ευρώ στο πρόγραμμα RadioNet.
Πέραν του ΕΣΕ, η ΕΕ χρηματοδοτεί τη διαστημική έρευνα και μέσω του προγράμματος «Ορίζων Ευρώπη», εστιάζοντας, μεταξύ άλλων, στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του διαστημικού τομέα της ΕΕ και στην πρόσβαση των φορέων της ΕΕ στο διάστημα.
Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στο σχετικό δελτίο Τύπου του ΕΣΕ.