Η συμφωνία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την “Green City Accord” πέτυχε ένα ορόσημο σε αριθμό πόλεων που επιθυμούν να υιοθετήσουν ακόμη πιο φιλόδοξους στόχους προστασίας του περιβάλλοντος.
Η Alba Iulia (Ρουμανία), η Košice (Σλοβακία) και η Γκρενόμπλ (Γαλλία), η Ευρωπαϊκή Πράσινη Πρωτεύουσα 2022, ανέλαβαν όλες τις δεσμεύσεις τους επίσημα αυτόν τον μήνα.
Η Βαλένθια, η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Ισπανίας, υπέγραψε τη Συμφωνία τον Μάιο και σημείωσε μεγάλη πρόοδο προς την προστασία του περιβάλλοντος, βελτιώνοντας την ποιότητα του αέρα, επεκτείνοντας τις πεζόδρομους και αυξάνοντας τις πράσινες περιοχές κατά περισσότερο από 300.000 τετραγωνικά μέτρα.
Ο Joan Ribó, δήμαρχος της Βαλένθια, δήλωσε ότι η δέσμευση της πόλης του για τη Συμφωνία ήταν ένα βήμα για τη διασφάλιση καλής ποιότητας ζωής για τους πολίτες.
«Αυτό είναι ένα δίκτυο πόλεων που θέλουν να θέσουν την περιβαλλοντική αειφορία και, τελικά, την άμυνα του περιβάλλοντος στο επίκεντρο των πολιτικών τους – πράσινες, βιώσιμες πολιτικές – για να έχουν μια καλύτερη πόλη, μια πόλη όπου οι γείτονες έχουν μεγάλη ποιότητα ζωής» και συμπλήρωσε: «Όταν οι τοπικές κυβερνήσεις λαμβάνουν φιλόδοξα μέτρα σε αυτές τις περιοχές, οι πόλεις είναι πιο βιώσιμες και ελκυστικές για τους πολίτες». Ο Joan Ribó πρόσθεσε ότι η δέσμευση για τη Συμφωνία συμβάλλει επίσης σε άλλους περιβαλλοντικούς και κλιματικούς στόχους της Ε.Ε., όπως η Πράσινη Συμφωνία.
Ο Δήμος Πειραιά συμμετέχει σε αντίστοιχα περιβαλλοντικά προγράμματα όπως τα Eupolis, Green C Ports, Interreg Europe, Progireg-Productive
Βελτίωση της ποιότητας ζωής των Ευρωπαίων
Το Green City Accord είναι ένα κίνημα ευρωπαίων δημάρχων που έχουν δεσμευτεί να διαμορφώσουν τις πόλεις τους καθαρότερες και πιο οικολογικά φιλικές στους πολίτες τους.
Κύριος στόχος του προγράμματος είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής των Ευρωπαίων και στην επιτάχυνση της εφαρμογής των σχετικών περιβαλλοντικών νόμων της Ε.Ε.
Υπογράφοντας τη Συμφωνία της «Green City», οι Αρχές των πόλεων δεσμεύονται να διαχειριστούν μέτρα και προκλήσεις σε πέντε τομείς περιβαλλοντικής διαχείρισης και συγκεκριμένα:
- αέρα
- νερό
- φύση και βιοποικιλότητα
- κυκλική οικονομία και απόβλητα
- θόρυβο
Τι είναι το Green City Accord;
Υποχρεώσεις των υπογραφόντων
Οι πόλεις οι οποίες συμμετέχουν στο πρόγραμμα έχουν δεσμευτεί να διαχειριστούν τις πιο επείγουσες περιβαλλοντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι πόλεις τους. Με την ένταξή τους στη συμφωνία, οι δήμαρχοι συμφωνούν να εντείνουν τις προσπάθειές τους σε πέντε βασικούς τομείς έως το 2030:
αέρας: σημαντική βελτίωση της ποιότητας του αέρα, πλησιάζοντας πιο κοντά στον σεβασμό των κατευθυντήριων γραμμών για την ποιότητα του αέρα του ΠΟΥ και τερματίζοντας τις υπερβάσεις των προτύπων ποιότητας αέρα της ΕΕ το συντομότερο δυνατόν
νερό: πραγματοποίηση σημαντικής προόδου στη βελτίωση της ποιότητας των υδάτινων σωμάτων και της αποτελεσματικότητας της χρήσης νερού
φύση και βιοποικιλότητα: σημαντική πρόοδος στη διατήρηση και ενίσχυση της αστικής βιοποικιλότητας, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης της έκτασης και της ποιότητας των πράσινων περιοχών στις πόλεις, και με την αναστολή της απώλειας και της αποκατάστασης των αστικών οικοσυστημάτων
κυκλική οικονομία και απόβλητα: πρόοδος προς την κυκλική οικονομία εξασφαλίζοντας μια σημαντική βελτίωση στη διαχείριση των οικιακών αστικών αποβλήτων, μια σημαντική μείωση της παραγωγής και της υγειονομικής ταφής αποβλήτων, και μια σημαντική αύξηση στην επαναχρησιμοποίηση, επισκευή και ανακύκλωση
θόρυβος: σημαντική μείωση της ηχορύπανσης στις πόλεις και προσέγγιση των συνιστώμενων επιπέδων της ΠΟΥ
Σε καθεμία από αυτές τις περιοχές, οι υπογράφοντες δεσμεύονται:
- καθορισμός βασικών επιπέδων και καθορισμός φιλόδοξων στόχων που υπερβαίνουν τις ελάχιστες απαιτήσεις που ορίζονται από τη νομοθεσία της ΕΕ εντός δύο ετών από την υπογραφή
- εφαρμογή ολοκληρωμένων πολιτικών και προγραμμάτων, για την επίτευξη των στόχων τους έως το 2030
- υποβολή εκθέσεων σχετικά με την εφαρμογή και την πρόοδο κάθε τρία χρόνια
Πλαίσιο παρακολούθησης
Η αναφορά της προόδου αποτελεί βασικό συστατικό στοιχείο της Συμφωνίας «Green City».
Οι υπογράφουσες πόλεις υποχρεούνται να αναφέρουν την πρόοδό τους στους πέντε διαφορετικούς τομείς του «Green City Accord».
Το σύστημα παρακολούθησης και αναφοράς θα αντικατοπτρίζει την πρόοδο προς την επίτευξη αυτών των στόχων.
Για να παρακολουθεί την πρόοδο προς τους στόχους της «Πράσινης Πόλης» και να επιτρέπει τη συγκρισιμότητα μεταξύ των πόλεων, έχει δημιουργηθεί ένα μικρό σύνολο υποχρεωτικών δεικτών. Όλοι οι υπογράφοντες θα χρησιμοποιήσουν αυτούς τους δείκτες για σκοπούς αναφοράς. Η λίστα υποχρεωτικών δεικτών εδώ
Γιατί πρέπει να ενταχθούν οι πόλεις;
Με την υπογραφή της Συμφωνίας Green City, οι πόλεις θα γίνουν μέρος ενός αυξανόμενου κινήματος για τη διαφύλαξη του φυσικού περιβάλλοντος και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των Ευρωπαίων. Οι πόλεις θα υποστηρίξουν επίσης την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και την επίτευξη των Στόχων Αειφόρου Ανάπτυξης .
Συγκεκριμένα, οι πόλεις θα μπορούν:
- Να αποκτήσουν πανευρωπαϊκή προβολή σε αναγνώριση των περιβαλλοντικών δράσεων και των επιτευγμάτων τους
- Συμβάλλουν στη διαμόρφωση της περιβαλλοντικής πολιτικής της ΕΕ
- Να γίνουν μέρος μιας κοινότητας ομοειδών πόλεων που οδηγούν τη μετάβαση προς μια καθαρή και υγιή Ευρώπη
- Να αυξήσουν τη διαφάνεια, την υπευθυνότητα και την αξιοπιστία τους στην τοπική κοινότητα
- Να αποκτήσουν πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με τις ευκαιρίες χρηματοδότησης της ΕΕ
- Να συμμετάσχουν σε εκδηλώσεις δικτύωσης και να επωφεληθούν από ευκαιρίες ανάπτυξης ικανοτήτων
- Λάβουν προσαρμοσμένη καθοδήγηση και υποστήριξη μέσω ειδικής υποστήριξης
- Συγκρίνουν τα επιτεύγματά τους έναντι της προόδου που σημειώθηκε σε άλλες πόλεις