Σήμερα Τρίτη 22 Ιουνίου στις 14:00, ο ιστότοπος για την υποβολή συμμετοχών στο Βραβείο Δάφνης Caruana Galizia για τη δημοσιογραφία θα ξεκινήσει επίσημα στο Press Club Brussels Europe.
Το Βραβείο, με την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είναι αφιερωμένο στην ερευνήτρια δημοσιογράφο και blogger της Μάλτας που δολοφονήθηκε τον Οκτώβριο του 2017.
Θα ανταμείβει σε ετήσια βάση τη δημοσιογραφία που προωθεί ή υπερασπίζεται τις βασικές αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η ανθρώπινη αξιοπρέπεια, η ελευθερία, η δημοκρατία, η ισότητα, το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Το Βραβείο είναι ανοιχτό σε επαγγελματίες δημοσιογράφους και ομάδες επαγγελματιών δημοσιογράφων οποιασδήποτε εθνικότητας για να υποβάλουν σε βάθος ιστορίες που έχουν δημοσιευτεί ή μεταδοθεί από ένα κατάστημα μέσων που εδρεύει σε ένα από τα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η νικήτρια συμμετοχή θα επιλεγεί από μια ανεξάρτητη κριτική επιτροπή αποτελούμενη από εκπροσώπους του Τύπου και της κοινωνίας των πολιτών από τις 27 χώρες της ΕΕ, καθώς και από εκπροσώπους των κύριων ευρωπαϊκών ενώσεων δημοσιογραφίας.
Η εκδήλωση πραγματοποιείται την Τρίτη 22 Ιουνίου 2021 στις 14.00 CET, στο Press Club Brussels Europe, Rue Froissart 95 – 1040 Brussels
Ποια ήταν η Δάφνη Καρουάνα Γκαλιζία;
Η Δάφνη Καρουάνα Γκαλιζία ήταν Μαλτέζα δημοσιογράφος, μπλόγκερ και ακτιβίστρια κατά της διαφθοράς, η οποία έγραφε εκτενώς για τη διαφθορά, το ξέπλυμα χρήματος, το οργανωμένο έγκλημα, την πώληση υπηκοότητας και την εμπλοκή μελών της κυβέρνησης της Μάλτας στην υπόθεση των εγγράφων του Παναμά.
Μετά από παρενοχλήσεις και απειλές, η Δάφνη Καρουάνα Γκαλιζία δολοφονήθηκε στις 16 Οκτωβρίου 2017, από έκρηξη βόμβας που είχε τοποθετηθεί στο αυτοκίνητό της. Η κατακραυγή για τον χειρισμό της υπόθεσης της δολοφονίας της από τις αρχές οδήγησε, εν τέλει, στην παραίτηση του πρωθυπουργού Τζόζεφ Μουσκάτ. Τον Δεκέμβριο του 2019, οι ευρωβουλευτές επέκριναν την αποτυχία της έρευνας και κάλεσαν την Επιτροπή να αναλάβει δράση.
Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της πλατφόρμας του Συμβουλίου της Ευρώπης για την προστασία της δημοσιογραφίας και την ασφάλεια των δημοσιογράφων, που δημοσιεύθηκε στις 28 Απριλίου, το 2020 καταγράφηκαν 201 σοβαρές παραβιάσεις της ελευθερίας του Τύπου στις 47 χώρες μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Ο αριθμός αυτός σηματοδοτεί αύξηση ύψους 40% σε σύγκριση με το 2019 και είναι το υψηλότερο ποσοστό που έχει σημειωθεί από τότε που δημιουργήθηκε η πλατφόρμα, το 2014. Καταγράφηκε αριθμός “ρεκόρ” φυσικών επιθέσεων (52 περιπτώσεις) ή παρενόχλησης (70 περιπτώσεις).
“Η Γαλλία, η Πολωνία, η Τουρκία και η Ουκρανία καταμετρούν τον μεγαλύτερο αριθμό περιπτώσεων εκφοβισμού και παρενόχλησης δημοσιογράφων”, υπογραμμίζουν οι συντάκτες της έκθεσης.
Σε ψήφισμα που εγκρίθηκε τον Μάιο του 2018, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπερασπίζεται σθεναρά την ελευθερία του Τύπου, καλώντας τις χώρες της ΕΕ να εξασφαλίσουν επαρκή δημόσια χρηματοδότηση και να προωθήσουν την ανεξαρτησία,την ελευθερία και τον πλουραλισμό των μέσων ενημέρωσης.
Το Κοινοβούλιο υπογράμμισε για άλλη μία φορά τη σημασία της ελευθερίας του Τύπου κατά τη διαρκεία της πανδημίας COVID-19.
Παρακολουθήστε στο Facebook τη συνέντευξή μας σχετικά με την απονομή του βραβείου δημοσιογραφίας Δάφνη Καρουάνα Γκαλιζία.