Η σεξουαλική κακοποίηση παιδιών μπορεί να λάβει πολλές μορφές και μπορεί να συμβεί τόσο στο διαδίκτυο (π.χ. εξαναγκασμός παιδιού να συμμετάσχει σε σεξουαλικές δραστηριότητες μέσω ζωντανής μετάδοσης ή ανταλλαγή υλικού σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στο διαδίκτυο) όσο και εκτός διαδικτύου (π.χ. συμμετοχή σε σεξουαλικές δραστηριότητες με παιδί ή εξαναγκασμός παιδιού να συμμετάσχει σε παιδική πορνεία).
Όταν η κακοποίηση καταγράφεται και διαμοιράζεται μέσω διαδικτύου, η βλάβη διαιωνίζεται.
Η οδηγία της ΕΕ για την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, της σεξουαλικής εκμετάλλευσης και της παιδικής πορνογραφίας (2011/93) αποτελεί το κύριο νομικό μέσο της ΕΕ για την καταπολέμηση αυτών των εγκλημάτων.
Η οδηγία προβλέπει μια ολοκληρωμένη απάντηση, και πιο συγκεκριμένα: – εναρμονίζει τους ορισμούς των ποινικών αδικημάτων, καθορίζει ελάχιστα επίπεδα ποινικών κυρώσεων και διευκολύνει την καταγγελία, τη διερεύνηση και τη δίωξη αυτών των εγκλημάτων· – ορίζει μέτρα πρόληψης, μεταξύ των οποίων η ευαισθητοποίηση, και προγράμματα παρέμβασης για τους δράστες και για τα άτομα που φοβούνται ότι ενδέχεται να διαπράξουν τέτοιου είδους παραβάσεις· – ενισχύει την παροχή στήριξης στα θύματα, καθώς και την αποφυγή του πρόσθετου ψυχολογικού τραύματος που ενδέχεται να προκαλέσει η συμμετοχή σε ποινικές διαδικασίες.
ΑΠΑΝΤΗΣΤΕ ΣΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΕΔΩ
Στις 24 Ιουλίου 2020 η Επιτροπή ενέκρινε τη στρατηγική της ΕΕ για αποτελεσματικότερη καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, στην οποία προτείνονται συγκεκριμένες δράσεις για να αντιμετωπιστούν με ολοκληρωμένο τρόπο τα εγκλήματα αυτά. Μια από τις δράσεις αυτές είναι η αξιολόγηση της οδηγίας της ΕΕ, η οποία ισχύει από το 2011, με σκοπό να εντοπιστούν οι βέλτιστες πρακτικές, καθώς και τυχόν υπολειπόμενα νομοθετικά κενά.
Εάν χρειαστεί, θα προταθούν νέες δράσεις προτεραιότητας για να διασφαλιστεί ότι η εν λόγω νομοθεσία εξακολουθεί να επιτυγχάνει τους επιδιωκόμενους στόχους.
Αυτή η δημόσια διαβούλευση θα τροφοδοτήσει την αξιολόγηση και την αναθεώρηση της οδηγίας της ΕΕ για τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών και θα δώσει στους πολίτες και τα ενδιαφερόμενα μέρη την ευκαιρία να υποβάλουν τις παρατηρήσεις τους, αφενός, σχετικά με τις τρέχουσες και τις μελλοντικές προκλήσεις όσον αφορά την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, της σεξουαλικής εκμετάλλευσης και του υλικού σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών και, αφετέρου, σχετικά με τους πιθανούς τρόπους ενίσχυσης, ανάπτυξης και επικαιροποίησης του υφιστάμενου πλαισίου.
Απάντηση στο ερωτηματολόγιο
Μπορείτε να συμμετάσχετε σ’ αυτή τη δημόσια διαβούλευση συμπληρώνοντας το σχετικό ερωτηματολόγιο στο διαδίκτυο. Εάν δεν είστε σε θέση να χρησιμοποιήσετε το διαδικτυακό ερωτηματολόγιο, επικοινωνήστε στην ηλεκτρονική διεύθυνση HOME-FIGHT-AGAINST-CSA@ec.europa.eu.
Τα ερωτηματολόγια είναι διαθέσιμα σε ορισμένες ή σε όλες τις επίσημες γλώσσες της ΕΕ. Μπορείτε να υποβάλετε τις απαντήσεις σας σε οποιαδήποτε επίσημη γλώσσα της ΕΕ.
Για λόγους διαφάνειας, οι οργανισμοί και οι επιχειρήσεις που συμμετέχουν σε δημόσιες διαβουλεύσεις, καλούνται να εγγραφούν στο Μητρώο Διαφάνειας της ΕΕ.
Για να διατυπώσετε την άποψή σας θα πρέπει να εγγραφείτε ή να συνδεθείτε μέσω του λογαριασμού σας σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης.