Η ΕΕ παρουσιάζει τη «Νέα συμφωνία για τους επικονιαστές» με στόχο την αντιμετώπιση της ανησυχητικής μείωσης των άγριων επικονιαστών εντόμων στην Ευρώπη, αναθεωρώντας την πρωτοβουλία της ΕΕ για τους επικονιαστές του 2018.
Οι πολίτες ζητούν όλο και περισσότερο για αποφασιστική δράση κατά της απώλειας επικονιαστών, επίσης μέσω της πρόσφατης επιτυχημένης Πρωτοβουλίας Ευρωπαίων Πολιτών «Save Bees and Farmers».
Η ανανεωμένη πρωτοβουλία καθορίζει τις ενέργειες που πρέπει να ληφθούν από την ΕΕ και τα κράτη μέλη για να αντιστραφεί η μείωση των επικονιαστών έως το 2030 καθώς σήμερα, ένα στα τρία είδη μελισσών, πεταλούδων και αιωρούχων εξαφανίζονται στην ΕΕ.
Συμπληρώνει την πρόταση της Επιτροπής για Νόμο για την Αποκατάσταση της Φύσης του Ιουνίου 2022 και αποτελεί βασικό μέρος της Στρατηγικής για τη Βιοποικιλότητα 2030, της Στρατηγικής Farm to Fork και της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.
Αντιστροφή της μείωσης των επικονιαστών έως το 2030
Η αναθεωρημένη πρωτοβουλία της ΕΕ για τους επικονιαστές θέτει στόχους για το 2030 και δράσεις σε τρεις προτεραιότητες. Βασική προτεραιότητα είναι η βελτίωση της διατήρησης των επικονιαστών και η αντιμετώπιση των αιτιών της πτώσης τους.
Today, we presented a 🆕 deal for #EUPollinators
The revised 🇪🇺 Pollinators Initiative will help us:
🐝 Better restore & protect species and habitats
💦 Mitigate the impact of pesticides use
🏙️ Enhance pollinator habitats in urban areasLearn more 👇
— EU Environment (@EU_ENV) January 24, 2023
Αυτό θα γίνει με τα εξής βήματα:
-Καλύτερη διατήρηση των ειδών και των οικοτόπων – για παράδειγμα, η Επιτροπή θα ολοκληρώσει σχέδια διατήρησης για απειλούμενα είδη επικονιαστών.
-θα εντοπίσει επικονιαστές τυπικούς οικοτόπους που προστατεύονται βάσει της οδηγίας για τους οικοτόπους τους οποίους πρέπει να προστατεύουν τα κράτη μέλη· και η Επιτροπή από κοινού με τα κράτη μέλη θα προετοιμάσουν ένα σχέδιο για ένα δίκτυο οικολογικών διαδρόμων για επικονιαστές ή «Buzz Lines».
-Αποκατάσταση οικοτόπων σε γεωργικά τοπία – ιδίως μέσω μεγαλύτερης υποστήριξης για τη φιλική προς τους επικονιαστές γεωργία στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.
-Μετριασμός των επιπτώσεων της χρήσης φυτοφαρμάκων στους επικονιαστές – για παράδειγμα μέσω νομικών απαιτήσεων για την εφαρμογή ολοκληρωμένης διαχείρισης παρασίτων ή μέσω πρόσθετων μεθόδων δοκιμής για τον προσδιορισμό της τοξικότητας των φυτοφαρμάκων για επικονιαστές, συμπεριλαμβανομένων των υποθανατηφόρων και χρόνιων επιπτώσεων. Καθώς η υπερβολική χρήση φυτοφαρμάκων είναι βασικός μοχλός απώλειας επικονιαστών,
-Η μείωση του κινδύνου και της χρήσης φυτοφαρμάκων σύμφωνα με την πρόταση της Επιτροπής για την αειφόρο χρήση των φυτοφαρμάκων θα είναι κρίσιμης σημασίας.
-Ενίσχυση των οικοτόπων επικονιαστών σε αστικές περιοχές.
-Αντιμετώπιση των επιπτώσεων στους επικονιαστές της κλιματικής αλλαγής, των χωροκατακτητικών ξένων ειδών και άλλων απειλών όπως τα βιοκτόνα ή η φωτορύπανση.
Η πρωτοβουλία θα επικεντρωθεί επίσης στη βελτίωση των γνώσεων σχετικά με την πτώση των επικονιαστών, τις αιτίες και τις συνέπειές της.
Οι δράσεις περιλαμβάνουν τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος παρακολούθησης, την υποστήριξη της έρευνας και της αξιολόγησης, για παράδειγμα, με χαρτογράφηση των Βασικών Περιοχών Επικονιαστών έως το 2025, και στοχευμένες ενέργειες για την προώθηση της ανάπτυξης ικανοτήτων και της διάδοσης της γνώσης.
Τελική προτεραιότητα είναι η κινητοποίηση της κοινωνίας και η προώθηση του στρατηγικού σχεδιασμού και της συνεργασίας. Η Επιτροπή θα υποστηρίξει τα κράτη μέλη να αναπτύξουν εθνικές στρατηγικές επικονιαστών.
Η Επιτροπή και τα κράτη μέλη βοηθούν επίσης τους πολίτες και τις επιχειρήσεις να δράσουν, για παράδειγμα ευαισθητοποιώντας το κοινό και υποστηρίζοντας την επιστήμη των πολιτών. Ο πλήρης κατάλογος των ενεργειών βρίσκεται στο παράρτημα της ανακοίνωσης «Μια νέα συμφωνία για τους επικονιαστές».