Mε πρωτοβουλία των Προέδρων της Σενεγάλης, του Macky Sall και της Ισπανίας, Pedro Sánchez, ηγέτες από περισσότερες από 25 χώρες και 20 οργανισμούς εγκαινίασαν τη Δευτέρα τη Διεθνή Συμμαχία Ανθεκτικότητας στην ξηρασία για να επιταχύνουν τη δράση και να βοηθήσουν τις χώρες να είναι καλύτερα προετοιμασμένοι για μελλοντικές ξηρασίες.
Στη δήλωση που έγινε στο περιθώριο της Διάσκεψης για την Κλιματική Αλλαγή “COP27” του Sharm el-Sheikh που ξεκίνησε στην Αίγυπτο το πρωί της Δευτέρας, ηγέτες από όλους τους τομείς δεσμεύτηκαν να οδηγήσουν την αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο ο κόσμος αντιμετωπίζει τους αυξανόμενους κινδύνους ξηρασίας: την μετάβαση από την αντιμετώπιση έκτακτης ανάγκης στην οικοδόμηση μακροπρόθεσμης ανθεκτικότητας.
Οι ξηρασίες χτυπούν πιο συχνά και πιο δυνατά από πριν, αυξήθηκαν σχεδόν κατά ένα τρίτο από το 2000. Η κλιματική αλλαγή αναμένεται να προκαλέσει πιο σοβαρές ξηρασίες στο μέλλον.
Οι πρόσφατες ξηρασίες στην Αυστραλία, την Ευρώπη, τις δυτικές Ηνωμένες Πολιτείες, τη Χιλή, το Κέρας και τη Νότια Αφρική, δείχνουν ότι καμία χώρα ή περιοχή δεν είναι άτρωτη στις επιπτώσεις τους, που ανέρχονται σε δισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο, για να μην αναφέρουμε τον ανθρώπινο πόνο.
Σε κοινή ανακοίνωσή τους, οι Πρόεδροι Sánchez και Sall δήλωσαν: «Είμαστε τόσο ανθεκτικοί στην κλιματική αλλαγή όσο και η χώρα μας. Η οικοδόμηση ανθεκτικότητας στις καταστροφές της ξηρασίας είναι ο τρόπος για να εξασφαλίσουμε τα κέρδη που επιτυγχάνουμε σε κάθε στόχο βιώσιμης ανάπτυξης, ιδιαίτερα για τους πιο ευάλωτους ανθρώπους.
Η αποστολή της συμμαχίας είναι να δώσει πολιτική ώθηση για να γίνει πραγματικότητα η ανθεκτικότητα της γης στην ξηρασία και την κλιματική αλλαγή μέχρι το 2030».
Η Συμμαχία θα ενισχυθεί από νέες πολιτικές δεσμεύσεις, συμπεριλαμβανομένου ενός ταμείου εκκίνησης 5 εκατομμυρίων ευρώ που ανακοινώθηκε από την Ισπανία, που συνδιοργανώνει την εκδήλωση με τη Σενεγάλη, για να υποστηρίξει το έργο της Συμμαχίας και να καταλύσει μια διαδικασία κινητοποίησης περισσότερων πόρων για αυτήν την ατζέντα. και μια δέσμευση που ανέλαβε ο Πρόεδρος της Κένυας William Ruto να φυτέψει 5 δισεκατομμύρια δέντρα τα επόμενα 5 χρόνια και 10 δισεκατομμύρια δέντρα σε 10 χρόνια.
Η Συμμαχία καλεί τους ηγέτες να θέσουν την ανθεκτικότητα στην ξηρασία ως προτεραιότητα στην εθνική ανάπτυξη και συνεργασία, συμπεριλαμβανομένης της εμβάθυνσης της δέσμευσης των ενδιαφερομένων, όπως ο ιδιωτικός τομέας, στην εργασία για την ανθεκτικότητα στην ξηρασία.
Μεταξύ των βασικών στόχων της Συμμαχίας είναι η προώθηση της ενοποίησης περιφερειακών πρωτοβουλιών για την ταχεία ανταλλαγή καινοτομίας, μεταφορά τεχνολογίας και κινητοποίηση πόρων.
Η Συμμαχία θα συνεργαστεί επίσης με άλλες πλατφόρμες, συμπεριλαμβανομένης της πρωτοβουλίας που ξεκίνησε από τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό (WMO) για την επίτευξη καθολικής κάλυψης συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης και περιφερειακών πρωτοβουλιών για να αποκομίσουν τα μέγιστα οφέλη από τη συνεργασία για την ανθεκτικότητα στην ξηρασία.
Η οικοδόμηση ανθεκτικότητας στην ξηρασία αποτελεί μια ευκαιρία να μειωθεί σημαντικά το υψηλό ανθρώπινο, κοινωνικό και οικονομικό κόστος της ξηρασίας.
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη Διεθνή Συμμαχία για την Ανθεκτικότητα στην ξηρασία, τη Διακήρυξη Ηγετών και τον πλήρη κατάλογο των χωρών και οργανισμών που υποστηρίζουν μπορείτε να βρείτε εδώ: idralliance.global
Η Ξηρασία σε αριθμούς
Η ξηρασία αντιπροσωπεύει τον σοβαρότερο κίνδυνο για τα ζώα και τις καλλιέργειες σχεδόν σε κάθε μέρος του κόσμου και συγκαταλέγεται μεταξύ των μεγαλύτερων απειλών για τη βιώσιμη ανάπτυξη, ειδικά στις αναπτυσσόμενες χώρες, αλλά ολοένα και περισσότερο στις ανεπτυγμένες χώρες.
Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση Drought in Numbers που συνέταξε η UNCCD, οι ξηρασίες έχουν αυξηθεί σε συχνότητα κατά 29% από το 2000, με περίπου 55 εκατομμύρια ανθρώπους να πλήττονται κάθε χρόνο.
Η Διακυβερνητική Ομάδα για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) προβλέπει ότι οι ξηρασίες θα είναι συχνότερες, σοβαρές και θα διαρκέσουν περισσότερο. Η κλιματική αλλαγή φέρει μεγάλο μέρος της ευθύνης, αλλά και το πώς διαχειριζόμαστε τους εδαφικούς και υδάτινους πόρους μας.
Η IPCC εκτιμά ότι τρεις στους τέσσερις ανθρώπους στον κόσμο θα ζουν σε ξηρότερες συνθήκες που θα στερεύουν το νερό μέχρι το 2050.
Μεταξύ 1900 και 2019, οι ξηρασίες επηρέασαν 2,7 δισεκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως και προκάλεσαν 11,7 εκατομμύρια θανάτους.
Από το 1998 έως το 2017, η ξηρασία προκάλεσε οικονομικές απώλειες περίπου 124 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε όλο τον κόσμο, για να μην αναφέρουμε το κόστος σε ανθρώπινο πόνο και ζωές.
Η ξηρασία είναι ο μοχλός της μετανάστευσης: τα ελλείμματα νερού εξηγούν το 10% της αύξησης της συνολικής μετανάστευσης.
Η τελευταία έκθεση της IPCC προβλέπει ότι μέχρι το 2030, η ξηρασία θα εκτοπίσει 700 εκατομμύρια ανθρώπους μόνο στην Αφρική.
Μέχρι το 2040, εκτιμάται ότι ένα στα τέσσερα παιδιά θα ζει σε περιοχές με ακραίες ελλείψεις νερού
Έως 216 εκατομμύρια άνθρωποι θα μπορούσαν να αναγκαστούν να μεταναστεύσουν μέχρι το 2050, σε μεγάλο βαθμό λόγω της ξηρασίας σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες όπως η λειψυδρία, η μείωση της παραγωγικότητας των καλλιεργειών, η άνοδος της στάθμης της θάλασσας και ο υπερπληθυσμός.
Φωτογραφίες από idralliance.global