H Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι εθνικές αρχές προστασίας των καταναλωτών 22 κρατών μελών, καθώς και της Νορβηγίας και της Ισλανδίας, δημοσίευσαν τα αποτελέσματα έρευνας των αναρτήσεων επηρεαστών γνώμης (influencer) στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Σύμφωνα με την έρευνα, σχεδόν όλοι (97%) οι επηρεαστές γνώμης αναρτούσαν εμπορικό περιεχόμενο, αλλά μόνο ένας στους πέντε ανέφερε συστηματικά ότι οι αναρτήσεις του αποτελούσαν διαφήμιση.
Σκοπός της έρευνας ήταν να εξακριβωθεί κατά πόσον οι επηρεαστές γνώμης αναφέρουν τις διαφημιστικές τους δραστηριότητες, όπως απαιτείται από τη νομοθεσία της ΕΕ για την προστασία των καταναλωτών. Ελέγχθηκαν οι αναρτήσεις 576 επηρεαστών που δημοσιεύθηκαν στις κύριες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης.
Τα ευρήματα της έρευνας
358 influencers προορίστηκαν για περαιτέρω έρευνα
Ως αποτέλεσμα της σάρωσης, 358 influencers προορίστηκαν για περαιτέρω έρευνα. Οι εθνικές αρχές θα επικοινωνήσουν τώρα μαζί τους για να τους ζητήσουν να ακολουθήσουν τους ισχύοντες κανόνες. Περαιτέρω μέτρα επιβολής μπορούν να ληφθούν εάν είναι απαραίτητο, σύμφωνα με τις εθνικές διαδικασίες.
Η Επιτροπή θα αναλύσει τα αποτελέσματα της σάρωσης και υπό το πρίσμα των νομικών υποχρεώσεων των πλατφορμών στο πλαίσιο του DSA και θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα επιβολής, ανάλογα με την περίπτωση.
Οι προβληματικές πρακτικές μάρκετινγκ καταδεικνύουν τη σημασία της ύπαρξης σύγχρονης ισχυρής νομοθεσίας που να είναι επαρκής για τη διασφάλιση της ψηφιακής δικαιοσύνης για τους καταναλωτές στο διαδίκτυο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα αποτελέσματα της σάρωσης θα τροφοδοτήσουν επίσης τον έλεγχο καταλληλότητας για την ψηφιακή δικαιοσύνη για τη νομοθεσία της ΕΕ για τους καταναλωτές, που ξεκίνησε την άνοιξη του 2022 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Σκοπός αυτού του ελέγχου καταλληλότητας είναι να αξιολογήσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι καταναλωτές στις ψηφιακές αγορές και να καθορίσει εάν η ισχύουσα νομοθεσία της ΕΕ επαρκεί για να διασφαλίσει υψηλό επίπεδο προστασίας των καταναλωτών ή εάν θα χρειαζόταν στοχευμένες αλλαγές για την καλύτερη αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων.
Ο Έλεγχος καταλληλότητας αξιολογεί την Οδηγία για τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές, την οδηγία για τα δικαιώματα των καταναλωτών και την οδηγία για τους καταχρηστικούς όρους σύμβασης. Εξετάζει την επάρκεια αυτών των Οδηγιών όσον αφορά την αντιμετώπιση θεμάτων προστασίας των καταναλωτών, όπως σκοτεινά πρότυπα, πρακτικές εξατομίκευσης, μάρκετινγκ επηρεασμού, ακυρώσεις συμβολαίων, μάρκετινγκ εικονικών αντικειμένων ή εθιστική χρήση ψηφιακών προϊόντων, μεταξύ άλλων.
Ο Επίτροπος Δικαιοσύνης Ντιντιέ Ρεντέρς δήλωσε σχετικά: «Με τη μαζική ανάπτυξη των πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης, ο επηρεασμός γνώμης έχει καταστεί πραγματικό εμπόριο. Σήμερα, οι περισσότεροι επηρεαστές γνώμης αποκομίζουν έσοδα από τις αναρτήσεις τους. Ωστόσο, από τα συμπεράσματά μας προκύπτει ότι δεν αναφέρουν πάντα το γεγονός αυτό στους συνδρομητές τους. Οι επηρεαστές γνώμης επηρεάζουν σημαντικά τους συνδρομητές τους, πολλοί από τους οποίους είναι ανήλικοι. Τους καλώ να επιδείξουν μεγαλύτερη διαφάνεια απέναντι στο κοινό τους.»
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα συμπεράσματα της έρευνας είναι διαθέσιμες στο σχετικό δελτίο Τύπου