“Και αυτό το καλοκαίρι –το πιο καυτό που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ευρώπη– ήταν μια έντονη υπενθύμιση αυτού. Η Ελλάδα και η Ισπανία επλήγησαν από καταστροφικές πυρκαγιές – και επλήγησαν ξανά λίγες μόνο εβδομάδες αργότερα από καταστροφικές πλημμύρες », δήλωσε η πρόεδρος της Επιτροπής κατά τη διάρκεια της ομιλίας της για την κατάσταση της Ένωσης.
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αναφέρθηκε στο χάος των ακραίων καιρικών συνθηκών, φέρνοντας ως παράδειγμα την Ελλάδα και την Ισπανία ενώ πρόσθεσε ότι οι ακραίες καιρικές συνθήκες έπληξαν επίσης τη Σλοβενία, τη Βουλγαρία και όλη την ΕΕ συγκεκριμένα: “Και είδαμε το χάος και το μακελειό των ακραίων καιρικών συνθηκών – από τη Σλοβενία στη Βουλγαρία και σε όλη την Ένωσή μας”.
Η πραγματικότητα ενός πλανήτη που βράζει
Παράλληλα η πρόεδρος της ΕΕ σημείωσε για την Κλιματική Αλλαγή: “Αυτή είναι η πραγματικότητα ενός πλανήτη που βράζει. Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία γεννήθηκε από αυτήν την αναγκαιότητα για την προστασία του πλανήτη μας.
Αλλά σχεδιάστηκε επίσης ως μια ευκαιρία για να διατηρήσουμε τη μελλοντική μας ευημερία… Η βιομηχανία της Ευρώπης δείχνει καθημερινά ότι είναι έτοιμη να τροφοδοτήσει αυτή τη μετάβαση. Αποδεικνύοντας ότι ο εκσυγχρονισμός και η απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές μπορούν να συμβαδίσουν.
Τα τελευταία πέντε χρόνια, ο αριθμός των εργοστασίων καθαρού χάλυβα στην ΕΕ αυξήθηκε από μηδέν σε 38”.
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι όσο θα δρομολογούνται νέες επενδύσεις για να απαλλαγεί η βιομηχανία από τις ανθρακούχες εκπομπές, η ΕΕ θα συνεχίσει να υποστηρίζει την ευρωπαϊκή βιομηχανία, όπως με το νόμο για μηδενικές εκπομπές και το νόμο περί κρίσιμων πρώτων υλών.
Μιλώντας για το σχέδιο «καθαρής» μετάβασης για τη βιομηχανία, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και σε ένα «ευρωπαϊκό πακέτο αιολικής ενέργειας – σε στενή συνεργασία με τη βιομηχανία και τα κράτη μέλη».
«Από τον άνεμο στον χάλυβα, από τις μπαταρίες στα ηλεκτρικά οχήματα, η φιλοδοξία μας είναι ξεκάθαρη: Το μέλλον της βιομηχανίας καθαρής τεχνολογίας πρέπει να δημιουργηθεί στην Ευρώπη», τόνισε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Ταυτόχρονα με τη στρατηγική ανάπτυξης, τόνισε η πρόεδρος της Επιτροπής , η ΕΕ θα προσπαθήσει να υπάρχει μια δίκαιη μετάβαση. «Αυτό σημαίνει ένα δίκαιο αποτέλεσμα για τις μελλοντικές γενιές – να ζήσουν σε υγιή πλανήτη. Και ένα δίκαιο ταξίδι για όλους όσους επηρεάστηκαν – με αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας και επίσημη υπόσχεση να μην αφήσουμε κανέναν πίσω».