H EE ενέκρινε μια νέα ευρωπαϊκή στρατηγική για ένα καλύτερο Διαδίκτυο για παιδιά (better Internet for kids (BIK+), για τη βελτίωση των ψηφιακών υπηρεσιών κατάλληλων για την ηλικία και για τη διασφάλιση της προστασίας, της ενδυνάμωσης και του σεβασμού κάθε παιδιού στο διαδίκτυο.
Τα τελευταία δέκα χρόνια, οι ψηφιακές τεχνολογίες και ο τρόπος που τις χρησιμοποιούν τα παιδιά έχουν αλλάξει δραματικά.
Τα περισσότερα παιδιά χρησιμοποιούν τα smartphone τους καθημερινά και σχεδόν διπλάσια σε σύγκριση με πριν από δέκα χρόνια. Τα χρησιμοποιούν επίσης από πολύ μικρότερη ηλικία (βλ. EU Kids online 2020).
Οι σύγχρονες συσκευές προσφέρουν ευκαιρίες και οφέλη, επιτρέποντας στα παιδιά να αλληλεπιδρούν με άλλους, να μαθαίνουν στο διαδίκτυο και να ψυχαγωγούνται.
Αλλά αυτά τα κέρδη δεν είναι χωρίς κινδύνους, όπως οι κίνδυνοι της έκθεσης σε παραπληροφόρηση, διαδικτυακό εκφοβισμό (βλ. μελέτη του ΚΚΕρ) ή σε επιβλαβές και παράνομο περιεχόμενο, από το οποίο πρέπει να προστατεύονται τα παιδιά.
Η νέα ευρωπαϊκή στρατηγική για ένα καλύτερο Διαδίκτυο για παιδιά στοχεύει σε προσβάσιμο, κατάλληλο για την ηλικία και ενημερωτικό διαδικτυακό περιεχόμενο και υπηρεσίες που είναι προς το συμφέρον των παιδιών.
Η Margrethe Vestager, Εκτελεστική Αντιπρόεδρος για μια Ευρώπη κατάλληλη για την Ψηφιακή Εποχή, δήλωσε: “Κάθε παιδί στην Ευρώπη αξίζει να ευημερεί σε ένα ασφαλές και ενδυναμωτικό ψηφιακό περιβάλλον. Με τη νέα στρατηγική, θέλουμε να υποστηρίξουμε την πρόσβαση σε ψηφιακές συσκευές και δεξιότητες για τα παιδιά, ειδικά εκείνα που βρίσκονται σε ευάλωτες καταστάσεις, καταπολεμούν τον διαδικτυακό εκφοβισμό,
και προστατέψτε όλα τα παιδιά από επιβλαβές και παράνομο διαδικτυακό περιεχόμενο. Αυτό είναι σύμφωνο με τις βασικές μας αξίες και τις ψηφιακές αρχές μας».
Η Dubravka Šuica, Αντιπρόεδρος για τη Δημοκρατία και τη Δημογραφία, δήλωσε: «Η νέα στρατηγική για ένα καλύτερο Διαδίκτυο για παιδιά θα διασφαλίσει ότι τα παιδιά απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα στο διαδίκτυο και εκτός σύνδεσης, χωρίς κανένα παιδί να μένει πίσω ανεξάρτητα από το γεωγραφικό, οικονομικό και προσωπικό τους υπόβαθρο. Όλα τα παιδιά πρέπει να προστατεύονται, να ενδυναμώνονται και να γίνονται σεβαστά στο διαδίκτυο. Με αυτή τη στρατηγική θέτουμε επίσης υψηλά πρότυπα ασφάλειας και προάγουμε την ενδυνάμωση και την ενεργό συμμετοχή των παιδιών στην ψηφιακή δεκαετία σε όλο τον κόσμο».
Ο Επίτροπος για την Εσωτερική Αγορά Τιερί Μπρετόν, δήλωσε: “Η ψηφιακή δεκαετία της Ευρώπης προσφέρει μεγάλες ευκαιρίες στα παιδιά, αλλά η τεχνολογία μπορεί επίσης να εγκυμονεί κινδύνους. Με τη νέα στρατηγική για ένα καλύτερο Διαδίκτυο για τα παιδιά, παρέχουμε στα παιδιά τις ικανότητες και τα εργαλεία για την ασφαλή πλοήγηση στον ψηφιακό κόσμο και με σιγουριά. Καλούμε τη βιομηχανία να παίξει τον ρόλο της στη δημιουργία ενός ασφαλούς, κατάλληλου για την ηλικία του ψηφιακού περιβάλλοντος για τα παιδιά, σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ».
O ψηφιακός βραχίονας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα δικαιώματα του παιδιού
Η νέα ευρωπαϊκή στρατηγική για ένα καλύτερο Διαδίκτυο για τα παιδιά είναι ο ψηφιακός βραχίονας της συνολικής στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα δικαιώματα του παιδιού και αντανακλά την ψηφιακή αρχή «Τα παιδιά και οι νέοι πρέπει να προστατεύονται και να ενδυναμώνονται στο Διαδίκτυο».
Εγκρίθηκε μαζί με μια πρόταση για νέα νομοθεσία της ΕΕ για την προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική κακοποίηση. Επιπλέον, η στρατηγική ακολουθεί την πρόσφατη προσωρινή πολιτική συμφωνία ορόσημο για τον Νόμο για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες (DSA), το οποίο περιέχει νέες διασφαλίσεις για την προστασία των ανηλίκων και απαγορεύει στις διαδικτυακές πλατφόρμες να προβάλλουν στοχευμένες διαφημίσεις βάσει προφίλ σε ανηλίκους.
Αυτά τα θέματα έλαβαν επίσης έμφαση στη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης, όπου η Ομάδα Ευρωπαίων Πολιτών που ασχολείται με τις Αξίες και τα Δικαιώματα ζήτησε αυξημένη προστασία των ανηλίκων στο Διαδίκτυο. Αυτό εγκρίθηκε από την Ολομέλεια της Διάσκεψης και περιλαμβάνεται σε πρόταση που περιέχεται στην Τελική Έκθεση της Διάσκεψης που παρουσιάστηκε στους Προέδρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Αρχές και πυλώνες στρατηγικής
Η νέα ευρωπαϊκή στρατηγική για ένα καλύτερο Διαδίκτυο για τα παιδιά καθορίζει το όραμα για μια ψηφιακή δεκαετία για παιδιά και νέους, βασισμένη σε τρεις βασικούς πυλώνες:
Ασφαλείς ψηφιακές εμπειρίες, προστασία των παιδιών από επιβλαβές και παράνομο διαδικτυακό περιεχόμενο, συμπεριφορά και κινδύνους και βελτίωση της ευημερίας τους μέσω ενός ασφαλούς, ηλικιακού
κατάλληλο ψηφιακό περιβάλλον.
Για να καταστήσει τον ψηφιακό κόσμο ένα ασφαλές μέρος για τα παιδιά και τους νέους, η Επιτροπή θα διευκολύνει έναν κώδικα της ΕΕ για σχεδιασμό κατάλληλο για την ηλικία και θα ζητήσει ένα ευρωπαϊκό πρότυπο για την ηλεκτρονική επαλήθευση ηλικίας έως το 2024. Θα διερευνήσει επίσης πώς να χρησιμοποιηθεί η σχεδιαζόμενη Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Ταυτότητα πορτοφόλι για επαλήθευση ηλικίας,
να υποστηρίξει την ταχεία αναφορά παράνομου και επιβλαβούς περιεχομένου και να διασφαλίσει ότι ο ενιαίος εναρμονισμένος αριθμός «116 111» παρέχει βοήθεια στα θύματα του διαδικτυακού εκφοβισμού έως το 2023.
Ψηφιακή ενδυνάμωση ώστε τα παιδιά να αποκτήσουν τις απαραίτητες δεξιότητες και ικανότητες για να κάνουν συνειδητές επιλογές και να εκφράζονται στο διαδικτυακό περιβάλλον με ασφάλεια και υπευθυνότητα.
Προκειμένου να προωθηθεί η ενδυνάμωση των παιδιών στο ψηφιακό περιβάλλον, η Επιτροπή θα οργανώσει εκστρατείες παιδείας στα μέσα επικοινωνίας για παιδιά, δασκάλους και γονείς, μέσω του δικτύου των Κέντρων Ασφαλούς Διαδικτύου, της ραχοκοκαλιάς της στρατηγικής. Θα παρέχει επίσης διδακτικές ενότητες για εκπαιδευτικούς μέσω της πύλης betterinternetforkids.eu.
Το δίκτυο των Κέντρων Ασφαλέστερου Διαδικτύου στα κράτη μέλη, που δραστηριοποιούνται σε εθνικό και τοπικό επίπεδο, θα ενισχύσει την υποστήριξη των παιδιών σε ευάλωτες καταστάσεις και θα συμβάλει στην αντιμετώπιση του ψηφιακού χάσματος για δεξιότητες.
Ενεργή συμμετοχή, σεβασμό στα παιδιά δίνοντάς τους λόγο στο ψηφιακό περιβάλλον, με περισσότερα παιδιά- οδήγησε δραστηριότητες για την προώθηση καινοτόμων και δημιουργικών ασφαλών ψηφιακών εμπειριών.
Για να αυξηθεί η συμμετοχή των παιδιών στο ψηφιακό περιβάλλον, η Επιτροπή, για παράδειγμα, θα υποστηρίξει πιο έμπειρα παιδιά που διδάσκουν άλλα παιδιά σχετικά με τις διαδικτυακές ευκαιρίες και τους κινδύνους, καθώς και θα οργανώνει αξιολόγηση της στρατηγικής από παιδιά κάθε δύο χρόνια.
Για την εφαρμογή αυτών των βασικών πυλώνων, η Επιτροπή καλεί τα κράτη μέλη και τη βιομηχανία να συμμετάσχουν και να υποστηρίξουν σχετικές δράσεις.