Πριν από έναν χρόνο, στις 24 Φεβρουαρίου 2022, οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν γενική εισβολή στην Ουκρανία. Μέχρι σήμερα, ο επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας διασπείρει τον θάνατο και την καταστροφή στην Ουκρανία.
Όταν τα ρωσικά στρατεύματα επιτέθηκαν στην Ουκρανία, υπήρχε ο γενικευμένος φόβος ότι η χώρα δεν θα μπορέσει να αντεπεξέλθει στην επέλαση των εισβολέων για μεγάλο χρονικό διάστημα, και θα πέσει.
Αυτό που συνέβη τον περασμένο χρόνο είναι ακριβώς το αντίθετο. Η μνημειώδης γενναιότητα του ουκρανικού λαού έχει συγκλονίσει τον κόσμο, και η αντίσταση κατά του εισβολέα συνεχίζεται με την αταλάντευτη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Λόγω των βάρβαρων επιθέσεων της Ρωσίας κατά των υποδομών και του άμαχου πληθυσμού της Ουκρανίας, πολλοί Ουκρανοί έχουν αναγκαστεί να βρουν καταφύγιο σε υπόγεια χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, αέριο ή τρεχούμενο νερό. Επιπλέον, τα σχολεία σε ολόκληρη τη χώρα έχουν δεχτεί σφοδρούς βομβαρδισμούς, με αποτέλεσμα τα παιδιά να μην μπορούν να παρακολουθούν τα μαθήματά τους.
Ο αντίκτυπος του πολέμου στην καθημερινή ζωή
Τον πρώτο καιρό, όταν ξεκίνησε ο καταιγισμός των βομβιστικών επιθέσεων της Ρωσίας σε πόλεις και κωμοπόλεις σε ολόκληρη την Ουκρανία, οι πολίτες προσπάθησαν, με όλες τους τις δυνάμεις, να διατηρήσουν μια κάποια κανονικότητα.
Ωστόσο, λίγους μήνες μετά την έναρξη του πολέμου, οι απλές δραστηριότητες της καθημερινής ζωής, όπως το να αγοράσεις ψωμί από τον φούρνο της γειτονιάς σου ή να πας τα παιδιά σου στο σχολείο, ήταν πλέον αδύνατο να συνεχιστούν σε αυτό το πλαίσιο ακατάπαυστης βίας.
Στο πλευρό της Ουκρανίας για όσο χρειαστεί
Από την πρώτη ημέρα του αδικαιολόγητου και παράνομου πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι σύμμαχοί της έλαβαν τη συλλογική απόφαση να στηρίξουν την Ουκρανία. Από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει παράσχει στην Ουκρανία οικονομική, ανθρωπιστική και στρατιωτική στήριξη ύψους 67 δισ. ευρώ.
Αυτή η βοήθεια θα εξακολουθήσει να διοχετεύεται στο Κίεβο καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου και μετά το τέλος του.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μετέβη στο Κίεβο στις 2 Φεβρουαρίου 2023, συνοδευόμενη από 15 επιτρόπους, για την πρώτη συνάντηση μεταξύ του Σώματος των επιτρόπων και της ουκρανικής κυβέρνησης, στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα για την αταλάντευτη δέσμευση της ΕΕ να βοηθήσει την Ουκρανία.
Η πολιτική συνεργασία με την Ουκρανία είναι ισχυρότερη από ποτέ:
-
- υπό εξέλιξη εργασίες για την προσχώρηση
-
- πρόσβαση στην ενιαία αγορά
-
- συγχρονισμός με το ευρωπαϊκό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας
-
- πρόσβαση σε περιαγωγή
-
- προστασία των παιδιών
Πριν από 1 χρόνο η Ρωσία επιτέθηκε κατά της Ουκρανίας, των δημοκρατικών αξιών και της ειρήνης.
Χτες το βράδυ, τα χρώματα της ουκρανικής σημαίας φώτισαν τα κτίριά μας.
Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, η ΕΕ στέκεται δίπλα στην Ουκρανία και στον ουκρανικό λαό.#StandWithUkraine pic.twitter.com/UwsIHGZeRo
— Ευρωπαϊκή Επιτροπή 🇪🇺 (@EEAthina) February 24, 2023
Ο αντίκτυπος του πολέμου στην Ευρώπη και πέραν αυτής
Ο επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας έχει παγκόσμιες επιπτώσεις, οι οποίες επηρεάζουν ιδιαίτερα τους πλέον ευάλωτους. Η ζημιά που προκλήθηκε στις υποδομές της Ουκρανίας έχει θέσει σε κίνδυνο την επισιτιστική ασφάλεια εκατομμυρίων ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση λαμβάνει μέτρα για να εξασφαλίσει την αποκατάσταση της παγκόσμιας επισιτιστικής ασφάλειας μέσω της διεθνούς συνεργασίας. Έχει επίσης κινητοποιήσει ανθρωπιστική βοήθεια και στήριξη για τους αγρότες που πλήττονται περισσότερο.
Η αλληλεγγύη της ΕΕ προς την Ουκρανία και τον λαό της θα παραμείνει ακλόνητη. Έχουμε βαθιά επίγνωση του γεγονότος ότι διακυβεύεται όχι μόνο το μέλλον του ουκρανικού λαού αλλά και το μέλλον ολόκληρης της ευρωπαϊκής ηπείρου. Η ελευθερία και η δημοκρατία βρίσκονται στον πυρήνα του ευρωπαϊκού πνεύματος και δεν πρόκειται ποτέ να υπαναχωρήσουμε από αυτές.
Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η Ουκρανία τελικά θα νικήσει, καθώς έχει τη δικαιοσύνη με το μέρος της. Και όταν έρθει εκείνη η ημέρα, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα στέκεται στο πλευρό της Ουκρανίας, για να τη βοηθήσει να ορθοποδήσει και για να στηρίξει την ανάκαμψη και την ανασυγκρότησή της.
Έχουμε την πολιτική βούληση να καταστήσουμε υπόλογους τους δράστες των εγκλημάτων που διαπράττονται, μεταξύ άλλων για το έγκλημα της επίθεσης. Εξακολουθούμε να στηρίζουμε το έργο του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, αλλά παράλληλα είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με τη διεθνή κοινότητα για τη σύσταση διεθνούς δικαστηρίου ad hoc ή ειδικού «υβριδικού» δικαστηρίου, με σκοπό τη διερεύνηση και δίωξη των εγκλημάτων επίθεσης της Ρωσίας. Για να συμβάλουμε στον συντονισμό της συλλογής αποδεικτικών στοιχείων, θα ιδρύσουμε στη Χάγη διεθνές κέντρο για τη δίωξη του εγκλήματος της επίθεσης στην Ουκρανία.