Το 2022, οι περισσότερες περιοχές κολύμβησης της Ευρώπης πληρούσαν τα πλέον αυστηρά πρότυπα «εξαιρετικής» ποιότητας των υδάτων κολύμβησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με την τελευταία ετήσια έκθεση για τα ύδατα κολύμβησης που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή.
Στην αξιολόγηση, την οποία διεξήγαγε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναφέρονται οι περιοχές με τα καθαρότερα ύδατα, όπου μπορούν να κολυμπήσουν οι λουόμενοι φέτος το καλοκαίρι.
Οι παράκτιες περιοχές, οι οποίες αντιπροσωπεύουν τα δύο τρίτα του συνόλου των περιοχών κολύμβησης, έχουν γενικά καλύτερη ποιότητα από τα ποτάμια και τις λίμνες. Το 2022, το 88,9% των παράκτιων περιοχών κολύμβησης της ΕΕ χαρακτηρίστηκαν ως «εξαιρετικής» ποιότητας σε σύγκριση με το 79,3% των εσωτερικών υδάτων.
Το 2022, το 95% των υδάτων κολύμβησης στην Κύπρο, την Αυστρία, την Ελλάδα και την Κροατία πληρούσε τα πρότυπα «εξαιρετικής» ποιότητας. Επιπλέον, στη Μάλτα, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Σλοβενία και το Λουξεμβούργο, όλα τα ύδατα κολύμβησης που αξιολογήθηκαν πληρούσαν το ελάχιστο πρότυπο επαρκούς ποιότητας.
Μετά την έκδοση της οδηγίας για τα ύδατα κολύμβησης το 2006, το ποσοστό των περιοχών με «εξαιρετικά» ύδατα αυξήθηκε και τα τελευταία χρόνια έχει σταθεροποιηθεί στο 85-89 % για τα παράκτια ύδατα και στο 77-81% για τα εσωτερικά ύδατα κολύμβησης.
Το 2022, οι περιοχές με εξαιρετικά ύδατα αντιπροσώπευαν το 85,7% του συνόλου των περιοχών κολύμβησης στην ΕΕ. Τα ελάχιστα πρότυπα ποιότητας των υδάτων πληρούνταν στο 95,9% του συνόλου των υδάτων κολύμβησης στην ΕΕ.
Με μία ματιά…
-Η ποιότητα των υδάτων κολύμβησης στην ΕΕ παραμένει υψηλή. Το 2022, το 85,7% των περιοχών κολύμβησης στην ΕΕ αξιολογήθηκαν ως άριστες και το 95,9% των περιοχών πληρούν τα ελάχιστα πρότυπα ποιότητας νερού. Αυτό επιβεβαιώνει τη θετική τάση των προηγούμενων ετών. Μεταξύ 2010 και 2015, το ποσοστό των περιοχών κολύμβησης της ΕΕ που αξιολογήθηκαν ως άριστες αυξήθηκε, σε 87-89% για τα παράκτια ύδατα κολύμβησης και 78-82% για τα εσωτερικά ύδατα κολύμβησης, και έκτοτε παραμένει σταθερό.
-Η ποιότητα των παράκτιων υδάτων κολύμβησης είναι γενικά καλύτερη από εκείνη των ποταμών και των λιμνών, επειδή στα πρώτα υπάρχει συχνότερη ανανέωση και μεγαλύτερη ικανότητα αυτοκαθαρισμού. Το 2022, το 88,9% των παράκτιων υδάτων κολύμβησης στην ΕΕ χαρακτηρίστηκαν ως άριστα, σε σύγκριση με μόλις το 79,3% των εσωτερικών υδάτων κολύμβησης.
-Ο κίνδυνος για την υγεία από την κολύμβηση σε λίμνες, ποτάμια και παράκτια και μεταβατικά ύδατα κολύμβησης της ΕΕ είναι πολύ περιορισμένος. Το 2022, οι περιοχές υδάτων κολύμβησης με κακή ποιότητα νερού αποτελούσαν το 1,5% όλων των υδάτων κολύμβησης στην ΕΕ, γεγονός που δείχνει ότι δεν εφαρμόζονταν πάντοτε επαρκή μέτρα διαχείρισης.
-Ο αριθμός των περιοχών υδάτων κολύμβησης που έχουν καθοριστεί στην ΕΕ αυξήθηκε κατά 0,5% (107 περιοχές) μεταξύ των περιόδων 2021 και 2022, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός τους να ανέλθει σε 21.658 το 2022. Σε σύγκριση με το 2021, η Πολωνία (+36), η Γαλλία (+15) και η Πορτογαλία (+14) ανέφεραν τη μεγαλύτερη αύξηση του συνολικού αριθμού των καθορισμένων περιοχών κολύμβησης το 2022. Αυξήσεις παρατηρήθηκαν επίσης σε άλλες 14 χώρες.
-Η ποιότητα των υδάτων κολύμβησης αναφέρεται επίσης από χώρες εκτός ΕΕ. Η Αλβανία αναφέρει 119 περιοχές υδάτων κολύμβησης και ένα σημαντικό ποσοστό (95%) αυτών βρίσκεται κατά μήκος των ακτών της Αδριατικής Θάλασσας. Η Ελβετία, η οποία δεν έχει ακτογραμμή, αναφέρει 196 θέσεις υδάτων κολύμβησης, οι οποίες βρίσκονται όλες σε ποτάμια και λίμνες.