Σε έναν κόσμο που καταπολεμά μια πανδημία και αναζητά λύσεις σε μακροπρόθεσμες προκλήσεις όπως η κλιματική αλλαγή, η ΕΕ έχει δεσμευτεί για μια ανοιχτή, δημοκρατική συζήτηση με τους ανθρώπους σχετικά με το τι πρέπει να επικεντρωθεί.
Περιεκτική, δημοκρατική διαδικασία
Μια πρόσφατη έρευνα του Ευρωβαρόμετρου έδειξε ότι το 92% των Ευρωπαίων θέλουν οι φωνές των ανθρώπων “να λαμβάνονται περισσότερο υπόψη στις αποφάσεις που αφορούν το μέλλον της Ευρώπης”. Το Συνέδριο στοχεύει να συμβεί αυτό.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο καλούν όλους τους Ευρωπαίους να μοιραστούν τις ιδέες τους σχετικά με το πώς θα πρέπει να εξελιχθεί η Ευρώπη, ποιες πρέπει να είναι οι προτεραιότητες και πώς να προετοιμαστούν για έναν κόσμο μετά τον Κόβιντ.
Τα θεσμικά όργανα της ΕΕ θέλουν να συμβουλεύονται όσο το δυνατόν περισσότερα άτομα, με ιδιαίτερη έμφαση στους νέους.
Η Διάσκεψη θα είναι κάτι περισσότερο από μια άσκηση ακρόασης. Οι συνεισφορές που θα κάνουν οι άνθρωποι τους επόμενους μήνες θα συλλέγονται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα και θα τροφοδοτούν συζητήσεις με βουλευτές του ΕΚ, μέλη των εθνικών κοινοβουλίων, εκπροσώπους της κυβέρνησης και της ΕΕ, καθώς και με άλλους ενδιαφερόμενους.
Αυτές οι συζητήσεις θα γίνουν το θεμέλιο για προτάσεις πολιτικής που θα μετατραπούν στη συνέχεια συγκεκριμένη δράση της ΕΕ. Το Κοινοβούλιο, η Επιτροπή και το Συμβούλιο δεσμεύτηκαν να ακούσουν τις προτάσεις των πολιτών και να παρακολουθήσουν τα αποτελέσματα της Διάσκεψης.
Η Διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης 🇪🇺 δίνει την ευκαιρία να ακουστούν οι φωνές 🗣️ όλων των Ευρωπαίων. Μην χάσετε την εναρκτήρια σύνοδο ολομέλειας αυτό το Σάββατο 1⃣9⃣ Ιουνίου 🎥 ➡️ https://t.co/YRfkmIdwH3 pic.twitter.com/XynYCkUYxW
— Ευρ. Κοινοβούλιo (@Europarl_EL) June 17, 2021
Όλοι οι Ευρωπαίοι είναι ευπρόσδεκτοι να συμμετάσχουν σε αυτήν τη διαδικασία, ανεξάρτητα από την ηλικία, το φύλο, την εκπαίδευση ή το επαγγελματικό τους υπόβαθρο.
Το Κοινοβούλιο θέλει να διασφαλίσει ιδιαίτερα την ενεργό συμμετοχή των νέων και θα χρησιμοποιήσει την τακτική Ευρωπαϊκή Εκδήλωση Νεολαίας (ΕΕΑ) τον Οκτώβριο του 2021 για να συγκεντρώσει τα οράματά του για το μέλλον της Ευρώπης.
Πώς θα λειτουργήσει;
Η ψηφιακή πλατφόρμα της Διάσκεψης ξεκίνησε στις 19 Απριλίου. Επιτρέπει στους ανθρώπους να μοιράζονται και να συζητούν ιδέες στο Διαδίκτυο, καθώς και να προετοιμάζουν εκδηλώσεις σε ολόκληρη την ΕΕ, όπου και όταν το επιτρέπουν οι συνθήκες υγείας. Αυτά τα γεγονότα θα χρησιμεύσουν ως μια άλλη πηγή ιδεών για αλλαγή. Τα κράτη μέλη θα διοργανώσουν επίσης εκδηλώσεις με γνώμονα τους πολίτες.
Μετά το καλοκαίρι, οι ομάδες των Ευρωπαίων πολιτών που συγκεντρώνουν ανθρώπους από διαφορετικά κοινωνικά στρώματα θα εξετάσουν τις ιδέες που παρουσιάζονται. Θα υπάρχουν τέσσερα πάνελ πολιτών με 200 μέλη το καθένα που θα εργάζεται σε διαφορετικά θέματα:
- Ευρωπαϊκή δημοκρατία και αξίες, δικαιώματα, κράτος δικαίου, ασφάλεια
- Κλιματική αλλαγή, περιβάλλον και υγεία
- Ισχυρότερη οικονομία, κοινωνική δικαιοσύνη, θέσεις εργασίας, εκπαίδευση, νεολαία, πολιτισμός, αθλητισμός και ψηφιακός μετασχηματισμός
- Η ΕΕ στον κόσμο και η μετανάστευση
Κάθε ένα από τα πάνελ θα συναντηθεί τουλάχιστον τρεις φορές και θα είναι ελεύθερο να καθορίσει τις προτεραιότητές του. Οι συστάσεις τους θα παρουσιαστούν στην Ολομέλεια της Διάσκεψης.
Η Ολομέλεια της Διάσκεψης διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στη Διάσκεψη, καθώς εκπρόσωποι των θεσμικών οργάνων της ΕΕ, οι κυβερνήσεις και η κοινωνία των πολιτών θα συναντηθούν εκεί με πολίτες για να συζητήσουν και να αναπτύξουν προτάσεις για αλλαγή.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πίεσε για μια πολιτικά ισχυρή Ολομέλεια με πολλούς εκλεγμένους αντιπροσώπους καθώς και για έναν σημαντικό ρόλο των πολιτών.
Η Ολομέλεια του Συνεδρίου: ποιος συμμετέχει;
Η εναρκτήρια σύνοδος ολομέλειας θα πραγματοποιηθεί στις 19 Ιουνίου στο Στρασβούργο με απομακρυσμένη και φυσική συμμετοχή. Θα ακολουθήσουν περισσότερες συνεδρίες το φθινόπωρο και το χειμώνα για να συζητηθούν οι προτάσεις που προέρχονται από τις ομάδες των πολιτών.
Μάθετε ποιοι είναι οι εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ολομέλεια της Διάσκεψης
Η εκτελεστική επιτροπή είναι υπεύθυνη για τη λειτουργία του Συνεδρίου. Αποτελείται από εκπροσώπους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου και της Επιτροπής, καθώς και παρατηρητές.
Τι θα βγει από το Συνέδριο;
Το αποτέλεσμα θα εξαρτηθεί από τις προτάσεις που κάνουν οι άνθρωποι και τις επακόλουθες συζητήσεις.
Η τελική έκθεση θα συνταχθεί από την εκτελεστική επιτροπή βάσει προτάσεων που θα εγκριθούν από την Ολομέλεια της Διάσκεψης. Η έκθεση θα συνταχθεί σε πλήρη συνεργασία με την Ολομέλεια και θα πρέπει να λάβει την έγκρισή της. Στη συνέχεια, θα υποβληθεί για παρακολούθηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και την Επιτροπή.
Το Κοινοβούλιο υπογράμμισε ότι η Διάσκεψη θα πρέπει να έχει πραγματικό αντίκτυπο στο πώς ιδρύεται η ΕΕ και τι κάνει για να διασφαλίσει ότι οι φωνές και οι ανησυχίες των πολιτών βρίσκονται στο επίκεντρο των πολιτικών και των αποφάσεων της ΕΕ.