Ο Δήμος Πειραιά μέσα από την εγκατάσταση δικτύου αισθητήρων λαμβάνει και συνθέτει περιβαλλοντικά και μετεωρολογικά δεδομένα (μέτρηση θερμοκρασίας, ατμοσφαιρικής πίεσης, υγρασίας, ποιότητας αέρα, θορύβου, εκπομπών και οχημάτων) τα οποία και αναλύει μέσω ψηφιακής πλατφόρμας.
Η δράση αυτή τον βοηθά στην εξαγωγή κρίσιμων συμπερασμάτων για το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του Πειραϊκού Λιμένα, αλλά και αναλύει πως η τεχνολογική αλλαγή μπορεί να επηρεάσει την παραγωγικότητα και την απόδοση ενός λιμένα.
Ο λόγος για το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα CEF (CONNECTING EUROPE FACILITY) – «Green and Connected Ports»- (GREEN C PORTS) στο οποίο συμμετέχουν 5 λιμάνια της γηραιάς Ηπείρου – Βαλένθια, Βενετία, Πειραιά, Wilhelmshaven, Bremerhaven-.
Στόχος του εγχειρήματος είναι η μοντελοποίηση αλγορίθμων τεχνητής νοημοσύνης για την ενημέρωση σε πραγματικό χρόνο του προσωπικού των λιμένων, των δημοτικών αρχών και των μελών της εφοδιαστικής αλυσίδας που συνεργάζονται με τους λιμένες,
Κατασκευή μοντέλων και προηγμένων αλγορίθμων
Αναλύοντας τα δεδομένα που συλλέγονται από τα δίκτυα αισθητήρων μαζί με τις υπάρχουσες πληροφορίες που παρέχονται από διάφορες λιμενικές αρχές και συστήματα, θα είναι δυνατή η κατασκευή μοντέλων και προηγμένων αλγορίθμων για την πρόβλεψη σε πραγματικό χρόνο των επιπτώσεων των περιβαλλοντικών συνθηκών στις λειτουργίες λιμένων (φόρτωση πλοίου / εκφόρτωση, κυκλοφοριακή συμφόρηση, διαχείριση κυκλοφορίας, κ.λπ.)
Επίσης θα προβλέπονται και οι επιπτώσεις σε κοντινές περιοχές της πόλης του λιμένα σε ότι αφορά στην ποιότητα αέρα, θορύβου, ή άλλων σχετικών παραμέτρων.
Επιπροσθέτως όμως, η πρωτοβουλία, αποσκοπεί στην αναβάθμιση του υφιστάμενου προγράμματος παρακολούθησης ατμοσφαιρικών ρύπων και θορύβου ώστε σε δεύτερο χρόνο η νέα τεχνολογία που θα δημιουργηθεί να προωθηθεί στις αγορές.
Τα στοιχεία συλλέγονται μέσα από σταθμούς μέτρησης σε κεντρικά σημεία του λιμένος αλλά και μέσω κινητών αισθητήρων σε πούλμαν και φορτηγά προκειμένου να καταστεί δυνατή η μέτρηση σε πραγματικό χρόνο των επιθυμητών περιβαλλοντικών παραμέτρων.
Ειδικοί στόχοι της δράσης
Αναβάθμισης των υφιστάμενων δικτύων με νέους αισθητήρες στα καθορισμένα σημεία.
Λειτουργία πλατφόρμας IT Port Environmental Performance (PEP) που θα λαμβάνει δεδομένα σε πραγματικό χρόνο από τα δίκτυα αισθητήρων και από υπάρχοντα συστήματα (π.χ. PCS, PMIS και TOS)
Μείωση της επιβάρυνσης των λιμενικών επιχειρήσεων στις πόλεις τα οποία εδρεύουν.
Παρακολούθηση όχλησης αλλά και των εκπομπών ρύπων από λιμάνια και πλοία.
Αύξηση της αποτελεσματικότητας των λιμενικών λειτουργιών και βελτιστοποίηση του χειρισμού φορτίου σε βασικούς λιμένες.
Διευκόλυνση της πρόσβασης και της εξόδου του φορτίου μέσα και έξω από τους βασικούς λιμένες.
Ο ρόλος του Δήμου Πειραιά
Στον Πειραιά έχουν τοποθετηθεί 8 αισθητήρες για τη μέτρηση της θερμοκρασίας, της ατμοσφαιρικής πίεσης και της υγρασίας, 8 αισθητήρες για τη μέτρηση της ποιότητας του αέρα, 6 αισθητήρες θορύβου και 10 κινητοί αισθητήρες για τη μέτρηση των εκπομπών των οχημάτων.
Διάρκεια προγράμματος ώς 31-3-2023
Προϋπολογισμός 157.500 €