Είστε περίεργοι να μάθετε πώς σας προστατεύει η ΕΕ στο διαδίκτυο; Οι νέοι κανόνες που εισάγονται στο DSA (Digital Services Act) θα λειτουργήσουν για τη δημιουργία ενός δικαιότερου και ασφαλέστερου διαδικτυακού κόσμου.
Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να αφιερώσετε χρόνο και να βρείτε πληροφορίες στο Διαδίκτυο, είτε συνδέεστε με φίλους, περιηγείστε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή όπως τα τρία τέταρτα του πληθυσμού της ΕΕ, είτε κάνετε κάποιες διαδικτυακές αγορές.
Αλλά, πόσο σίγουροι είστε για τις πηγές από τις οποίες αγοράζετε; Ξέρετε γιατί σας προτείνουν συγκεκριμένα προϊόντα; Και τι συμβαίνει όταν οι συνδέσεις μας στο διαδίκτυο γίνονται άσχημες ή εάν το περιεχόμενό σας αποκλειστεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χωρίς καμία εξήγηση;
Όλα αυτά είναι ερωτήματα που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση για να διασφαλίσει ότι ο ψηφιακός κόσμος είναι ασφαλής και δίκαιος για όλους μας.
Οι νόμοι για τις ψηφιακές υπηρεσίες –DSA Digital Services Act- και για τις ψηφιακές αγορές –DSΜ Digital Markets Act- στοχεύουν στη δημιουργία ενός ασφαλέστερου ψηφιακού χώρου όπου προστατεύονται τα θεμελιώδη δικαιώματα των χρηστών αλλά και η δημιουργία ίσων όρων ανταγωνισμού για τις επιχειρήσεις.
Ακολουθούν 5 βασικοί τρόποι με τους οποίους το νέο DSA θα κάνει τον ψηφιακό κόσμο καλύτερο για εσάς:
Επικίνδυνα εμπορεύματα και παράνομο περιεχόμενο
Επί του παρόντος, δεν υπάρχει συνεπές σύστημα επισήμανσης όταν βλέπετε παράνομο περιεχόμενο, αγαθά ή υπηρεσίες στο διαδίκτυο. Το DSA θα σας διευκολύνει να αναφέρετε παράνομο περιεχόμενο, όπως ρητορική μίσους, και αγαθά όπως προϊόντα απομίμησης, εισάγοντας υποχρεωτικά συστήματα επισήμανσης φιλικά προς τον χρήστη. Οι πλατφόρμες θα πρέπει να επεξεργάζονται έγκαιρα και επιμελώς τις ειδοποιήσεις και να σας ενημερώνουν. Θα έχετε επίσης σαφείς πληροφορίες σχετικά με το ποιον αγοράζετε αγαθά ή υπηρεσίες από το διαδίκτυο.
Ας αντιμετωπίσουμε τον διαδικτυακό εκφοβισμό
Ο διαδικτυακός εκφοβισμός και η διαδικτυακή βία είναι ένα αυξανόμενο πρόβλημα για παιδιά και ενήλικες.
Η DSA θα εισαγάγει ισχυρότερη προστασία για άτομα που στοχοποιούνται από διαδικτυακή παρενόχληση και εκφοβισμό. Αυτό περιλαμβάνει τη διασφάλιση ότι τυχόν μη συναινετικές ιδιωτικές εικόνες και άλλο καταχρηστικό, παράνομο περιεχόμενο που κοινοποιούνται μπορούν να επισημανθούν γρήγορα από τους χρήστες.
Περιορισμός στοχευμένης διαφήμισης
Νιώσατε ποτέ ότι το τηλέφωνό σας σας ακούει; Ή ότι ένας ιστότοπος κοινωνικής δικτύωσης σας γνωρίζει καλύτερα από ό,τι γνωρίζετε τον εαυτό σας; Το DSA θα μπορεί να βοηθήσει. θα εισαγάγει διαφάνεια γύρω από τη διαφήμιση, διασφαλίζοντας ότι έχει σαφή σήμανση και ότι είναι διαθέσιμες πληροφορίες σχετικά με το ποιος τοποθετεί τη διαφήμιση και γιατί την βλέπετε. Επίσης, εισάγει απαγόρευση ορισμένων τύπων διαφήμισης σε διαδικτυακές πλατφόρμες, όπως η διαφήμιση που βασίζεται σε ευαίσθητες κατηγορίες δεδομένων, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικότητας, της θρησκείας ή της φυλής, και πλήρη απαγόρευση της στοχευμένης διαφήμισης παιδιών με βάση τα προσωπικά τους δεδομένα.
🚸 1 in 3 children are victims of cyberbullying. Adults experience it too.
The #DSA will better protect you against online harassment.
Non-consensual private images shared can be reported & services mostly used by kids will have special duties to protect them online.#SID2023
— Digital EU 🇪🇺 (@DigitalEU) February 7, 2023
Μπορούμε να αμφισβητήσουμε τις αποφάσεις εποπτείας περιεχομένου
Αυτή τη στιγμή, εάν μια πλατφόρμα αποφασίσει να αφαιρέσει κάτι που δημοσιεύετε, είναι δύσκολο να αμφισβητήσετε αυτήν την απόφαση. Το DSA θα μας επιτρέψει να αμφισβητήσουμε τις πλατφόρμες μέσω ενός εύχρηστου, δωρεάν μηχανισμού παραπόνων.
Απλοποίηση όρων και προϋποθέσεων
Όταν ένας ιστότοπος ή μια εφαρμογή μας ζητά να διαβάσουμε τους όρους και τις προϋποθέσεις, συνήθως αντιμετωπίζουμε ένα μικρό τύπωμα που πρέπει να περιηγούμαστε ασταμάτητα, καθιστώντας δύσκολο να εστιάσουμε σε αυτό που συμφωνούμε – αν το διαβάσουμε καθόλου.
Η DSA θα διασφαλίσει ότι οι πολύ μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες (αυτές με πάνω από 45 εκατομμύρια χρήστες στην ΕΕ) παρέχουν συνοπτικές και σαφείς περιλήψεις των όρων και προϋποθέσεων τους στην τοπική γλώσσα της ΕΕ, ώστε να γνωρίζουμε όλοι τι δεχόμαστε.
Φυσικά, αυτό παραθέτει μόνο μερικούς από τους πολλούς τρόπους με τους οποίους το DSA θα βελτιώσει τη ζωή μας στο διαδίκτυο. Διαβάστε περισσότερα εδώ
Οι στόχοι του Digital Services Act
Νέοι νόμοι για τις ψηφιακές υπηρεσίες (DSA) και τις ψηφιακές αγορές (DMA)
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε δύο νομοθετικές πρωτοβουλίες για την αναβάθμιση των κανόνων που διέπουν τις ψηφιακές υπηρεσίες στην ΕΕ: τον νόμο για τις ψηφιακές υπηρεσίες (DSA) και τον νόμο για τις ψηφιακές αγορές (DMA). Η Επιτροπή υπέβαλε τις προτάσεις τον Δεκέμβριο του 2020 και στις 25 Μαρτίου 2022 επιτεύχθηκε πολιτική συμφωνία σχετικά με τον νόμο για τις ψηφιακές αγορές και στις 23 Απριλίου 2022 σχετικά με τον νόμο για τις ψηφιακές υπηρεσίες.
Μαζί σχηματίζουν ένα ενιαίο σύνολο νέων κανόνων που θα ισχύουν σε ολόκληρη την ΕΕ για τη δημιουργία ενός ασφαλέστερου και πιο ανοιχτού ψηφιακού χώρου.
Το DSA και το DMA έχουν δύο βασικούς στόχους:
Να δημιουργήσουν έναν ασφαλέστερο ψηφιακό χώρο στον οποίο προστατεύονται τα θεμελιώδη δικαιώματα όλων των χρηστών ψηφιακών υπηρεσιών για τη δημιουργία ίσων όρων ανταγωνισμού για την προώθηση της καινοτομίας, της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας, τόσο στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά όσο και παγκοσμίως.
Τι είναι οι Ψηφιακές Υπηρεσίες;
Οι ψηφιακές υπηρεσίες περιλαμβάνουν μια μεγάλη κατηγορία διαδικτυακών υπηρεσιών, από απλούς ιστότοπους έως υπηρεσίες υποδομής διαδικτύου και διαδικτυακές πλατφόρμες.
Οι κανόνες που καθορίζονται στο DSA αφορούν κυρίως διαδικτυακούς μεσάζοντες και πλατφόρμες. Για παράδειγμα, διαδικτυακές αγορές, κοινωνικά δίκτυα, πλατφόρμες κοινής χρήσης περιεχομένου, καταστήματα εφαρμογών και διαδικτυακές πλατφόρμες ταξιδιών και διαμονής.
Το DSA θα ισχύει άμεσα σε ολόκληρη την ΕΕ και θα ισχύει για δεκαπέντε μήνες ή από την 1η Ιανουαρίου 2024, όποιο από τα δύο έρθει αργότερα, μετά την έναρξη ισχύος.
Όσον αφορά τις υποχρεώσεις για πολύ μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες και πολύ μεγάλες ηλεκτρονικές μηχανές αναζήτησης, η DSA θα ισχύει από προγενέστερη ημερομηνία, δηλαδή τέσσερις μήνες μετά τον ορισμό τους.