Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενέκρινε την πρωτοβουλία να αλλάξει η μέθοδος για τον περιορισμό της ελεύθερης κυκλοφορίας ανάμεσα στα κράτη μέλη ως μέτρο προστασίας στην πανδημία COVID-19.
Περιορισμοί ελεύθερης κυκλοφορίας
Πλέον τα κράτη μέλη σθεναρά θα πρέπει να αποθαρρύνουν όλα τα μη απαραίτητα ταξίδια από και προς τις “έντονα κόκκινες” περιοχές. Αυτό θα πρέπει επίσης να ισχύει και για περιοχές με υψηλό επιπολασμό μεταλλάξεων COVID-19 αλλά και για περιοχές με άγνωστο επιπολασμό.
Τα άτομα που ταξιδεύουν από αυτές τις περιοχές θα υποχρεούνται να κατέχουν αρνητικό πιστοποιητικό δοκιμής και να τίθενται σε καραντίνα.
Ωστόσο τα κράτη μέλη θα μπορούν να απαιτούν και από τα άτομα που ταξιδεύουν από μία πορτοκαλί ή απλά κόκκινη περιοχή να κατέχουν και αυτά αρνητικό πιστοποιητικό Covid19.
Εάν δεν διαθέτουν τέτοιο πιστοποιητικό, τα άτομα -από κόκκινη περιοχή-, οφείλουν να μπαίνουν σε καραντίνα έως ότου λάβουν ένα αρνητικό αποτέλεσμα δοκιμής και τα άτομα που ταξιδεύουν από μια πορτοκαλί περιοχή ενδέχεται να υποχρεωθούν να υποβληθούν σε δοκιμές μετά την άφιξη.
Τα παιδιά κάτω των 12 ετών πρέπει να εξαιρούνται από την απαίτηση να υποβληθούν σε εξετάσεις.
Εμβολιασμένα και ανακτημένα άτομα
Οι κάτοχοι πιστοποιητικών εμβολιασμού που εκδίδονται σύμφωνα με τον κανονισμό για το ψηφιακό πιστοποιητικό COVID της Ε.Ε δεν πρέπει να υπόκεινται σε καραντίνα εάν έχουν εμβολιαστεί πλήρως με εγκεκριμένο από τον EMA εμβόλιο και έχουν περάσει τουλάχιστον 14 ημέρες από τον πλήρη εμβολιασμό. Τα κράτη μέλη θα μπορούσαν επίσης να άρουν αυτούς τους περιορισμούς μετά την πρώτη δόση μιας σειράς δύο δόσεων.
Τα ανακτηθέντα άτομα που κατέχουν πιστοποιητικό που δηλώνει ότι έχουν περάσει λιγότερες από 180 ημέρες από την ημερομηνία θετικού αποτελέσματος της δοκιμής δεν πρέπει να υπόκεινται σε δοκιμή ή απομόνωση/αυτομόνωση.
Οι ανήλικοι δεν θα πρέπει να υποχρεωθούν να καραντίνα/να απομονωθούν εάν το άτομο που τα συνοδεύει δεν απαιτείται, για παράδειγμα επειδή είναι εμβολιασμένα ή ανακτημένα άτομα.
Κοινά κριτήρια και χαρτογράφηση
Η ενημερωμένη σύσταση του Συμβουλίου περιλαμβάνει δύο επιπρόσθετα κριτήρια που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κατά την εξέταση για το εάν θα περιοριστεί η ελεύθερη κυκλοφορία:
- η ενημέρωση του εμβολιασμού και
- η επικράτηση των παραλλαγών COVID-19 που προκαλούν ανησυχία
Αυξάνει επίσης τα όρια για τη συμπερίληψη μιας περιοχής σε ένα από τα τέσσερα καθορισμένα χρώματα:
- πράσινο: εάν το ποσοστό ειδοποίησης 14 ημερών είναι μικρότερο από 50 και το ποσοστό θετικότητας δοκιμής κάτω από 4%, ή εάν το ποσοστό ειδοποίησης 14 ημερών είναι μικρότερο από 75 και το ποσοστό θετικότητας δοκιμής μικρότερο από 1%
- πορτοκαλί: εάν το ποσοστό ειδοποίησης 14 ημερών είναι μικρότερο από 50 και το ποσοστό θετικής δοκιμής είναι 4% ή περισσότερο εάν το ποσοστό ειδοποίησης 14 ημερών κυμαίνεται μεταξύ 50 και 75 και το ποσοστό θετικής δοκιμής είναι 1% ή περισσότερο · ή εάν το ποσοστό ειδοποίησης 14 ημερών είναι μεταξύ 75 και 200 και το ποσοστό θετικής δοκιμής είναι μικρότερο από 4%
- κόκκινο: εάν το ποσοστό ειδοποίησης 14 ημερών κυμαίνεται μεταξύ 75 και 200 και το ποσοστό θετικής δοκιμής είναι 4% ή περισσότερο · ή εάν το ποσοστό ειδοποίησης 14 ημερών κυμαίνεται μεταξύ 200 και 500
- σκούρο κόκκινο: το όριο για αυτό το χρώμα διατηρείται με ρυθμό ειδοποίησης άνω των 500
Φρένο … έκτακτης ανάγκης
Όταν η επιδημιολογική κατάσταση σε μια περιοχή επιδεινώνεται γρήγορα, ιδίως λόγω της μεγάλης επικράτησης παραλλαγών ανησυχίας ή ενδιαφέροντος, τα κράτη μέλη θα μπορούσαν να προτείνουν “φρένο” έκτακτης ανάγκης.
Σε αυτή τη βάση, τα κράτη μέλη θα πρέπει επίσης να απαιτούν εμβολιασμένα και ανακτημένα άτομα να υποβάλλονται σε δοκιμές ή / και καραντίνα / αυτομόνωση.