Σήμερα Δευτέρα (19/12) στη διάσκεψη του ΟΗΕ για τη βιοποικιλότητα COP15 στο Μόντρεαλ του Καναδά, η ΕΕ ένωσε 195 χώρες στο ιστορικό Παγκόσμιο Πλαίσιο Βιοποικιλότητας Κουνμίνγκ-Μόντρεαλ.
Αυτό το πλαίσιο περιέχει παγκόσμιους στόχους για την προστασία και την αποκατάσταση της φύσης για τις σημερινές και τις μελλοντικές γενιές, διασφάλιση της βιώσιμης χρήσης του καθώς και την τόνωση των επενδύσεων για μια πράσινη παγκόσμια οικονομία.
Μαζί με τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, ανοίγει το δρόμο για έναν κλιματικά ουδέτερο, θετικό στη φύση και ανθεκτικό κόσμο έως το 2050.
Η συμφωνία είναι ένα σταθερό πλαίσιο με σαφείς, μετρήσιμους στόχους και στόχους, με πλήρη παρακολούθηση ώστε να επανεξετάσει τις ρυθμίσεις για την παρακολούθηση της προόδου που συμπληρώνεται από ένα ισχυρό πακέτο κινητοποίησης πόρων καθώς περισσότερο από το ήμισυ του παγκόσμιου ΑΕΠ εξαρτάται από τις υπηρεσίες οικοσυστήματος.
Το 70% των πιο ευάλωτων ανθρώπων στον κόσμο εξαρτώνται άμεσα από άγρια είδη.
The 🆕 global #Biodiversity Agreement will ensure that nature keeps sustaining communities & economies for the next decades
With the Paris Agreement, it paves the way towards a climate-neutral, #NaturePositive & resilient 🌎 by 2050https://t.co/vjEKtJmwuF#EUatCOP15 #COP15 pic.twitter.com/SgOD9wFDX1
— EU Environment (@EU_ENV) December 19, 2022
Στόχοι και στόχοι για φιλόδοξη δράση έως το 2030 και το 2050
Η συμφωνία Κουνμίνγκ-Μόντρεαλ για τη βιοποικιλότητα περιλαμβάνει βασικούς παγκόσμιους στόχους:
Αποκατάσταση 30% των υποβαθμισμένων οικοσυστημάτων παγκοσμίως (σε ξηρά και θάλασσα) έως το 2030
Διατήρηση και διαχείριση περιοχών 30% (χερσαίων, εσωτερικών υδάτων και παράκτιων και θαλάσσιων) έως το 2030
Να σταματήσει η εξαφάνιση γνωστών ειδών και έως το 2050 και να μειωθεί ο κίνδυνος και το ποσοστό εξαφάνισης όλων των ειδών (συμπεριλαμβανομένων των άγνωστων)
Να μειωθεί ο κίνδυνος από τα φυτοφάρμακα κατά τουλάχιστον 50% έως το 2030
Να μειωθεί το ποσοστό των θρεπτικών συστατικών που χάνονται στο περιβάλλον κατά τουλάχιστον 50% έως το 2030
Να μειωθούν οι ρύπανσης και οι αρνητικές επιπτώσεις της από όλες τις πηγές έως το 2030 σε επίπεδα που δεν είναι επιβλαβή για τη βιοποικιλότητα και τις λειτουργίες του οικοσυστήματος
Να μειωθεί το ποσοστό του παγκόσμιου αποτυπώματος της κατανάλωσης έως το 2030, μεταξύ άλλων μέσω της σημαντικής μείωσης της υπερκατανάλωσης και της παραγωγής απορριμμάτων και της μείωσης στο μισό της σπατάλης τροφίμων
Αειφόρος διαχείριση των περιοχών υπό γεωργία, υδατοκαλλιέργεια, αλιεία και δασοκομία και να αυξήσει σημαντικά την αγροοικολογία και άλλες φιλικές προς τη βιοποικιλότητα πρακτικές
Να αντμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή μέσω λύσεων που βασίζονται στη φύση
Να μειωθεί το μέγεθος του ποσοστού εισαγωγής και εγκατάστασης χωροκατακτητικών ξένων ειδών κατά τουλάχιστον 50% έως το 2030
Να εξασφαλισθεί η ασφαλή, νόμιμη και βιώσιμη χρήση και εμπορία άγριων ειδών έως το 2030
Περισσότερο πράσινο στους αστικούς χώρους
Κινητοποίηση χρηματοδότησης και δυνατότητα στις επιχειρήσεις να αναλάβουν την ευθύνη για τη βιοποικιλότητα
I welcome the historic outcome of #COP15.
The world has agreed on unprecedented and measurable nature protection and restoration goals and on a Global Biodiversity Fund.And investing into nature also means fighting climate change.
The EU will stay the course.#NextGenerationEU
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) December 19, 2022
Η συμφωνία θα αυξήσει σημαντικά την κινητοποίηση της χρηματοδότησης για τη βιοποικιλότητα από όλες τις πηγές, εγχώριες, διεθνείς –τόσο δημόσιες όσο και ιδιωτικές– κινητοποιώντας τουλάχιστον 200 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως έως το 2030. Θα δημιουργήσει κίνητρα για εγχώριες και διεθνείς πηγές, συμπεριλαμβανομένων των επιχειρηματικών επενδύσεων.
Θα αντιμετωπίζει επίσης επιδοτήσεις που είναι επιβλαβείς για τη βιοποικιλότητα, με τη δέσμευση να εντοπιστούν έως το 2025 και να εξαλειφθούν έως το 2030 συνολικά τουλάχιστον 500 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ ετησίως.
Ως μέρος της συμφωνίας, η ΕΕ προσυπέγραψε ένα πακέτο διεθνούς αλληλεγγύης, ιδιαίτερα για τις πιο ευάλωτες χώρες και τη βιοποικιλότητα.