Το Destination Earth (DestinE) και η ανάπτυξη των ψηφιακών διδύμων της Γης είναι το κλειδί για την πρόβλεψη των επιπτώσεων και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας στην κλιματική αλλαγή.
Το Destination Earth (DestinE) είναι μια εμβληματική πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ανάπτυξη ενός ψηφιακού μοντέλου της Γης υψηλής ακρίβειας σε παγκόσμια κλίμακα.
Αυτό το μοντέλο θα παρακολουθεί την προσομοίωση και θα προβλέπει την αλληλεπίδραση μεταξύ φυσικών φαινομένων και ανθρώπινων δραστηριοτήτων. Θα συμβάλει στην επίτευξη των στόχων της δίδυμης μετάβασης, πράσινης και ψηφιακής, ως μέρος της Πράσινης Συμφωνίας και της Ψηφιακής Στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Το DestinE θα ξεκλειδώσει τις δυνατότητες της ψηφιακής μοντελοποίησης των συστημάτων της Γης σε επίπεδο που αντιπροσωπεύει μια πραγματική ανακάλυψη όσον αφορά την ακρίβεια, τις τοπικές λεπτομέρειες, την ταχύτητα πρόσβασης στις πληροφορίες και τη διαδραστικότητα.
Η αρχική εστίαση θα είναι στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και των ακραίων καιρικών φαινομένων, οικονομικές επιπτώσεις και πιθανές στρατηγικές προσαρμογής και μετριασμού.
Πρωτοφανείς δυνατότητες παρατήρησης
Το DestinE θα χρησιμοποιήσει πρωτοφανείς δυνατότητες παρατήρησης και προσομοίωσης οι οποίες υποστηρίζονται από τους υπολογιστές HPC της Ευρώπης και τη χωρητικότητα AI.
Χάρη σε αυτό θα είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι να ανταποκριθούμε σε μεγάλες φυσικές καταστροφές,
να προσαρμοστούν στην κλιματική αλλαγή και να προβλέψουν τις κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις.
Η πρωτοβουλία αντιπροσωπεύει επίσης ένα βασικό συστατικό της ευρωπαϊκής στρατηγικής για τα δεδομένα ενοποιώντας την πρόσβαση σε πολύτιμες πηγές δεδομένων σε όλη την Ευρώπη.
🌍 Virtual models of the Earth systems helping us save lives?#DestinE will 🔜 make it possible.
🌋🌪️⛈️ The #DigitalTwin of our planet will anticipate natural disasters and extreme weather events to mitigate their socio-economic risks.
Learn more on Destination Earth here ⤵️
— Digital EU 🇪🇺 (@DigitalEU) March 13, 2023
Οι χρήστες του DestinE, συμπεριλαμβανομένων μη επιστημονικών εμπειρογνωμόνων, θα μπορούν να έχουν πρόσβαση και να αλληλεπιδρούν με τεράστιες ποσότητες γήινων συστημάτων και κοινωνικών
οικονομικά στοιχεία για να:
Σε εξαιρετικά ακριβείς, διαδραστικές και δυναμικές προσομοιώσεις του συστήματος της Γης, που ενημερώνονται από πλούσια σύνολα δεδομένων παρατήρησης: Για παράδειγμα, εστιάζοντας σε θεματικούς τομείς κοινωνικής συνάφειας, όπως οι περιφερειακές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, οι φυσικοί κίνδυνοι, τα θαλάσσια οικοσυστήματα ή οι αστικοί χώροι.
Στις δυνατότητες πρόβλεψης για μεγιστοποίηση του αντίκτυπου. Για παράδειγμα, για την προστασία της βιοποικιλότητας, τη διαχείριση του νερού, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και των πόρων τροφίμων και τον μετριασμό των κινδύνων καταστροφών σε έναν μεταβαλλόμενο κόσμο.
Υποστήριξη της χάραξης πολιτικής και της εφαρμογής της ΕΕ. Για παράδειγμα, να αξιολογήσει τον αντίκτυπο των υφιστάμενων περιβαλλοντικών πολιτικών και νομοθετικών μέτρων και να υποστηρίξει τη μελλοντική χάραξη πολιτικής βάσει στοιχείων.
Δυνατότητες του κατανεμημένου και υψηλής απόδοσης υπολογιστών (HPC) και του χειρισμού δεδομένων σε ακραία κλίμακα.
Για παράδειγμα, μέσω μιας διαδραστικής πλατφόρμας που θα φιλοξενεί πολύπλοκα ψηφιακά δίδυμα και ολοκληρωμένα κιτ εργαλείων για την ανάπτυξη και λειτουργία μοντέλων που βασίζονται σε αναλυτικά στοιχεία, με πλήρη πρόσβαση σε τεράστιες ποσότητες διαφορετικών δεδομένων.
Επί πλέον οι βιομηχανικές και τεχνολογικές δυνατότητες της Ευρώπης θα ενισχυθούν μέσω της προσομοίωσης και της παρατήρησης ολόκληρου του συστήματος της Γης και της χρήσης τεχνητής νοημοσύνης (AI) για ανάλυση δεδομένων και προγνωστική μοντελοποίηση, μεταξύ άλλων μέσων.