Σε απάντηση στο αίτημα της Ιταλίας για βοήθεια μέσω του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ για την καταπολέμηση των συνεχιζόμενων πυρκαγιών στη Σαρδηνία, η ΕΕ κινητοποιεί άμεση υποστήριξη από τη Γαλλία και την Ελλάδα.
Ο Janez Lenarčič , Επίτροπος για τη Διαχείριση Κρίσεων, δήλωσε: « Ευχαριστώ τη Γαλλία και την Ελλάδα για αυτήν την άμεση αλληλεγγύη που επέδειξε στην Ιταλία για να βοηθήσει στην εξάλειψη των καταστροφικών πυρκαγιών. Το Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης της ΕΕ 24/7 παραμένει σε στενή επαφή με τις ιταλικές αρχές για να παρακολουθεί τις εξελίξεις επί τόπου και να συντονίζει οποιαδήποτε περαιτέρω βοήθεια όπως απαιτείται. “
Η Γαλλία και η Ελλάδα αναπτύσσουν δύο αεροπλάνα πυρόσβεσης στα δάση (Canadair) το καθένα. Τα αεροπλάνα που προσφέρει η Γαλλία προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ομάδα Πολιτικής Προστασίας, ενώ αυτά που προσφέρονται από την Ελλάδα αποτελούν μέρος των περιουσιακών στοιχείων του σώματος.
Οι πυρκαγιές έπληξαν την περιοχή του Montiferru, στο κέντρο-δυτικά του νησιού μετά από υψηλές θερμοκρασίες. Οι αρχικές αναφορές δείχνουν ότι έχουν καεί πάνω από 4.000 εκτάρια και έχουν εκκενωθεί 355 άτομα.
Ιστορικό
Ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας της ΕΕ ενισχύει τη συνεργασία μεταξύ και μεταξύ των κρατών μελών και των συμμετεχόντων κρατών στον τομέα της πολιτικής προστασίας, με σκοπό τη βελτίωση της πρόληψης, της ετοιμότητας και της αντιμετώπισης καταστροφών. Μέσω του μηχανισμού, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαδραματίζει βασικό ρόλο στο συντονισμό της αντιμετώπισης καταστροφών στην Ευρώπη και πέραν αυτής.
Όταν η κλίμακα έκτακτης ανάγκης κατακλύζει τις δυνατότητες απόκρισης μιας χώρας, μπορεί να ζητήσει βοήθεια μέσω του Μηχανισμού. Μόλις ενεργοποιηθεί, ο Μηχανισμός συντονίζει τη βοήθεια που διατίθεται από τα συμμετέχοντα κράτη μέσω αυθόρμητων προσφορών.
Επιπλέον, η ΕΕ δημιούργησε την Ευρωπαϊκή Ομάδα Πολιτικής Προστασίας για να έχει έναν κρίσιμο αριθμό άμεσα διαθέσιμων δυνατοτήτων πολιτικής προστασίας, επιτρέποντας μια ισχυρότερη και συνεκτικότερη συλλογική αντίδραση. Εάν η κατάσταση έκτακτης ανάγκης απαιτεί πρόσθετη, σωτήρια βοήθεια, το αποθεματικό διάσωσης μπορεί να σταλεί ως έσχατη λύση.
Μέχρι σήμερα, όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ συμμετέχουν στον μηχανισμό, καθώς και στην Ισλανδία, τη Νορβηγία, τη Σερβία, τη Βόρεια Μακεδονία, το Μαυροβούνιο και την Τουρκία. Από την ίδρυσή του το 2001, ο Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ ανταποκρίθηκε σε περισσότερα από 420 αιτήματα για βοήθεια εντός και εκτός της ΕΕ.