Η Ευρώπη είναι ένας από τους μεγαλύτερους καταναλωτές πλαστικού στον κόσμο, με σχεδόν 26 εκατομμύρια τόνους πλαστικών απορριμμάτων που παράγονται κάθε χρόνο.
Μεγάλο μέρος αυτών των απορριμμάτων παράγονται κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου, όταν τόνοι πλαστικού καταλήγουν να ανακυκλώνονται – ή σε χώρους υγειονομικής ταφής.Το Βέλγιο, ωστόσο, αντιστρέφει την τάση, με το 80% των απορριμμάτων συσκευασίας της χώρας να ανακυκλώνονται αποτελεσματικά.
Στη βόρεια περιοχή της Φλάνδρας, η διάθεση των οικιακών απορριμμάτων σε χώρους υγειονομικής ταφής απαγορεύεται και η αποτέφρωση έχει μειωθεί σημαντικά. Συνολικά, η περιοχή βρίσκεται σε καλό δρόμο για την επίτευξη του στόχου της για το 2030 για μόλις 100 κιλά ετήσιων υπολειμματικών απορριμμάτων ανά νοικοκυριό.
Σε μεγάλο βαθμό, αυτό το επίτευγμα αποδίδεται σε διάφορες πρωτοβουλίες πολιτικής.
Οι νέες πολιτικές συνεπάγονται την επέκταση της σακούλας απορριμμάτων από πλαστικό, μέταλλο και πόσιμο (PMD) ώστε να περιλαμβάνει όλα τα απορρίμματα πλαστικών συσκευασιών, τον διαχωρισμό των απορριμμάτων λαχανικών, κήπων και φρούτων (VGF) και την επέκταση της αρχής «πληρωμής όσο πετάς στην πόρτα» -πάρκα συλλογής και ανακύκλωσης θυρών.
Το έργο LIFE C-MARTLIFE* επιταχύνει και ενισχύει το σχέδιο δράσης για τα φλαμανδικά πλαστικά, που αναπτύχθηκε από τη φλαμανδική κυβέρνηση το 2020 για την επίτευξη των στόχων που τίθενται από την Ευρωπαϊκή Στρατηγική για τα Πλαστικά σε μια Κυκλική Οικονομία.
Το έργο μειώνει τη χρήση πλαστικού ενθαρρύνοντας την πρόληψη και την επαναχρησιμοποίηση, καθώς και αντιμετωπίζοντας τα πλαστικά απορρίμματα, δημιουργώντας μια βιώσιμη αγορά ανακύκλωσης και ενθαρρύνοντας τη χρήση του ανακυκλωμένου πλαστικού ως πρώτης ύλης.
Το επταετές πρόγραμμα αναμένει επίσης να μειώσει την ποσότητα πλαστικών απορριμμάτων που εισέρχονται στον ωκεανό κατά τα τρία τέταρτα έως το 2025, με στόχο παράκτιες κοινότητες χωρίς σκουπίδια έως το 2027. Επίσης, έως το 2025, όλες οι συσκευασίες θα πρέπει να είναι επαναχρησιμοποιήσιμες, ανακυκλώσιμες, κομποστοποιήσιμα ή βιοαποδομήσιμα, καθώς και τα υλικά τροφοδοσίας εκδηλώσεων μιας χρήσης θα υπόκεινται σε αυστηρούς περιορισμούς.
Οι εταιρείες που έχουν υπογράψει τη Φλαμανδική πράσινη συμφωνία της C-MARTLIFE για τις συσκευασίες έχουν ήδη υποβάλει πιλοτικά έργα για την αποτροπή συσκευασιών μιας χρήσης, ενώ οι βιομηχανίες κατασκευών και κατεδαφίσεων στοχεύουν να αυξήσουν το ποσοστό ανακύκλωσής τους έως και 70%.
Άλλοι τομείς, όπως τα αεροδρόμια, οι κλινικές, οι λιανικές και βιομηχανικές ζώνες, που υποτίθεται ότι θα μείωναν τα υπολειμματικά απόβλητα κατά 15 τοις εκατό από το 2013 έως το 2022, ανταποκρίθηκαν πιο αργά. Ξεκίνησε μια παιχνιδιάρικη εκστρατεία ευαισθητοποίησης για την ενίσχυση της διαλογής και της ανακύκλωσης των απορριμμάτων στο χώρο εργασίας.
Η έρευνα δείχνει ότι οι καταναλωτές τείνουν να ξεχνούν να παίρνουν επαναχρησιμοποιήσιμες τσάντες μαζί τους όταν πηγαίνουν για χριστουγεννιάτικα ψώνια, έτσι η C-MARTLIFE υποστήριξε μια εντυπωσιακή καμπάνια στο Flemish High Streets με μανεκέν που κρατούν χρησιμοποιημένες τσάντες από ανταγωνιστικά καταστήματα. Το ξεκάθαρο μήνυμα: τα ψώνια με την τσάντα ενός άλλου καταστήματος είναι πολύ καλύτερα από τα ψώνια χωρίς…
*To C-MARTLIFE έχει φιλοδοξίες πέρα από τη Φλάνδρα. Εφαρμόζεται σε όλες τις Βρυξέλλες και τη Βαλλονία, και υπάρχουν σχέδια να συμπεριλάβουν την Ολλανδία, ακολουθούμενη από δέκα ακόμη κράτη μέλη της ΕΕ έως το 2030. Η εκπαίδευση και η ευαισθητοποίηση είναι καίριας σημασίας και μια ομάδα εγκύκλιων πρεσβευτών εκπαιδεύεται για να διαδώσει τη λέξη και να μοιραστείτε παραδείγματα επιτυχημένων λύσεων, ιδεών και πρακτικών.