Ο Ντέιβιντ Μπέικερ, ένας πρωτοπόρος ερευνητής που έχει λάβει οικονομική υποστήριξη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ανακηρύχθηκε ένας από τους νικητές του Νόμπελ Χημείας 2024.
Ο Baker έλαβε το βραβείο για την πρωτοποριακή του εργασία στην ανάπτυξη νέων πρωτεϊνών για ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών, συμπεριλαμβανομένων φαρμάκων, εμβολίων, νανοϋλικών και αισθητήρων ακριβείας.
Η ανακάλυψή του έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει θετικά τομείς που κυμαίνονται από την ιατρική μέχρι την επιστήμη των υλικών.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της καριέρας του, ο Baker έχει εργαστεί εκτενώς με ευρωπαίους μελετητές και έχει λάβει χρηματοδότηση από την ΕΕ για την προώθηση των σπουδών του. Συμμετείχε σε τέσσερα έργα Marie Skłodowska-Curie Actions (MSCA) αξίας σχεδόν 1 εκατομμυρίου ευρώ που χρηματοδοτήθηκαν από το Horizon 2020 και προηγούμενα προγράμματα της ΕΕ για έρευνα και καινοτομία, επιτρέποντάς του να φιλοξενεί, να εκπαιδεύει και να επιβλέπει μεταδιδακτορικούς υποτρόφους του MSCA.
Δύο από αυτά τα έργα, που επικεντρώθηκαν στον σχεδιασμό πρωτεϊνών, έλαβαν συνολική χρηματοδότηση 425.873,40 ευρώ από την ΕΕ.
Ο Ντέιβιντ Μπέικερ είναι καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον και διευθυντής του Ινστιτούτου Σχεδιασμού Πρωτεϊνών. Η δουλειά του επικεντρώνεται στο σχεδιασμό πρωτεϊνών και στη δημιουργία μοναδικών ενώσεων που δεν υπάρχουν στη φύση. Αυτές οι συνθετικές πρωτεΐνες έχουν σχεδιαστεί για να εκτελούν συγκεκριμένους ρόλους, που κυμαίνονται από θεραπευτικές παρεμβάσεις έως νέα υλικά.
Η Iliana Ivanova, Επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας, δήλωσε:
«Το έργο του καθηγητή Baker αναδεικνύει τη δύναμη της επιστήμης που βασίζεται στην περιέργεια και την αξία της διεθνούς συνεργασίας.
Η ΕΕ είναι ευτυχής που χρηματοδότησε το έργο του και επέτρεψε σε εξαιρετικούς ερευνητές να αναπτύξουν τις δεξιότητες και τη σταδιοδρομία τους υπό την καθοδήγησή του μέσω των δράσεων Marie Skłodowska-Curie του Horizon Europe. Δεσμευόμαστε να προωθήσουμε την έρευνα αιχμής που ωφελεί τόσο την Ευρώπη όσο και την παγκόσμια κοινότητα».
Το Νόμπελ Χημείας
Το Νόμπελ Χημείας απονέμεται από τη Βασιλική Σουηδική Ακαδημία Επιστημών και θεωρείται ως μία από τις πιο υψηλές διακρίσεις στην επιστημονική κοινότητα. Η πρωτοποριακή μελέτη του Baker καταδεικνύει τη σημασία της θεμελιώδης επιστήμης στην κοινωνία, καθώς και την κρίσιμη σημασία της διεθνούς συνεργασίας για την ανάπτυξη επαναστατικών ανακαλύψεων.
Οι Δράσεις Marie Skłodowska-Curie (MSCA) είναι το εμβληματικό πρόγραμμα του Horizon Europe για την κατάρτιση, τις δεξιότητες και την επαγγελματική εξέλιξη των ερευνητών. Το MSCA συμβάλλει στην οικοδόμηση της ικανότητας της Ευρώπης για έρευνα και καινοτομία, επενδύοντας στη μακροπρόθεσμη σταδιοδρομία εξαιρετικών ερευνητών. Χρηματοδοτούν επίσης την ανάπτυξη εξαιρετικών διδακτορικών και μεταδιδακτορικών προγραμμάτων κατάρτισης και συνεργατικών ερευνητικών έργων παγκοσμίως.