Η ΕΕ εντείνει τις προσπάθειές της για την αντιμετώπιση της δημογραφικής μετάβασης ιδρύοντας την Πλατφόρμα Αξιοποίησης Ταλέντου καλώντας τους ενδιαφερόμενους να συμμετάσχουν σε νέες, σχετικές ομάδες εργασίας.
Αυτές οι ενέργειες θα συμβάλουν στη συγκεκριμένη αντιμετώπιση ζητημάτων όπως η συρρίκνωση του ενεργού εργασιακά πληθυσμού και η αποχώρηση νέων από ορισμένες περιοχές.
Στο πλαίσιο των αυξανόμενων εδαφικών διαφορών και του αυξανόμενου χάσματος μεταξύ πόλης-υπαίθρου, ο πληθυσμός σε ηλικία εργασίας της ΕΕ μειώθηκε συνολικά κατά 3,5 εκατομμύρια άτομα μεταξύ 2015 και 2020 και αναμένεται να μειωθεί επιπλέον κατά 35 εκατομμύρια ανθρώπους έως το 2050.
82 περιφέρειες σε 16 κράτη μέλη (που αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 30% του πληθυσμού της ΕΕ) επηρεάζονται σοβαρά από αυτή τη μείωση, καθώς και από το χαμηλό ποσοστό αποφοίτων πανεπιστημίων και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και από την αρνητική κινητικότητα του πληθυσμού τους ηλικίας 15-39 ετών, που βρίσκονται στη λεγόμενη «παγίδα ανάπτυξης ταλέντων».
Μέσω της πλατφόρμας, η Επιτροπή θα προωθήσει εκδηλώσεις και βέλτιστες πρακτικές, καθώς και πρόσβαση σε τεχνική βοήθεια και συμβουλές σε περιοχές που έχουν ανάγκη, συμπεριλαμβανομένου ενός ειδικού γραφείου υποστήριξης.
Τι ακριβώς είναι η πλατφόρμα…
Η πλατφόρμα αξιοποίησης των ταλέντων (Harnessing Talent Platform – HTP) είναι μια νεοσύστατη πλατφόρμα οικοδόμησης γνώσεων και ανταλλαγής εμπειριών, η οποία επιδιώκει να υποστηρίξει τις περιφέρειες στην αντιμετώπιση των συνεπειών της δημογραφικής αλλαγής και στην άμβλυνση των προκλήσεων που συνδέονται με τη μείωση του πληθυσμού με τριτοβάθμια εκπαίδευση σε ολόκληρη την ΕΕ.
Εξασφαλίζει ότι οι επηρεαζόμενες περιφέρειες λαμβάνουν την καθοδήγηση, τις πληροφορίες και τις γνώσεις που χρειάζονται για να επεξεργαστούν, να εδραιώσουν, να αναπτύξουν και να εφαρμόσουν προσαρμοσμένες και ολοκληρωμένες στρατηγικές για την κατάρτιση, την προσέλκυση και τη διατήρηση ταλέντων.
Μέσω αυτής της πλατφόρμας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μοιράζεται σχετικές πληροφορίες και προωθεί εκδηλώσεις, βέλτιστες πρακτικές, καθώς και πρόσβαση σε τεχνική βοήθεια και συμβουλές για τις περιφέρειες που έχουν ανάγκη, συμπεριλαμβανομένου ενός ειδικού γραφείου βοήθειας. Ως εκ τούτου, μπορεί να θεωρηθεί ως καταλύτης για συνεργασία, επιτρέποντας την ανταλλαγή ιδεών, γνώσεων και πόρων μεταξύ των ενδιαφερομένων μερών.
4 ομάδες εργασίας
Η Επιτροπή απευθύνει επίσης πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τους ευρωπαϊκούς, εθνικούς και περιφερειακούς φορείς να συμμετάσχουν σε 4 ομάδες εργασίας που επικεντρώνονται στην υγεία, την ψηφιακή τεχνολογία, την έρευνα και την καινοτομία και την εδαφική ανάπτυξη.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου. Τα στοιχεία που θα συγκεντρωθούν θα χρησιμεύσουν για να καθοδηγήσουν τις πιθανές δράσεις των περιφερειών για την αντιμετώπιση της απώλειας επιστημόνων (brain drain) και την αξιοποίηση ταλέντων.
Τόσο η πλατφόρμα όσο και η σύσταση των ομάδων εργασίας αποτελούν ενέργειες σε συνέχεια της ανακοίνωσης του Ιανουαρίου για την αξιοποίηση ταλέντων στις περιφέρειες της Ευρώπης.
Η Ευρώπη έχει ταλέντο. Αλλά το ταλέντο πρέπει να καλλιεργηθεί, ιδίως καθώς η ΕΕ διέρχεται σημαντική δημογραφική μετάβαση, όπως επισημαίνεται στην έκθεση του 2023 για τον αντίκτυπο της δημογραφικής αλλαγής.
Ο εν λόγω μηχανισμός θα στηρίξει τις περιφέρειες της ΕΕ που πλήττονται από την επιταχυνόμενη μείωση του πληθυσμού τους σε ηλικία εργασίας, ώστε να εκπαιδεύσουν, να διατηρήσουν και να προσελκύσουν τους ανθρώπους, τις δεξιότητες και τις ικανότητες που απαιτούνται για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της δημογραφικής μετάβασης.