H EE επέλεξε 159 έργα για χρηματοδότηση στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ Capacity Building for Higher Education, το οποίο στηρίζει τον εκσυγχρονισμό και την ποιότητα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε τρίτες χώρες παγκοσμίως.
Όλα αυτά τα έργα ανταποκρίνονται στον γενικό στόχο της στήριξης της διεθνούς συνεργασίας της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, της βελτίωσης των εκπαιδευτικών συστημάτων και της ενίσχυσης της ανάπτυξης και της ευημερίας σε παγκόσμια κλίμακα.
Μέσω των έργων που επιλέχθηκαν φέτος, 2.500 ενδιαφερόμενοι για την τριτοβάθμια εκπαίδευση από σχεδόν 130 χώρες όχι μόνο από την ΕΕ αλλά και από όλο τον κόσμο θα συνεργαστούν για τον εκσυγχρονισμό και τη διεθνοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Ο συνολικός προϋπολογισμός του 2023 ύψους 115,3 εκατ. ευρώ θα προωθήσει, για παράδειγμα, την επαγγελματοποίηση των μαθηματικών στην Κεντρική Αφρική, πανεπιστημιακές σπουδές στον τομέα της ισότητας και του δικαίου της ισότητας για ευάλωτες ομάδες στη Λατινική Αμερική, προγράμματα σπουδών για μια βιώσιμη γαλάζια οικονομία στη Νότια Μεσόγειο και μαθήματα για μετασχηματιστικές αλλαγές στην εκπαίδευση στον τομέα της υγείας στη Νοτιοανατολική Ασία.
Τα έργα σε άλλες περιοχές επικεντρώνονται σε δεξιότητες επιχειρηματικότητας για τις γυναίκες της Κεντρικής Ασίας, στην ετοιμότητα για ψηφιακή εκπαίδευση στα Δυτικά Βαλκάνια, στην ανάπτυξη γραφείων διεθνών σχέσεων των πανεπιστημίων στη Μέση Ανατολή και σε προγράμματα σπουδών για την ανθεκτικότητα των τροφίμων και της διατροφής στη Δυτική Αφρική.
Today, we are selecting 159 projects for funding under @EUErasmusPlus Capacity Building for Higher Education, which supports the modernisation and quality of higher education beyond our borders.
Particulate pleased that we can help young Ukrainians. https://t.co/Bkny84XcJs pic.twitter.com/VInNRKndcf
— Margaritis Schinas (@MargSchinas) August 3, 2023
Στήριξη για την Ουκρανία
Φέτος, η ΕΕ διέθεσε επίσης 5 εκατ. ευρώ πρόσθετης στήριξης για την Ουκρανία, προκειμένου να υποστηρίξει ένα μεγάλης κλίμακας σχέδιο Erasmus+ για τα πανεπιστήμια με στόχο την ενίσχυση του ψηφιακού περιβάλλοντος για την τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Ουκρανία.
Το τετραετές έργο με την ονομασία “DigiUni” θα αναπτύξει μια ψηφιακή πλατφόρμα υψηλών επιδόσεων για τα πανεπιστήμια της Ουκρανίας, η οποία θα ωφελήσει ιδιαίτερα τους φοιτητές που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα ή είναι εσωτερικά εκτοπισμένοι. Θα διασφαλίσει την εκπαιδευτική συνέχεια για τους φοιτητές που εγγράφονται σε ουκρανικά ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην ουκρανική γλώσσα και σύμφωνα με το ουκρανικό πρόγραμμα σπουδών.
Ειδικότερα, η πλατφόρμα DigiPlatform θα προσφέρει μια ψηφιακή εκπαιδευτική δυνατότητα για την ανάπτυξη κατάρτισης σε διαδικτυακές τεχνικές διδασκαλίας και την προσαρμογή του μαθησιακού περιεχομένου για διαδικτυακή ή εικονική παράδοση.
We want to improve education worldwide.
That is why 159 projects will receive #ErasmusPlus funding to modernise higher education everywhere.
It includes a project to create a digital platform for Ukraine's universities so that studies can continue.#StandWithUkraine
— Erasmus+ (@EUErasmusPlus) August 3, 2023
Στο έργο, το οποίο συντονίζεται από το Εθνικό Πανεπιστήμιο Taras Shevchenko του Κιέβου, θα συμμετάσχουν ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και ενδιαφερόμενοι φορείς από έξι κράτη μέλη της ΕΕ (Βέλγιο, Τσεχία, Γαλλία, Γερμανία, Πολωνία και Ισπανία) και άλλοι 15 ουκρανοί εταίροι, μεταξύ των οποίων εννέα εθνικά πανεπιστήμια, τα υπουργεία Παιδείας και Ψηφιακού Μετασχηματισμού, ο Εθνικός Οργανισμός Διασφάλισης Ποιότητας της Ανώτατης Εκπαίδευσης και τρεις ενώσεις που εκπροσωπούν τον τομέα της πληροφορικής και τους φοιτητές.
Ενδιαφέρεστε να κάνετε αίτηση; Η πύλη χρηματοδότησης και ευκαιριών προσφορών είναι επίσης ο τόπος υποβολής αίτησης – η πρόσκληση για το 2024 θα ανοίξει τον Νοέμβριο του 2023, με προθεσμίες τον Φεβρουάριο του 2024.
Περισσότερες πληροφορίες εδώ…