Το Ταρτού στην Εσθονία έχει υιοθετήσει μια καινοτόμο προσέγγιση απέναντι στον αυξανόμενο αριθμό αυτοκινήτων στο κέντρο της πόλης του. Η πόλη έκλεισε έναν από τους πιο πολυσύχναστους δρόμους της για την κυκλοφορία των αυτοκινήτων και τον άνοιξε στους πολίτες της τον Ιούλιο του 2020.
Με την ονομασία Autovabaduse (Λεωφόρος χωρίς αυτοκίνητα), το έργο προσέλκυσε περίπου 150.000 επισκέπτες από όλη την Εσθονία και το εξωτερικό. Στόχος της πρωτοβουλίας είναι να δημιουργήσει μια δημόσια συζήτηση σχετικά με την κλιματική αλλαγή, την υπερβολική ιδιοκτησία αυτοκινήτων και τις διαφορετικές μεθόδους αντιμετώπισης των ζητημάτων για την οικοδόμηση ενός βιώσιμου μέλλοντος.
Το έργο αποτελεί μέρος των αιτήσεων για τα βραβεία του 2022 για το βραβείο #NewEuropeanBauhaus στην κατηγορία “Ανάκτηση της αίσθησης του ανήκειν”.
Το έργο “Λεωφόρος χωρίς αυτοκίνητο” είχε διάφορα στοιχεία: κινητικότητα χαμηλού αντίκτυπου, ευφάνταστα δημόσια τοπία, ικανοποίηση των κατοίκων, πολιτική/στρατηγική διαχείρισης προορισμού και συζητήσεις για την κλιματική αλλαγή. Είχε ως αποτέλεσμα πάνω από 200 εκδηλώσεις, παραστάσεις, συζητήσεις, συναντήσεις, μίνι-συναυλίες και εργαστήρια στον επανασχεδιασμένο δρόμο.
Παρά τον μεγάλο αριθμό επισκεπτών, το έργο δεν επηρέασε σημαντικά την κυκλοφορία. Επιπλέον, το 85% των επιχειρήσεων της περιοχής δήλωσε ότι το έργο συνέβαλε στην παροχή ώθησης, ενώ το 64% επιβεβαίωσε ότι ο κύκλος εργασιών ήταν υψηλότερος από τον αναμενόμενο.
Το έργο της “Λεωφόρου Χωρίς Αυτοκίνητο” βοήθησε στην αναβάθμιση της εικόνας της πόλης ως πράσινης και βιώσιμης πόλης στην Εσθονία. Η επιτυχία του ενέπνευσε το Ταλίν, την πρωτεύουσα της Εσθονίας, να ακολουθήσει τα βήματά του. Ως αποτέλεσμα, το έργο έχει γίνει παράδοση στο Ταρτού, με τη Λεωφόρο Χωρίς Αυτοκίνητο να επιστρέφει στο κέντρο της πόλης τον Ιούλιο του 2021, ακόμη πιο εκτεταμένη και πιο πράσινη από την προηγούμενη χρονιά.
Η πρωτοβουλία απέδειξε ότι η κατασκευή δημόσιων χώρων υψηλής ποιότητας και η προώθηση της κινητικότητας χαμηλού αντίκτυπου μπορούν να μετατρέψουν τις ανάγκες της κοινωνίας σε καινοτόμα δημόσια τοπία.
Με αυτή την προσέγγιση, το Ταρτού στοχεύει να φέρει κοντά ανθρώπους από διαφορετικούς τομείς για να καθορίσουν τις αμοιβαίες αξίες, να οικοδομήσουν μια βιώσιμη κοινότητα και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής στην πόλη.
Το έργο “Λεωφόρος χωρίς αυτοκίνητο” του Τάρτου αποτελεί παράδειγμα πόλεων παγκοσμίως που δημιουργούν ένα βιώσιμο μέλλον.