Το ΕΠΑνΕΚ με πόρους από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμβάλει ενεργά στον πολιτισμό, χρηματοδοτώντας σημαντικά μουσεία της χώρας και προβάλλοντάς τα μέσα από την ιστοσελίδα kalespraktikes.antagonistikotita.gr
Μουσείο Μαστίχας Χίου
Το Μουσείο Μαστίχας Χίου αποτελεί έναν σημαντικό χώρο ανάδειξης της παραγωγικής ιστορίας για την καλλιέργεια και την επεξεργασία της μαστίχας, την οποία εντάσσει στο πολιτιστικό τοπίο του νησιού της Χίου.
Το Μουσείο Μαστίχας Χίου βρίσκεται στα Μαστιχοχώρια, σύνολο μεσαιωνικών χωριών στη Νότια Χίο, στο μοναδικό σημείο της Μεσογείου όπου καλλιεργείται ο σχίνος της ποικιλίας Pistacia lentiscus var. Chia, από τον οποίο παράγεται η μαστίχα.
Το Μουσείο σκοπεύει να αναδείξει την παραγωγική ιστορία της καλλιέργειας και την επεξεργασίας της μαστίχας, την οποία εντάσσει στο πολιτιστικό τοπίο της Χίου. Μέσα από το πρίσμα της εγγραφής από την UNESCO της παραδοσιακής μαστιχοκαλλιέργειας στον Αντιπροσωπευτικό κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας, το 2014, έμφαση δίνεται στη διαχρονία και την αειφορία του χιώτικου αυτού προϊόντος.
Τι θα δείτε
Η μόνιμη έκθεση πραγματεύεται τη μαστίχα Χίου ως μοναδικό φυσικό προϊόν. Στην εισαγωγή, μαθαίνουμε για το σχίνο και τη μαστίχα, την ρητίνη που το 2015 αναγνωρίστηκε ως φυσικό φάρμακο. Στην πρώτη ενότητα ανακαλύπτουμε την παραδοσιακή τεχνογνωσία της μαστιχοκαλλιέργειας. Στην δεύτερη ενότητα παρατηρούμε πώς η διαχείριση της μαστίχας ιστορικά διαμόρφωσε το αγροτικό και οικισμένο τοπίο της νότιας Χίου και των Μαστιχοχωρίων. Στην τρίτη ενότητα ενημερωνόμαστε για τη συνεταιριστική εκμετάλλευση και μεταποίηση της μαστίχας στους νεότερους χρόνους, που σηματοδοτεί ένα σημαντικό κεφάλαιο της παραγωγικής ιστορίας της Χίου. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στις χρήσεις με τις οποίες η μαστίχα σήμερα ταξιδεύει σε όλον τον κόσμο. Η μουσειακή εμπειρία ολοκληρώνεται στην υπαίθρια έκθεση, στην οποία το κοινό έρχεται σε επαφή με το φυτό και το φυσικό περιβάλλον στο οποίο ευδοκιμεί.
Εργαλεία για την καλύτερη κατανόηση της μόνιμης έκθεσης:
- Πολυμεσικές εφαρμογές
- Ταινίες τεκμηρίωσης
- Μακέτες
- Πρωτότυπα μηχανήματα σε λειτουργία
Στην Αίθουσα «Σχίνος» (αίθουσα πολλαπλών χρήσεων) φιλοξενούνται περιοδικές εκθέσεις, οργανώνονται εκδηλώσεις και αναπτύσσονται δράσεις πολιτισμού, ενώ στην αίθουσα «Κεντητήρι» εκπονούνται εκπαιδευτικά προγράμματα.
Η παραδοσιακή μαστιχοκαλλιέργεια εγγράφεται από το 2014 στον Αντιπροσωπευτικό κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO, με ιδιαίτερη έμφαση στη διαχρονία και την αειφορία του χιώτικου αυτού προϊόντος Διαβάστε περισσότερα…
Νέο Μουσείο Αλεξανδρούπολης
Το συγχρηματοδοτούμενο έργο «Νέο Μουσείο Αλεξανδρούπολης» συμπεριέλαβε την κατασκευή του νέου κτιρίου του Αρχαιολογικού Μουσείου Αλεξανδρούπολης και τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου. Πρόκειται για ένα κτίριο συνολικής δόμησης 2.200 τ.μ. σε οικόπεδο έκτασης 8.400 τ.μ. Μέσα από το έργο πραγματοποιήθηκε η υλοποίηση της μόνιμης έκθεσης του Αρχαιολογικού Μουσείου, η συντήρηση των αρχαίων αντικειμένων, καθώς και η οργάνωση του αποθηκευτικού χώρου.
Στο πλαίσιο της υλοποίησης του έργου αποκτήθηκαν και τοποθετήθηκαν οι προθήκες της μόνιμης έκθεσης, ενώ παράλληλα πραγματοποιήθηκε η κατασκευή, προμήθεια και τοποθέτηση μαρμάρινων βάθρων, μεταλλικών κατασκευών, κρυστάλλων, ειδικών κατασκευών και αναγκαίων ψευδότοιχων της μόνιμης έκθεσης. Επιπλέον, μέσα από τη χρηματοδότηση του έργου πραγματοποιήθηκε η προμήθεια και εγκατάσταση φωτισμού για τον χώρο και τα μόνιμα εκθέματα και εκτελέστηκαν εργασίες και στον εξωτερικό χώρο, όπως η κατασκευή περίφραξης, η ασφαλτόστρωση παράπλευρης οδού, η άρδευση και η φύτευση του οικοπέδου που βρίσκεται το μουσείο.
Η μόνιμη έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Αλεξανδρούπολης έχει πλέον καταστεί λειτουργική και επισκέψιμη και εγκαινιάστηκε από την Υπουργό Πολιτισμού & Αθλητισμού στις 25 Ιουνίου 2022. Χιλιάδες επισκέπτες έχουν περιηγηθεί και περιηγούνται στους εκθεσιακούς χώρους του μουσείου, ενώ παράλληλα εκπονούνται εκπαιδευτικά προγράμματα για όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης με μεγάλη επιτυχία. Διαβάστε περισσότερα
Μουσείο Αργυροτεχνίας Ιωαννίνων
Το Μουσείο Αργυροτεχνίας που βρίσκεται στο Κάστρο Ιωαννίνων αποτελεί ένα νευραλγικό έργο στον τομέα του πολιτισμού με πολύπλευρο κοινωνικό ρόλο, καθώς ως φορέας αξιών και ιδεών συμβάλει στην προβολή των πολιτιστικών αγαθών της χώρας, ευαισθητοποιώντας το κοινό και διαφυλάσσοντας την πολιτιστική κληρονομιά για τις μελλοντικές γενιές.
Σκοπός του έργου είναι η διάσωση της γνώσης για την ηπειρώτικη αργυροτεχνία, η διάχυση στο ευρύ κοινό πληροφοριών σχετικά με την τεχνολογία της, καθώς και η σύνδεση αυτής της τεχνολογίας με τα κοινωνικά χαρακτηριστικά της εποχής στην οποία αναπτύχθηκε και άκμασε.
Η λειτουργία του Μουσείου, εκτός από την αύξηση της τουριστικής κίνησης, εξυπηρετεί ταυτόχρονα την οικονομική ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας δημιουργώντας θέσεις εργασίας και ενισχύοντας σημαντικά την τοπική αγορά, καθώς το μεγαλύτερο μέρος των αγαθών και των προϊόντων που πωλούνται στο κατάστημα του Μουσείου προέρχονται από αυτή.
Η υλοποίηση του έργου περιλαμβάνει τη διαμόρφωση του κελύφους και την εγκατάσταση σε αυτό της μόνιμης έκθεσης και των συμπληρωματικών/βοηθητικών χώρων και υπηρεσιών για την παροχή υπηρεσιών σύμφωνα με τις αρχές της σύγχρονης μουσειολογίας.
Πρόκειται για μουσείο θεματικό και τεχνολογικό, εφόσον πραγματεύεται την τεχνολογία της αργυροχοΐας κατά την προβιομηχανική περίοδο, αλλά ταυτόχρονα και για μουσείο περιφερειακό, αφού εστιάζει κυρίως στην ιστορία της στην περιοχή της Ηπείρου.
Η έκθεση του μουσείου κατά βάση καλύπτει χρονικά τη μεταβυζαντινή περίοδο, από τον 15ο αιώνα και έπειτα, χωρίς ωστόσο να λείπουν και αναφορές στο απώτερο παρελθόν, καθώς η τεχνολογία που χρησιμοποιείται για την παραγωγή των ασημικών ανάγεται συχνά σε πολύ παλαιότερες περιόδους.
Οι εκθεσιακοί χώροι αναπτύσσονται στα δύο επίπεδα του προμαχώνα. Στο πρώτο επίπεδο παρουσιάζεται το βασικό μέρος της έκθεσης, το οποίο αναφέρεται στην ιστορία και την τεχνολογία της αργυροτεχνίας στην Ήπειρο. Ο επισκέπτης, με τη βοήθεια ποικίλων εποπτικών μέσων, ανακαλύπτει παραδοσιακές τεχνικές μορφοποίησης και διακόσμησης αργυρών αντικειμένων, μαθαίνοντας για τα στάδια κάθε τεχνικής έως τη δημιουργία του τελικού προϊόντος. Στο δεύτερο επίπεδο και μέσα σε διαφανές κέλυφος παρουσιάζεται η συλλογή ηπειρώτικων αργυρών αντικειμένων από τον 18ο έως τον 20ό αιώνα. Παράλληλα, ο επισκέπτης καλείται να προσεγγίσει τον χαρακτήρα, τον λειτουργικό ρόλο και τη συμβολική αξία των αργυρών αντικειμένων.
Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η λειτουργία χώρων πολιτισμού συμβάλλει στην αναβάθμιση της εικόνας της ευρύτερης περιοχής και προσελκύει επισκέπτες, οδηγώντας σε αύξηση του τουρισμού και της ζήτησης για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που προσφέρονται στις συγκεκριμένες περιοχές. Στη Β΄ Φάση του έργου υλοποιήθηκε και η ενεργειακή αναβάθμιση των υποδομών, συμβάλλοντας στην επίτευξη του στόχου εξοικονόμησης της κατανάλωσης πρωτογενούς ενέργειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση Διαβάστε περισσότερα
Μέχρι το τέλος του 2023 αναμένεται να λειτουργήσει και να είναι επισκέψιμο προς το κοινό και το Μουσείο Ναυπηγικών και Ναυτικών Τεχνών του Αιγαίου (ΜΝΝΤΑ), η δημιουργία του οποίου έχει ολοκληρωθεί και χρηματοδοτείται επίσης στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020».