Πρέπει να γίνουν περισσότερα για την προστασία της υγείας των παιδιών και των εφήβων από τις αρνητικές επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, σύμφωνα με τις αξιολογήσεις ποιότητας του αέρα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος (ΕΟΠ) που δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα 24/4.
Η ατμοσφαιρική ρύπανση προκαλεί πάνω από 1.200 πρόωρους θανάτους ετησίως σε άτομα κάτω των 18 ετών στην Ευρώπη και αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο ασθένειας αργότερα στη ζωή.
Παρά τις βελτιώσεις των τελευταίων ετών, το επίπεδο των βασικών ατμοσφαιρικών ρύπων σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες παραμένει πεισματικά υψηλότερο από τις κατευθυντήριες γραμμές που βασίζονται στην υγεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ειδικά στις κεντρικές την ανατολική Ευρώπη και την Ιταλία.
Ενώ οι εκπομπές βασικών ατμοσφαιρικών ρύπων έχουν μειωθεί τις τελευταίες δεκαετίες, τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην Ευρώπη εξακολουθούν να μην είναι ασφαλή. Τα παιδιά και οι έφηβοι είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στην ατμοσφαιρική ρύπανση επειδή το σώμα, τα όργανα και το ανοσοποιητικό τους σύστημα εξακολουθούν να αναπτύσσονται.
Η ατμοσφαιρική ρύπανση βλάπτει την υγεία κατά την παιδική ηλικία και αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών στη μετέπειτα ζωή, σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΧ «Ατμοσφαιρική ρύπανση και υγεία των παιδιών».
Η ατμοσφαιρική ρύπανση εκτιμάται ότι προκαλεί πάνω από 1.200 πρόωρους θανάτους κάθε χρόνο μεταξύ ατόμων κάτω των 18 ετών στις 32 χώρες μέλη του ΕΟΧ.
Αν και ο αριθμός των πρόωρων θανάτων σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα είναι χαμηλός σε σχέση με τον συνολικό πληθυσμό της Ευρώπης που υπολογίζεται από τον ΕΟΧ κάθε χρόνο, οι θάνατοι νωρίς στη ζωή αντιπροσωπεύουν απώλεια μελλοντικών δυνατοτήτων και συνοδεύονται από σημαντική επιβάρυνση χρόνιων ασθενειών, τόσο στην παιδική ηλικία όσο και αργότερα στη ζωή.
Ατμοσφαιρική ρύπανση και υγεία των παιδιών
Η πνευμονική λειτουργία και η ανάπτυξη των πνευμόνων των παιδιών επηρεάζονται από την ατμοσφαιρική ρύπανση, ιδιαίτερα από το όζον και το διοξείδιο του αζώτου (NO2) βραχυπρόθεσμα και από τα λεπτά σωματίδια (PM2,5) μακροπρόθεσμα. Η έκθεση της μητέρας στην ατμοσφαιρική ρύπανση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης συνδέεται με χαμηλό βάρος γέννησης και κίνδυνο πρόωρου τοκετού.
Μετά τη γέννηση η ατμοσφαιρική ρύπανση αυξάνει τον κίνδυνο πολλών προβλημάτων υγείας, όπως το άσθμα, η μειωμένη πνευμονική λειτουργία, οι λοιμώξεις του αναπνευστικού και οι αλλεργίες. Μπορεί επίσης να επιδεινώσει χρόνιες παθήσεις όπως το άσθμα, το οποίο ταλαιπωρεί το 9% των παιδιών και των εφήβων στην Ευρώπη, καθώς και να αυξήσει τον κίνδυνο ορισμένων χρόνιων ασθενειών αργότερα στην ενήλικη ζωή.
Μέχρι να μειωθεί η ατμοσφαιρική ρύπανση συνολικά σε ασφαλή επίπεδα, η βελτίωση της ποιότητας του αέρα σε περιβάλλοντα όπως σχολεία και νηπιαγωγεία και κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων όπως οι μετακινήσεις στα σχολεία και ο αθλητισμός, μπορεί να συμβάλει στη μείωση της έκθεσης των παιδιών.
Τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε όλη την Ευρώπη εξακολουθούν να μην είναι ασφαλή και οι ευρωπαϊκές πολιτικές για την ποιότητα του αέρα θα πρέπει να στοχεύουν στην προστασία όλων των πολιτών, αλλά ιδιαίτερα των παιδιών μας, που είναι πιο ευάλωτα στις επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην υγεία.
Τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης παραμένουν επίμονα υψηλά
Το 2021, πάνω από το 90% του αστικού πληθυσμού της ΕΕ εκτέθηκε σε επιβλαβή επίπεδα διοξειδίου του αζώτου, όζοντος και λεπτών σωματιδίων (PM2,5).
Τα PM2,5 είναι ένας από τους πιο επιβλαβείς ρύπους για την ανθρώπινη υγεία, με την έκθεση σε PM2,5 να αποτελεί κύρια αιτία εγκεφαλικού, καρκίνου και αναπνευστικών παθήσεων. Το 2021, το 97% του αστικού πληθυσμού εκτέθηκε σε συγκεντρώσεις PM2,5 πάνω από την ετήσια κατευθυντήρια γραμμή του ΠΟΥ του 2021 των 5 μg (μικρογραμμάριο) /m3.
Σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία από το 2022, η Κεντρική-Ανατολική Ευρώπη και η Ιταλία ανέφεραν τις υψηλότερες συγκεντρώσεις και των δύο PM2.5 οφείλεται κυρίως στην καύση στερεών καυσίμων όπως ο άνθρακας για οικιακή θέρμανση και τη χρήση τους στη βιομηχανία.
Η ενημέρωση του ΕΟΠ «Europe’s Air Quality status 2023» παρουσιάζει την κατάσταση των συγκεντρώσεων ατμοσφαιρικών ρύπων το 2021 και το 2022 για ρύπους που υπόκεινται σε ρύθμιση, σε σχέση τόσο με τα πρότυπα ποιότητας του αέρα της ΕΕ όσο και με τα κατευθυντήρια επίπεδα του ΠΟΥ για το 2021.
Πόσο καθαρή είναι η πόλη σας;
Οι πόλεις της Πορτογαλίας και της Σουηδίας σημειώνουν τον καθαρότερο αέρα Το Faro, η Πορτογαλία και οι σουηδικές πόλεις Umeå και Uppsala κατατάχθηκαν ως οι πιο καθαρές ευρωπαϊκές πόλεις και είχαν τα χαμηλότερα μέσα επίπεδα λεπτών σωματιδίων. ή PM2,5, κατά τα δύο τελευταία ημερολογιακά έτη, σύμφωνα με το ενημερωμένο πρόγραμμα προβολής ποιότητας αέρα πόλεων του ΕΟΧ.
Οι πόλεις κατατάσσονται από την καθαρότερη πόλη έως την πιο μολυσμένη, με βάση τα μακροπρόθεσμα μέσα επίπεδα λεπτών σωματιδίων.